Funda Duru Bu davayı patililer kazandı
HABERİ PAYLAŞ

Bu davayı patililer kazandı

Türkan Ceylan’ın Elazığ Hayvan Barınağı’na açtığı dava sonuçlandı.

Hayvan aktivisti ve Veteriner Hekim Türkan Ceylan namıdiğer Barınak Meleği, üç yıl önce Elazığ Hayvan Barınağı’na dava açmıştı. Barınaktaki hayvanların bakımsızlığı ve içinde bulundukları koşullar içler acısıydı. Mücadelesi sonuç verdi ve davayı kazandı. Detayları kendisinden dinleyelim…

Bu davayı patililer kazandı

Hatırlayalım; Elazığ Hayvan Barınağı’nda neler olmuştu ve güncel durumu nasıl?

O barınakta dört ayda 1062 hayvan öldü, ölüm raporu yok. Şikayetimiz sonrasında  yapılan savcılık keşfinde ‘açlıktan birbirini yiyen kediler’ bulundu. Ve bizzat savcılık tarafından fotoğrafları çekildi. Hasta hayvanların, bilerek sağlıklı hayvanların yanına bırakıldığı tespit edildi. Bir kafeste onlarca hayvan... Bu bilerek yapıldığı için hayvan soykırımı suç tanımlaması yapıldı.

Haberin Devamı

Bu davanın kazanılması Türkiye’deki barınakların genel durumunu nasıl etkiler?

Tablo korkunç! Barınakların birkaçı hariç hepsinde hayvan katliamı yapılıyor. Bu dava Türkiye’deki barınaklar için çok olumlu bir gelişme. Şimdiden bazı barınaklar kararı istemeye başladı. Elazığ’daki barınağın neden ceza aldığı merak ediliyor ve artık yargılanabileceklerini biliyorlar. Bu çok önemli. Bu dava emsal ve tüm barınaklara dava açılmasının önünü açtı. Artık hayvanlara hak ihlali yapamayacaklar.

AVUKATLARI ‘KEDİLERİN BİRBİRİNİ YEMESİ NORMALDİR’ DİYE SAVUNMA YAPTI, İNANILMAZ!

Türkiye’de ilk kez bir barınağın idareci ve veterinerlerine dava açıldı ve siz bu davayı kazandınız. Dava sürecinde, duruşmalarda neler yaşandı?

Konu sadece hayvanlarken kişiselleştirdiler, siyasileştirdiler, bir kuruma yakışmayacak savunmalar yaptılar, bana sözlü olarak saldırdılar. Hepsi kayıtlara geçtiği için bir dava da oradan açacağım. Avukatları tüm ülkeyi şaşkına çeviren “Kedilerin birini yemesi normaldir” diye savunma yaptı. İnanılmaz! Tanıklar, sanıklar hepsi yalan ifade verdi ve birbirinin söyledikleriyle çatıştılar.

Bu davayı patililer kazandı

BARINAĞIN ŞARTLARINI İYİLEŞTİRMEKTEN BAŞKA ÇARELERİ YOK

Şimdi ne olacak?

Ceza aldılar. Yani barınağın şartlarını düzeltmek zorunda kalacaklar. Elazığ sokaklarında bir tane küpeli hayvan yok! Kısırlaşıp aşılayıp aldıkları yere geri bırakacaklar. Bizler avukatlarımızla beraber, haber vermeden düzenli olarak barınağa gideceğiz. Düzeltmezlerse meslekten men edilmelerine kadar gideceğiz. Yani barınağın şartlarını iyileştirmekten başka çareleri yok.

Haberin Devamı

HAYVANLAR ELAZIĞ BARINAĞI’NDAN ÇIKMAK İÇİN YALVARIYORLAR

Barınaktaki hayvanlar şu an nerede ve ne yapıyor?

Ölmeyenler hâlâ barınakta hapis durumda. Duruşma sonrası barınağa gittik, kötü şartlar devam ediyordu. Yeniden şikayet ettik. Jandarma ile delilleri tespit ettirdik. Hayvanlar, buz gibi betonlarda, yemek ve su olmadan öylece bekliyorlar. Çıkmak için yalvarıyorlar. Elazığ Belediyesi’nin onları hapsetmeye hakkı yok. Önümüzdeki günlerde Elazığ sokaklarında küpeli köpekleri görmek istiyoruz. Zincirleme suça devam ederlerse eğer yine tüm ülkenin odağı haline gelirler.

Bu davayı patililer kazandı

BU MİNNOŞ BİR MÜCADELE DEĞİLDİ, SERT VE ÇETİNDİ

Tüm bu olaylar ve sonuçlar denkleminde sen nasıl hissettin ve hissediyorsun?

Haberin Devamı

Buruk bir mutluluk yaşıyorum. Yıllardır mücadele ediyorum. O barınakta çığlık çığlığa ölen çocukları hiç unutamıyorum. Karşı taraf beni yıldırmak ve susturmak için her şeyi yaptı. Davalar, şikayetler, iftiralar... Gözaltına da alındım. Minnoş bir mücadele değildi. Sert ve çetindi. 26 yaşında dünyayı gezip dans etmek varken sürekli mücadele ediyorum.

Neden bu kadar mücadele etmeden ve yıpranmadan o hayvanların hakkı korunmuyor diye de isyan etmiyor değilim. Ama mevcut durumda bunları birilerinin yapması gerek. Kitlesel olarak farkında olup mücadele  etsek kişiler bu kadar yorulmaz ve yıpranmaz. Hukuki mücadelenin önemi çok büyük.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder