Ferhan Kaya Poroy Çocuklara rahat verin!
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklara rahat verin!

Çok şükür çocuğunu notlarıyla, karne başarılarıyla değerlendiren, bununla övünen veya buna üzülen bir anne olmadım. Hayatını çocuklarının notuna, karnesine adamış onlarca anne-baba görürken onlara uymayıp ‘mutlu çocuğu’ hedeflediğim için kendimi tebrik ediyorum doğrusu. Bu girizgahın nedeni, dün birçok evde yaşanan karne sevinci veya krizi. Kimi evde başarılı karnelerle gururlanan ebeveynler varken kimi evde çocuğun durumunu hiç bilmezmiş de o gün karneyi alınca öğrenmiş gibi kızan anne-babalar var. Peki doğrusu ne? Hesaplaşma saati geldiğinde ne yapmalı?

Haberin Devamı

- Uzmanlara göre karne psikolojisi o an değil, birkaç hafta öncesinde başlıyor. Bu nedenle tatili beklerken karne ile ilgili beklentilerinizden bahsetmeyin. Mutlaka iyi bir karne beklediğinizi vurgulamanız çocuğunuzun korku ve kaygı duymasına neden olur.

- Karneyle ilgili duygularınızı, kişiliğini incitmeden açıkça anlatın. Başarısı için onun arkasında olduğunuzu hissettirin.

- Karnesi iyi de kötü de olsa çocuğunuzu seveceğinizi sık sık tekrarlayın.

- Kesinlikle suçlayıp yargılamayın, tehdit etmeyin, eleştirmeyin, emir vermeyin, aşağılamayın. Hele arkadaşlarının yanında hiç küçümsemeyin.

- Çocuğunuzu arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, komşularınızla kıyaslamayın.

- Onun anlattıklarını dinleyin, düşüncelerine önem verin. Başarısızlığının nedenlerini birlikte bulup çözmeye çalışın.

- Çocuğa açık kapı bırakın, kendini affettirebilmesi için yol gösterin.

- Çocuğun çabası varsa, motivasyonu yüksekse, bu davranışını onaylayın. Başarılı olduğu konuları vurgulayın. Sorunlu alanlarda birlikte çözüm yolu arayın.

- Tatili ona zehir etmeyin, dinlenme hakkına saygı gösterin, buna yönelik planlar yapın, hoşuna gidecek faaliyetlere siz de katılın.

- Eksikliklerini gidermek için birlikte plan yaparak uygulayın. ‘Ne de olsa tatil’ diye tüm vaktini boşa harcamasın. Alternatifler bulun. Hoşuna gidebilecek kitaplar hediye edin ve onları okumalarını sağlayın mesela. Ya da evdeki kullanılmış düğme, konserve kutusu, boncuk gibi malzemelerle el becerilerini geliştirmesine yardımcı olun.

Haberin Devamı

Okulda öğrendiği fen bilgisi deneylerini sizinle birlikte yapmak da hoşuna gidecektir. Sonuçta çocuğunuz dinlenmiş ve motivasyonu yüksek olarak ikinci döneme başlayacaktır. Ama yine de siz siz olun, bu başarı işini fazla takmayın kafanıza! Arada bir kendi notlarınızı hatırlamanız yeterli!

(26.01.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder