Gizem Onar Şişkinlik sorunundan kurtulmanın yolları
HABERİ PAYLAŞ

Şişkinlik sorunundan kurtulmanın yolları

Şişkinlik, genellikle başımıza gelen önemli bir sindirim rahatsızlığıdır. Sabah rahat bir şekilde giydiğimiz kıyafetlerimiz gün içerisinde dar gelip rahatsız etmeye başlıyorsa bunun altında şişkinlik ve ödem yatıyor olabilir. Bu olay sürekli yaşanıyorsa bir kabus haline dönüşebilir.

Şişkinliği hafifletmek için aşağıdaki pratik önerileri sizler için sıraladım.

Ancak unutmayın ki herkesin sindirim sistemi farklıdır, bu nedenle bazı öneriler sizin için daha iyi gelebilirken, bazı kişilerde işe yaramayabilir. Şişkinlik sorunu kronikse veya şiddetliyse, bir uzman ile görüşmek en iyi seçenektir. 

Haberin Devamı

Yavaşça yemek yiyin:

Hızlı yemek yemek, fazla hava yutmanıza ve şişkinliğe neden olabilir. Yemeklerinizi yavaşça çiğneyin ve yutun. 

Karbonhidratları kontrol edin:

Aşırı karbonhidrat tüketimi şişkinliğe neden olabilir. Rafine karbonhidratlardan ziyade tam tahıl ürünlerini tercih edin.

Yiyecekleri iyice çiğneyin:

Çok hızlı yemek ve yemeğinizi iyice çiğnememek, hava yutulmasına neden olabilir ve bu da şişkinliğe katkıda bulunabilir. Yemek yerken acele etmeyin ve yemeğinizi iyi çiğneyin. 

Daha küçük, daha sık öğünler yiyin:

Büyük öğünler tüketmek sindirim sisteminizi zorlayabilir. Sindirimi kolaylaştırmak için gün boyunca daha küçük, dengeli öğünleri tercih edin. Küçük porsiyonlarla sık sık yemek yemek sindirimi kolaylaştırabilir. 

Gaz üreten gıdalardan kaçının:

Bazı gıdaların gaz ürettiği ve şişkinliğe katkıda bulunduğu bilinmektedir. Yaygın suçlular arasında fasulye, mercimek, brokoli, karnabahar, soğan ve gazlı içecekler bulunur. Bu gıdaların tüketimini sınırlayın.

Gazlı içecekleri sınırlayın:

Gazlı içecekler sindirim sisteminize ekstra gaz verebilir. Bunun yerine bolca su veya bitki çaylarını tercih edin. 

Tuz tüketimini azaltın:

Yüksek sodyum alımı su tutulmasına ve şişkinliğe neden olabilir. Diyetinizde aşırı tuzdan kaçının ve düşük sodyumlu alternatifleri tercih edin. 

Susuz kalmayın:

Yeterli su içmek şişkinliğe yol açabilecek kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Gün boyunca bol su içmeyi hedefleyin. 

Haberin Devamı

Lif açısından zengin diyet:

Lif sindirime yardımcı olur ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Diyetinize tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi lif açısından zengin yiyecekleri ekleyin. 

Probiyotikler:

Diyetinize yoğurt, kefir veya takviyeler yoluyla probiyotik ekleyin. Probiyotikler bağırsak bakterilerinin sağlıklı dengesini sağlamaya yardımcı olabilir.


Düzenli Egzersiz: Geniş aktivite sindirimi uyarmaya ve şişkinliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Düzenli, orta derecede egzersiz yapın. 

Stresi Yönetin: Stres, şişkinliğe de sebep olabilir.  Meditasyon, derin nefes alma veya yoga gibi stres yönetimi tekniklerini uygulayın.

Gıda intoleranslarını tanımlayın: Hangi gıdaların şişkinliğinizi tetiklediğini takip etmek için bir gıda günlüğü tutun. Ele alınması gereken belirli gıda intoleranslarınız olabilir.

 Şişkinliğiniz devam ederse, şişkinliğin altında yatan önemli bir rahatsızlık olabilir. Bunun araştırılması için bir doktora başvurmanız oldukça önemlidir.

Şişkinliği hafifletmek ve sindirimi kolaylaştırmak için bazı besinleri tercih edebilirsiniz.

İşte şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilecek bazı besinler:

Haberin Devamı

Zencefil: Zencefilin anti-enflamatuar özellikleri sindirimi kolaylaştırabilir ve mide rahatsızlıklarını hafifletebilir. Zencefil çayı veya taze zencefil tüketebilirsiniz.

Nane: Nane, sindirimi rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Nane çayı veya yemeklerinize taze nane ekleyebilirsiniz.

Ananas: Ananas bromelain adı verilen bir enzim içerir, bu özelliği sindirimi kolaylaştırma ve ödem atmaya da yardımcı oluyor.

Karpuz: Karpuz, yüksek su içeriğiyle vücuttan fazla sıvı atılmasına yardımcı olabilir ve şişkinliği azaltabilir.

Salatalık: Salatalık da yüksek su içeriğiyle şişkinliği azaltabilir ve vücuttan toksinleri atmanıza yardımcı olabilir.

Yulaf: Yulaf yüksek lif içeriği ile sindirimi destekler ve kabızlığı önleyebilir.

Muz: Muz, potasyum içeriği sayesinde sıvı dengesini korumanıza yardımcı olabilir ve sindirimi kolaylaştırabilir.

Probiyotikler: Yoğurt, kefir, turşu gibi probiyotik içeren besinler, bağırsak sağlığını iyileştirerek şişkinliği azaltabilir.

Papatya Çayı: Papatya çayı, sindirimi rahatlatıcı özelliklere sahiptir ve mide rahatsızlıklarını hafifletebilir.

Limonlu Su: Sabahları limonlu su içmek, sindirim sistemini uyarabilir ve şişkinliği azaltabilir.

Yulaf Kepeği: Yulaf kepeği, lif içeriği sayesinde sindirimi düzenlemeye yardımcı olabilir. Yulaf lapası veya yulaf kepeği eklemek iyi bir seçenektir.

Nohut: Nohut gibi baklagiller, lif ve protein içerir ve sindirimi destekleyebilir. Ancak bazı insanlar için gaz yapabilir, bu nedenle dikkatli tüketilmelidir.

Elma: Elma, lif içeriği sayesinde sindirimi düzenleyebilir ve şişkinliği azaltabilir.

 

 

 

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder