Gizem Onar Toksik ilişkiden kurtulmanın yolları
HABERİ PAYLAŞ

Toksik ilişkiden kurtulmanın yolları

 

İyi bir ilişki, hayatınızı asla mümkün olduğunu düşünmediğiniz şekillerde yükseltebilir. Kötü bir ilişki sizi kalbi kırık, depresif ve halsiz bırakabilir. Toksik ilişkiler düşündüğünüzden daha yaygındır ve etkileri genellikle ağır atlatılabilir.

Toksik bir ilişkiden kurtulmak zor olabilir ama sağlığınız ve mutluluğunuz için bu çok önemlidir. Peki, bu zor durumla nasıl başa çıkabiliriz? İşte birkaç adım…

TOKSİK BİR İLİŞKİYİ BIRAKMAK NEDEN ZORDUR?

İnsanlar, içinden çıkılması zor olan ilişki kalıplarına takılıp kalıyorlar. Bazıları finansal açıdan kapana kısılmış hissedebilir veya çocukları için endişelenebilir.

İnsanların toksik bir ilişkiden kurtulmayı zor bulmasının nedenleri şunlardır:

Haberin Devamı

KORKU: Kötü niyetli ilişkilerde, bir partnerin diğerine karşı aşırı derecede manipülatif olması muhtemeldir. Bu, eğer diğer kişi ayrılmaktan bahsediyorsa sıklıkla fiziksel, duygusal veya finansal tehditlerde bulunmayı içerir. Sonuç olarak mağdur partnerinden ayrılmaktan korkabilir.

ÇOCUKLAR: Birlikte çocukları olan çiftler için, çocuklar üzerinde algılanan olumsuz etki nedeniyle ayrılmak çok zor olabilir.  Velayet konusunda da endişeler olabilir.

AŞK: Birini ilişkide tutan kalıcı aşk duyguları olabilir.

MADDİ DURUM: Kişi maddi açıdan diğerine bağımlıysa, bu durum, ayrılmayı karmaşıklaştırabilir.

KARŞILIKLI BAĞIMLILIK: Karşılıklı bağımlı ilişkilerde olduğu gibi, bir eşin sürekli olarak verdiği ve diğerinin aldığı dengesiz bir ilişki dinamiğinden kurtulmak zor olabilir .

6 ADIMDA TOKSİK BİR İLİŞKİDEN NASIL AYRILABİLİRİZ?

Kötü bir ilişkiyi bitirmek gerçekten karmaşık olabilir, ancak toksik bir ilişkiyi ne kadar erken bırakırsanız o kadar iyidir. Süreci kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır: 

BİR GÜVENLİK AĞI OLUŞTURUN: Eğer vazgeçmeyi düşünüyorsanız, geçişle nasıl başa çıkacağınıza dair bir plan yapın. Nerede kalacaksın? Yanınızda hangi eşyaları getirmeniz gerekecek? Bunu gelişigüzel yapmayın. Bu sürecin iyi düşünülmesi gerekiyor.

BAĞIMSIZ OLMAK İÇİN BİR HEDEF BELİRLEYİN: Bir kariyeriniz veya kendinizi geçindirecek bir yolunuz yoksa, bu yolu açmanın zamanı geldi. Okula gidin, eğitim alın, bir işe başlayın (hatta düşük seviyeli veya yarı zamanlı bir işe bile). Finansal bağımsızlığınız özgürlüğe giden ana yollardan biridir.

Haberin Devamı

DURUMU ARKADAŞLARINIZLA PAYLAŞIN: Artık sır yok. Süreçte size yardımcı olabilmeleri için bir aile üyenize veya arkadaşınıza güvenin. Kendinizi tehdit altında hissediyorsanız yerel yetkililere yardıma ihtiyacınız olacağını bildirin.

PROFESYONEL YARDIM ALIN: Toksik bir ilişkiden ayrılmak ve bu ilişkiden kurtulmak çaba ve zaman alacaktır. İlişki sorunları konusunda deneyimli destek gruplarına veya danışmanlara ulaşın. Bir terapist, size rehberlik edecek ve hedeflerinizi oluşturma ve onlara ulaşma konusunda sizi sorumlu tutacak harika bir tarafsız kaynak olabilir. Eğer evlilikten ayrılıyorsanız deneyimli bir aile hukuku avukatına da ihtiyacınız var.

PARTNERİNİZLE KONUŞMAYI BIRAKIN: Narsist kişiliğe sahip olan insanlar çok kurnazdır ve sizi tekrar ikna etmek için duygusal şantaj kullanabilirler. Partnerinizden ayrılmaya karar verdiğinizde, çocuğunuz yoksa ve ortak ebeveynliğe ihtiyaç duymadığınız sürece onlarla her türlü iletişimi durdurun. Bu durumda yalnızca çocuklar hakkında iletişim kurun. Bir yasaklama emri çıkartmanız gerekiyorsa bunu yapın.

Haberin Devamı

KENDİNİZİ ŞIMARTIN: Toksik bir ilişkinin parçası olmak, kendinize olan saygınız ve zihinsel sağlığınız için son derece zararlıdır. Başka bir ilişkinin parçası olmaya hazır olmanız biraz zaman alabilir. Bu konuda acele etmeyin. Kendinize zaman ayırın. Kendinizi toparlamanıza yardımcı olmak için hobilere zaman ayırın. Bir evcil hayvan sahiplenin veya kendi işiniz üzerinde çalışmaya başlayın. Her zaman gitmeyi istediğiniz o yolculuğa çıkın.

Toksik bir ilişki içinde olmak zordur ve hatta kendinizi kapana kısılmış hissedebilirsiniz. Mutlu olmayı ve bunun size verdiği zarar ve olumsuzluklardan kurtulmayı hak ediyorsunuz. Sağlıksız bir ilişkiyi bırakmak son derece zor ve cesur bir adımdır, ancak bunu yapabilirsiniz. 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder