Funda Duru Yeryüzünden Notlar: Eseri dünyanın en ünlü müzayedesi Sotheby's'de yer alan ilk Türk fotoğrafçı: Rızacan Kumaş
HABERİ PAYLAŞ

Yeryüzünden Notlar: Eseri dünyanın en ünlü müzayedesi Sotheby's'de yer alan ilk Türk fotoğrafçı: Rızacan Kumaş

NFT, DÜNYANIN YENİ RÖNESANS’I

Rızacan Kumaş, bir belgesel fotoğrafçısı. Altı ay önce girdiği NFT sektöründe dünyaca ünlü koleksiyonerlerin dikkatini çekti ve fotoğrafları satın alındı. ‘Panaromic Portraits’ eseriyle Sotheby’s’de yer alan ilk Türk fotoğrafçı oldu. Sotheby’s, dünyanın en büyük müzayede şirketlerinden biri. Bu vesileyle kendisiyle buluştuk. Hem onu yakından tanıdık hem de çoğu kişi için hâlâ bir soru işareti olan NFT (Non-fungible Token) nedir, konuştuk.

Yeryüzünden Notlar: Eseri dünyanın en ünlü müzayedesi Sothebysde yer alan ilk Türk fotoğrafçı: Rızacan Kumaş

Fotoğrafçı Rızacan Kumaş kimdir?

1992 yılında İzmir, Karşıyaka’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Belgesel Fotoğraf üzerine uzmanlaşarak fotoğraf eğitimi aldı. Fujifilm Türkiye'de dört yıl Atölye Eğitim Uzmanı olarak çalıştı. Fujifilm’deki kariyeri boyunca Sokak ve Belgesel Fotoğrafçılığı dersleri verdi. 2017 yılında ‘İpek Yolu’nu Geçmek’ isimli yeni projesi için seyahat etmeye başladı.

Haberin Devamı

Türkiye'de başlayan yolculuğu; Gürcistan, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Rusya, Çin, Vietnam, Tayland, Malezya, Singapur, Myanmar, Nepal, Hindistan ve Pakistan'a kadar devam etti. Rızacan Kumaş’ın çalışmaları NFT alanında koleksiyonerlerin dikkatini çekerek birçok önemli platformda alıcı buluyor. Son üç yıldır Vietnam’da yaşıyordu ancak yakın zamanda eşiyle birlikte Türkiye’ye döndü.

Yeryüzünden Notlar: Eseri dünyanın en ünlü müzayedesi Sothebysde yer alan ilk Türk fotoğrafçı: Rızacan Kumaş

Sotheby’s’de yer alan ilk Türk fotoğrafçı oldunuz. Hangi eserinizle yer aldınız, hikayesini anlatır mısınız?

Sotheby's'e ‘Panoramic Portraits’ serimden 16 numaralı fotoğraf ile katıldım. Dünyaca ünlü bir müzayede yer almak çok gurur vericiydi. Bir hayalimi gerçekleştirdim. Eser, panoramik formatla çekilmiş portre fotoğraf ve bir Sadu'ya ait. Fotoğrafı çekmeden önce bir süre fotoğrafını çekeceğim kişiyle iletişim kuruyorum. Bu fotoğrafta da Sadu abimizi dinledikten sonra çekimini yaptım.

NFT, DÜNYANIN YENİ RÖNESANS’I

NFT artık çağdaş sanatçıların, şarkıcıların ve oyuncuların da dahil olduğu bir platform haline geldi. Nedir bu NFT?

NFT’nin (Non-fungible Token) açılımı, değiştirilmez dijital varlıklar. Yani, fiziksel dünyadaki koleksiyon parçalarının dijital yansımalarına deniyor ve NFT, dijital eserin tescillenmesine olanak sağlıyor. İçerikler; bir fotoğraf, GIF, video ya da ses olabiliyor. Opensea ve Rarible gibi dijital platformlarda satışa sunuluyor ve blok zincir teknolojisiyle kaydedilen içerikler kripto paralarla satın alınabiliyor. Yaklaşık yedi-sekiz aydır NFT ile ilgileniyorum. Dünya artık tamamen buna evriliyor. Bu dünyanın yeni Rönesans’ı.

Haberin Devamı

NFT sektörüne girmek isteyen sanatçılara tavsiyeleriniz neler?

Sabır, işine güvenmek ve asla umudunu kaybetmemek. Burası çok yeni bir dünya, kimse oyunun kurallarını bilmiyor. Hepimiz bir şeyleri deneysel olarak yapıyoruz. Ancak emek asla karşılıksız kalmıyor. Ben dünyaca ünlü koleksiyonerlerin dikkatini çektiysem ya da dünyaca ünlü bir müzayedede eserim sergilendiyse bunun arkasında ciddi bir emek var. Pes etmemek ve hayallerinden vazgeçmemek çok önemli. Ben başardım, siz de başarabilirsiniz.

DÜNYADAKİ DEĞİŞİMİ GÖRENLER GELECEĞİN TARİH KİTAPLARINDA YER ALACAK

Dünyada sanat algısı değişiyor mu? Sizce NFT, uzun vadede konuşulmaya devam edecek mi?

Haberin Devamı

Dünyadaki bu değişimi görenler geleceğin tarih kitaplarında yer alacak. NFT, daha yeni başlıyor. Gelecekte adını çok daha fazla duyacağız.

Yeryüzünden Notlar: Eseri dünyanın en ünlü müzayedesi Sothebysde yer alan ilk Türk fotoğrafçı: Rızacan Kumaş

BÜTÜN SANATÇILAR NFT DÜNYASINA GİRMELİ

Pandemiyle birlikte birçok sektörde maddi sıkıntılar yaşanırken, NFT sektöründe ciddi kazançlar oldu. Bu denklemi nasıl açıklarsınız?

Birçok sanatçının kazancını düşünürsek biz hak ettiğimiz miktarları aldık aslında. Sanatın, yıllarca çekilen acılar, sıkıntılar ve yapılan fedakarlıklar üzerinden bir yaratıcılık kullanılarak estetik duygularla ortaya çıktığını unutmamak lazım. Herkes tek fotoğraf ile çok para kazandığımı düşünebilir ama o, 10 yıl boyunca günde 10-12 saat çalışmanın sonucudur. O yüzden, kazancımızın çok olduğunu düşünmüyorum. Ancak NFT’nin, pandemi sürecinde biz sanatçılar için çok etkili bir alan açtığını inkar edemem. O yüzden bütün sanatçıların, zamanını NFT dünyasına ayırmasını isterim.

Yeryüzünden Notlar: Eseri dünyanın en ünlü müzayedesi Sothebysde yer alan ilk Türk fotoğrafçı: Rızacan Kumaş

BİNLERCE HİKAYE BENİ BEKLİYOR

Fotoğrafçılık adına gelecek projeleriniz neler?

Asla durmayı planlamıyorum. Binlerce hikaye beni bekliyor. Binlerce hikayenin benim perspektifimden anlatılması gerek. Belgesel fotoğrafçılığı, hayat sevinçlerimden biri. Bundan vazgeçmem mümkün değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder