Gizem Onar Alışveriş bağımlılığı: Onyomani ile başa çıkmanın yolları
HABERİ PAYLAŞ

Alışveriş bağımlılığı: Onyomani ile başa çıkmanın yolları

 Peki alışveriş bağımlısı olduğunu düşünüyorsan neler yapmalısın birlikte bakalım… 

Alışveriş bağımlılığı, kötü hissetmek, anksiyete ve depresyon gibi olumsuz duygulardan kaçınmanın bir yolu olarak kompulsif satın almayı içeren davranışsal bir bağımlılıktır. Diğer davranışsal bağımlılıklar gibi, alışveriş bağımlılığı da hayatınızın diğer alanlarında sorunlara yol açan bir meşguliyet olabilir. 

Onyomani (kompulsif alışveriş veya daha yaygın olarak alışveriş bağımlılığı olarak adlandırılan durum) belki de sosyal olarak en kabul edilebilir bağımlılıktır. Bir düşünün: Etrafımız, satın almanın bizi mutlu edeceğini söyleyen reklamlarla çevrili. 

Haberin Devamı

Bazılarımız için herkesin sahip olduğu şeyleri istemenin cazibesi vardır. Tüketimcilik, kendi niyetimiz olsun ya da olmasın, sosyal değerin bir ölçüsü haline geldi. 

Son zamanlarda yaygın tüketimcilik yükseliş göstermiş olsa da, alışveriş bağımlılığı yeni bir bozukluk değildir. 19. yüzyılın başlarına kadar tanındı ve 20. yüzyılın başlarında psikiyatrik bir bozukluk olarak gösterildi. 

  • Alışveriş bağımlılığınız varsa semptomlar, nedenler ve başa çıkma yolları nelerdir? 

Alışveriş bağımlılığının işaretleri 

Bir kişinin alışveriş bağımlılığına sahip olabileceğine dair işaretler şunları içerir: 

1-Her zaman satın almayı planladıkları şeyleri düşünürler 

2-Zorlayıcı alışverişlerini durduramamak 

3-  Alışverişi mutluluk verici olarak görmek 

4-Satın aldıkları şeyler hakkında pişmanlık veya suçluluk hissetmek 

5-Finansal sorunlar veya borçları ödeyememe 

6-Satın aldıkları şeyler hakkında yalan söylemek veya alımlarını gizlemek 

7-Mevcut kartlardaki bakiyeleri ödemeden yeni kredi kartları açmak 

8-İhtiyacı olmayan şeyleri satın almak 

9-Stresli veya üzgün olduklarında alışveriş yapmak 

Alışveriş bağımlılığıyla mücadele eden insanlar genellikle alışverişe karşılayabileceklerinden daha fazla zaman ve para harcarlar ve birçoğu aşırı harcamalarının bir sonucu olarak finansal sorunlara girer. 

Alışveriş bağımlısı insanlar genellikle eve döndüklerinde alışverişlerinden memnun olmazlar. 

Kompulsif bir alışveriş çılgınlığı sırasında satın alınan ürünler genellikle kullanılmadan biriktirilir ve bir sonraki harcama çılgınlıkları planlamaya başlanır. Çoğu tek başına alışveriş yapar, ancak bazıları bundan zevk alan kişilerle alışveriş yapar. Genel olarak, alışveriş için bu tür bir coşkuyu paylaşmayan insanlarla alışveriş yapmak utanmaya yol açacaktır. 

Haberin Devamı

Normal alışverişe karşı alışveriş bağımlılığı

 Peki normal alışveriş, ara sıra yapılan savurganlıklar ve alışveriş bağımlılığı arasındaki fark nedir? 

Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi, alışveriş bağımlılığını diğer alışveriş türlerinden ayıran şey, davranışın kişinin stresle başa çıkmanın ana yolu haline gelmesidir. İnsanlar, hayatlarının diğer alanlarına zarar verdiğinde bile aşırı derecede alışveriş yapmaya devam edeceklerdir. 

Normal Alışveriş 

  • Satın alınan ürünler gerekli ve kullanılır 
  • Zorunluluk duygusu yok 
  • Finansal sıkıntıya neden olmaz 
  • Ara sıra savurganlıklar 

Alışveriş Bağımlılığı 

  • Satın alınan ürünler genellikle gerekli değildir veya kullanılmaz
  • Kompulsif alışveriş davranışı
  • Birey için finansal sorunlar yaratır 
  • Sürekli aşırı satın alma isteği oluşur 

Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, para sorunları gelişebilir ve ilişkiler zarar görebilir, ancak alışveriş bağımlılığı olan insanlar (bazen "alışverişkolik" olarak adlandırılır) harcamalarını durduramaz, hatta kontrol edemezler. 

Kişilik Özellikleri 

Haberin Devamı

Alışveriş yapma arzusunu kontrol etmedeki bu zorluk, alışverişkoliklerin paylaştığı ve onları diğer çoğu insandan ayıran bir kişilik kalıbından ortaya çıkar. Genellikle benlik saygısı düşüktür, kolayca etkilenirler ve genellikle yalnız ve izole olmalarına rağmen, genellikle iyi kalpli, sempatik ve başkalarına karşı kibardırlar. Alışveriş, onlara başkalarıyla temas kurmaları için bir yol sunar. 

Materyalizm 

Alışveriş bağımlılığı olan insanlar, diğer alışveriş yapanlardan daha materyalist olma eğilimindedir ve maddi nesneler aracılığıyla statü arayarak ve başkalarından onay arayarak kendilerini desteklemeye çalışırlar. 

Reklama Maruz Kalma 

Alışveriş bağımlılığı olan insanlar, her gün bizi çevreleyen pazarlama ve reklam mesajlarına daha duyarlı olabilir. Reklam, genel olarak, satın almanın olumlu sonuçlarını abartmak ve satın almanın hayatın sorunlarından bir kaçışa yol açacağını öne sürmek için tasarlanırken, belirli pazarlama hileleri, dürtü satın almayı tetiklemek ve özellikle alışveriş bağımlılığı olan insanların dürtüsel doğasını hedeflemek için tasarlanmıştır. 

Psikoterapi 

Psikoterapi, alışveriş bağımlılığınızın duygusal köklerini anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, alışverişi başa çıkmak için kullanma eğiliminizin üstesinden gelmenin yollarını bulmanıza da yardımcı olabilir. Bunlar, bu kafa karıştırıcı durumdan kurtulmanın önemli yönleridir. 

Aşırı alışverişinizin bir sonucu olarak ilişkileriniz zarar görmüş olabilir. Psikolojik destek ayrıca, davranışınızdan zarar görmüş olabilecek kişilerle durumu telafi etmenize ve güveninizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, terapinin, diğer insanlarla para etrafında dönmeyen şekillerde nasıl bağlantı kuracağınızı daha iyi anlamanıza yol açarak ilişkilerinizi derinleştirmeye yardımcı olduğunu da görebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder