Funda Duru Zeugma Antik Kenti'nde tılsımlı bir gece
HABERİ PAYLAŞ

Zeugma Antik Kenti'nde tılsımlı bir gece

Zeugma Antik Kenti, tarihin farklı dönemlerinde, önemli isimlere ev sahibi yaptı. Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin yakınlarında, tepeler üzerine kurulmuş bir kent. Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator, M.Ö. 300’de, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bu kenti kurdu. Kent, Roma hakimiyetine girince, kentin adı da değişerek ‘köprü, geçit’ anlamına gelen ve bütün dünyada bilinen şekliyle ‘Zeugma’ adını alır. Zeugma, yerleşik zamanında Atina’yla aynı büyüklükteydi. Kentte kader tanrıçası Thyke’nin bir tapınağı var ancak bu tapınak, hâlâ toprak altında. Çıkarılacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum. Geçen hafta Fırat Nehri kıyısındaki bu antik kentte tılsımlı bir gece yaşandı. Gelin birlikte o gecede neler yaşandı bir bakalım….

Haberin Devamı

Zeugma Antik Kentinde tılsımlı bir gece

‘Yaratıcı belleğimizi kutluyoruz’

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve TİM koordinatörlüğünde organize edilen ‘Doku Kumaş Tasarım Yarışması’, muhteşem bir defileyle Zeugma Antik Kenti’nde final yaptı. Tekstil dünyasının, cemiyet hayatının ve ünlülerin yoğun ilgi gösterdiği defilede, ‘Dokuma’, ‘Örme’ ve ‘Baskı’ kategorilerinde yeni geliştirilen ve finale kalmaya hak kazanan kumaşlardan oluşan 60 parçalık kreasyon sergilendi. Ünlü tasarımcı Aslı Filinta Demir ve Sultan Gadimbayli ve stil danışmanı Ceylan Atınç’ın danışmanlığını yaptığı defileyi Tanem Sivar sundu.

Dokuma kategorisinde İrem Zeynep Gültekin, örme kategorisinde Nigar Demirtay, baskı kategorisinde ise Şeyma Bayram birinci oldu. Her kategoride birinciye 150.000 TL para ödülü verildi. Ayrıca kategori birincileri Ticaret Bakanlığı desteğiyle yurt dışında eğitim alma hakkı kazandı. Bu ülkenin gençleri işte böyle güzellikleri hak ediyor ve bence gençlerin yaratıcılıklarını gösterecekleri daha fazla organizasyon yapılmalı ve alan açılmalı.

Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın Stratejik Danışmanı Aslı Filinta, hem ‘Tekstilde Sürdürülebilir Geleceği Tasarlamak Özel Ödülü’nü Elif Demirbilek’e takdim ederken, “Bugüne kadar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarındayız. Böyle büyülü bir ortamda derine kök salmış yaratıcı belleğimizi ve köklerimize olan bağlılığımızı kutluyoruz. Sizlerin de destekleri sayesinde varlığımızı daha ileri götürecek olan genç nesille, yolu açmaya hep birlikte niyet ediyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

Zeugma Antik Kentinde tılsımlı bir gece

Jüride Türk tekstil markalarının önemli isimleri yer aldı

İş ve cemiyet hayatının ilgi gösterdiği, ünlü oyuncuların davetliler arasında olduğu Doku Kumaş Tasarım Yarışmasının final jürisi de dikkat çekici isimlerden oluştu. AJK Tekstil Kurucu Ortağı KUTNİA CEO’su Julide Konukoğlu’nun başkanlığını yaptığı jüride şu isimler yer aldı: Faraway Marka Kurucusu Ayşe Boyner, TAGG Marka Kurucusu Gökay Gündoğdu, Elle Shoes Yönetim Kurulu Üyesi Suna Akar Çapan, Museforall Kurucusu Yasemin Ögün, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Akınal, Moda Tasarımcılar Derneği Eş Başkanı Özlem Kaya, HSM Moda Tekstil Kumaş Ar-Ge ve Satın Alma Direktörü Ozan Köse, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölüm Başkanı Prof. Dr. Biret Tavman Ertuğrul, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Kemal Can, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Nesrin Önlü, Influencer ve İçerik Üreticisi Rachel Araz Kiresepi.

Haberin Devamı

Defileyi izleyenler arasında Gül Gölge, Rağbet Kolaros, Zerrin Nişancı, Şafak Pekdemir, Ece Kıral gibi isimler de vardı.

Zeugma Antik Kentinde tılsımlı bir gece

 ‘BU DÜNYA BENİM MEMLEKET!’

Bu özel gece, Gaye Su Akyol’un Fırat Nehri’nin üzerine kurulan sahnede verdiği konserle son buldu. Konserde Türk sanat müziği de söyledi, Barış Manço’yu da andı, ‘Hemşerim Memleket Nire?’ şarkısını yıldızlara bakarak söyledik. Beni çok etkileyen ve içinde bulunduğumuz durumu da anlatan bu özel şarkının sözleriyle size veda ediyorum.

Kardeşlik ve eşitlik üzerine uzun uzun nutuklar çekip
‘Niye senin derin benden koyu’ diye soran çok
‘Kaşının altında gözün var’ diye silahlanıp ölüme koşarken
‘Kalan dul ve yetim ne yer ne içer?’ diye soran yok

Barış garibim bulamadı çözümü, oturdu etti bunca sözü
‘Gelin hep beraber anlaşalım’ diyen yok
Zaten paramparça bölünmüş ve yaşanmaz olmuş dünyamız
Daha fazla kesip bölmeye hiç gerek yok

Tek bir soru hemşerim memleket nire?
Bu dünya benim memleket
Hayır anlamadın, hemşerim esas memleket nire?
Bu dünya benim memleket

Sıradaki haber yükleniyor...
holder