Funda Duru Cannes Film Festivali'nde neler oldu?
HABERİ PAYLAŞ

Cannes Film Festivali'nde neler oldu?

Fransa'nın Cannes şehrinde dünyaca ünlü yıldızların katıldığı törenle başlayan Cannes Film Festivali, dün sona erdi. Bu yıl 75’incisi düzenlenen festivalde Türkiye’den isimler de adından söz ettirdi. Hepimizi ilgilendiren ve benim için sürpriz olan birkaç olaydan bahsetmek isterim.
George Miller’ın yönettiği ve başrollerinde Idris Elba ile Tilda Swinton’ın yer aldığı ‘Three Thousand Years of Longing’in (Üç Bin Yıllık Özlem) prömiyeri Cannes’da yapıldı.

Zerrin Tekindor, Ece Yüksel, Burcu Gölgedar ve Erdil Yaşaroğlu gibi isimlerin de bu filmde rol alıyor. Karikatürist Erdil Yaşaroğlu’nu kadroda görmek beni hayli şaşırttı. Ancak bu mutlulukla ilişkisi olan bir şaşkınlıktı. Erdil Yaşaroğlu’nun oyuncu eşi Begüm Kütük’ün oyuncu olmasına rağmen karikatürist eşi Erdil Yaşaroğlu sayesinde Cannes’da bulunmasını biraz ironik buldum ama bilirsiniz, hayatta her zaman, her şey mümkündür.

Haberin Devamı

Cannes Film Festivalinde neler oldu

‘DİLE BENDEN NE DİLERSEN’

Filmin hikayesi şu şekilde; İngiliz yazar Antonia Susan Byatt’ın 1994 tarihli ‘The Djinn in the Nightingale’s Eye’ adlı kısa öyküsünden uyarlanan ‘Three Thousand Years of Longing’de Tilda Swinton, bir kavanoza hapsedilmiş Djinn (Idris Elba) ile karşılaşan bilgin Alithea rolünde.

İstanbul’da bir otel odasında uzun bir sohbet sırasında Djinn, Alithea’nın özgürlüğünü kazanmasına yardım etmesi halinde üç dileğini yerine getirmek için onunla bir anlaşma yapar. Alithea’nın dilekleri, zaman içinde 20 yıl atlamayla sonuçlanır. Bazı sahneleri İstanbul’da çekilen filmin, 31 Ağustos’ta ABD’de vizyona girmesi öngörülüyor. İzlemek için sabırsızlanıyorum.

Cannes Film Festivalinde neler oldu

DAKİKALARCA  AYAKTA  ALKIŞLANDI

Bu yılki Cannes’da Türk sineması sadece tek bir filmle varlık gösterdi. Emin Alper’in ‘Kurak Günler’i... Festivalin ‘Un Certain Regard’ (Belirli Bir Bakış) bölümünde yarışan ve Queer Palmiye’ye de aday gösterilen film hayli ses getirdi. ‘Tepenin Ardı’ filmiyle Berlin’den, ‘Abluka’ filmiyle Venedik’ten, ‘Kız Kardeşler’ filmiyle İstanbul Film Festivali’nden ödüller kazanan Emin Alper, kariyerinin dördüncü filmi ‘Kurak Günler’ ile Cannes’da dakikalarca ayakta alkışlandı.

Haberin Devamı

Başrollerde son dönemin parlayan yıldızları Selahattin Paşalı ve Ekin Koç var. Politik ve psikolojik gerilim unsurları taşıyan film, genç ve idealist bir savcının tayin edildiği kasabadaki yaşadıklarını anlatıyor. Emin Alper Augusta Gore Zerrin Tekindor Idris Elba Begüm Kütük Erdil Yaşaroğlu George Miller Tilda Swinton Selahattin Paşalı Ekin Koç Film, homofobinin devlet politikası haline gelmesini eleştiriyor.

Cannes Film Festivalinde neler oldu

Gezi Davası’nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan yapımcı Çiğdem Mater’e Cannes’dan selam var. Bahsettiğim iki filmin oyuncuları da ‘Free Çiğdem Mater’ (Çiğdem Mater’e Özgürlük) yazılı kartlarla fotoğraf verdiler.

Emin Alper ise konuşmasında şöyle söyledi: Meslektaşımız ve filmimizin ortak yapımcılarından biri olan Çiğdem Mater’e teşekkür ederim. Şu an bizimle değil çünkü kendisi gülünç bir dava sonucu hapse atıldı. Bizimle olmasa da aklımız ve kalbimiz onun yanında.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder