Gizem Onar Kışın halsizliğe karşı en iyi enerji artırıcı yiyecekler
HABERİ PAYLAŞ

Kışın halsizliğe karşı en iyi enerji artırıcı yiyecekler

Kışın tüm hızıyla devam etmesiyle çoğumuz normalden daha uyuşuk hissediyor olabiliriz ve bu nedenle enerji artırıcı yiyeceklere özlem duyabiliriz.

Tükenmiş olmanızın, bizi daha uykulu hissettiren artan melatonin üretiminden, güneş ışığı ve dolayısıyla D vitamini eksikliğine kadar çeşitli olası nedenleri vardır. Ancak iyi haber şu ki, kışın etkilerini yediklerinizle hafifletmenin yolları var. 

İşte tabağınıza koyabileceğiniz en iyi enerji artırıcı yiyeceklerden bazıları… 

Omega-3 içeren gıdalarla beslenin

Tüm makro besinler (protein, karbonhidratlar ve yağlar) arasında yağ, enerji açısından en yoğun olanıdır ve benzerlerine göre gram başına iki kat daha fazla kalori sağlar. Omega-3'ler vücudun kendisi üretmediği için yiyeceklerden alması gereken temel yağlardır. Omega-3'ler özellikle kalp, beyin ve göz sağlığının anahtarı olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini destekler ve vücuda enerji sağlar. Her ne kadar hepimiz yıl boyunca beslenmemize daha fazlasını katmaya hazır olsak da, özellikle kış aylarında beslenme alışkanlıklarımız daha az yeme eğiliminde olduğumuz anlamına gelir. Yeterli balık alamıyorsanız (ton balığı, alabalık veya somon gibi haftada yaklaşık iki porsiyon idealdir), diğer iyi omega-3 kaynakları arasında keten tohumu, ceviz ve chia tohumları bulunur. 

Haberin Devamı

Kan şekerinizi dengeleyin

Ekmek ve makarna gibi yüksek karbonhidratlı yiyecekler kan şekerinin aniden yükselmesine neden olabilir ve bu da halsizlik hissine neden olabilir; bu nedenle enerji almanız gerekiyorsa, karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri ıspanak, brokoli gibi yapraklı yeşillikler ve nohut dâhil baklagiller ile değiştirin. 

D vitamininizi alın

Tiroksin hormonu enerji üretme yeteneğimizi kontrol etmeye yardımcı olur. Pek çok hormon gibi, düzgün çalışması için bol miktarda D vitamini kaynağına ihtiyaç duyar; bu nedenle, enerji takviyesine ihtiyacınız varsa, D vitamini seviyenizi yüksek tutmak, yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Balık yemeyi sevmiyorsanız, yumurta sarısı, mantar ve kırmızı et de D vitamini içerir. Gün içinde bayılma olasılığınızın yüksek olduğunu biliyorsanız, yolda yanınıza almak üzere haşlanmış yumurta hazırlamak harika bir fikirken, kızarmış ekmek üzerinde ton balığı sağlıklı ve enerji verici bir öğle yemeği olur.

Haberin Devamı

Hızlı çözümler aramayın.

Enerjinizin tükendiğini hissediyorsanız, ister gazlı içecek ister kurabiye olsun, şekerli bir şeye uzanmak cazip gelebilir. Ancak şekerli ve aşırı işlenmiş gıdalar enerjimizi tüketebilir.

Daha sağlıklı olduğu iddia edilen seçeneklere de aldanmayın; Kahvaltı barları gibi şeyler genellikle besleyici seçenekler olarak sunulur ancak şekerle doludur. Meyve suyu, sıvı şekerler ve rafine unlar gibi glikozda hızlı bir artışa neden olacak olan hücresel olmayan karbonhidratlardan kaçınmak da önemlidir.

Enerji alımınızı zamanlayın

Kahvaltıda ne yediğiniz, önümüzdeki gün için ruh halinizi ve enerji seviyenizi ayarlamak açısından önemlidir. Şekerli yiyeceklerden ve yüksek nişastalı kahvaltılardan, özellikle de proteinden yoksun olduklarında kaçınmak önemlidir. Bu, kan şekerinizi altüst edecek ve daha sonra enerjiniz üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder