Gizem Onar Ne kadar takıntılıyız?
HABERİ PAYLAŞ

Ne kadar takıntılıyız?  

Yastığa başınızı koyduğunuzda bir şeyleri düşünmeden uykuya dalabiliyor musunuz? Cevabınız hayır ise Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Bu ruhsal rahatsızlık iş, ilişkiler veya günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Acaba ütüyü fişte mi unuttum? Ocağın altını kapatmış mıydım? Gibi birden çok felaket senaryoları tek tek aklımızdan geçer. Bunların peşinden temizlik takıntısı da takip edebilir kimi zaman… Çok can sıkıcı bir durum değil mi? Bunları düşüne düşüne belki de hayatı kendimize zindan ediyor olabiliriz.


NEDİR BU OBSESİF KOMPULSİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU?

Haberin Devamı
  • Obsesyonlar, bireyin zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelişir, sıkıntıya, huzursuzluğa, kaygıya neden olur ve kişi tarafından mantık dışı olarak değerlendirilir.
  • Kompulsiyonlar, takıntılı düşüncelerin neden olduğu yoğun sıkıntıyı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen yineleyici davranışsal ve zihinsel eylemlerdir. Neyse ki hayatımızı çekilmez kılan bu sorunumuzun ne olduğunu biliyoruz ve tedaviye önce kendi içimizde başlayacağız.

    NASIL BAŞA ÇIKACAĞIZ?
  1. Düşüncelerinizi kabul edin, yaşanan olayları görmezden gelin ve pozitif düşünmeye çalışın
  2. Bunun kontrolünüz dışında ama yönetilebilir olduğunu kabul edin
  3. Meditasyon yapın
  4. Dikkatinizi dağıtmanın yollarını bulun
  5. Düşüncenize meydan okuyun
  6. Terapi alın

Ben yaşadığım bu takıntı durumunun sadece bir düşünceden ibaret olduğunu kabul ederek baş etmeyi öğrendim. Unutmayın beynimizde bize oyun oynayabilir, bu da yersiz korkuya neden olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder