Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir
HABERİ PAYLAŞ

Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir

Ertesi gün hapı konusunda sayısız soru alıyorum ve maalesef bu hapların, bazı kadınlar ve hatta çiftler tarafından doğum kontrol yöntemi gibi kullanıldığı izlenimine kapılıyorum. Söylemem gereken ilk şey; ertesi gün hapının sıklıkla kullanılmaması gerektiği ve bir doğum kontrol yöntemi olarak benimsenmesinin kolaycı ve yanlış bir yaklaşım olduğu.

ERTESİ GÜN HAPI NE ZAMAN VE NASIL KULLANILIR?

Ertesi gün hapları, kadın ve erkeğin korunmadığı zamanlarda ya da doğum kontrol haplarının düzeninin bozulduğu, prezervatifin yırtılması, deforme olması durumunda gebeliğin önlendiğinden emin olmak adına kullanılır. Gebelikte korumasının nedeni ise, sperm hücresinin döllenme ihtimalini en düşük seviyeye indirebilmesi, ayrıca döllenen yumurtanın uterusa tutunmasını da engellemesidir. Dolayısıyla gebeliği önlemede, ağızdan alınan bu haplar güvenilirdir. Ayrıca cinsel ilişkiden ne kadar kısa süre sonra alırsanız etkisi de o kadar yüksek olur. İlişkiden birkaç saat sonra aldığınızdaki etkisiyle 3. gün aldığınızdaki etkisi aynı değildir. İlk 24 saatte alınmasını öneririz ki maksimum fayda alınsın. Ama bu süreyi 72 saate kadar kullanabilirsiniz olarak söyleyebiliriz. Kısırlığa yol açmazlar. Ancak ne olursa olsun hormonal ilaçlardır ve sıklıkla kullanıp bu şekilde korunmak hormonal dengesizliklere de davetiye çıkartır.

Haberin Devamı

Ertesi gün hapı, ayda 1 kereden fazla kullanılmamalıdır. Bu genel bir uyarı olmakla birlikte, yılda 2-3 kereyi geçmemeyi önemli buluyorum. Zaten sağlıklı bir bireyin, doğum kontrol yöntemlerine hakim olması, rutin muayenelerini yaptırması ve doktorunun da yönlendirmesiyle kendisi için en doğru doğum kontrol yöntemini seçip istikrarlı biçimde korunması gerekir. Ekstrem durumlar içinse evet ertesi gün hapları kurtarıcı olabilmektedir.

Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir

Burada eklemem gerekir ki prezervatif kullanmak istemeyen bazı erkekler, kadının kullanacağı ertesi gün haplarına güveniyorlar ancak kadın sağlığı, anlık zevklerin üzerindedir.

Ertesi gün haplarının yarattığı bazı yan etkilerden de elbette söz edebiliriz;

Haberin Devamı
  • Adet düzensizlikleri
  • Baş ağrısı ve kusma
  • Memelerde hassasiyet
  • Yorgunluk
  • Karın ağrısı
  • Vücutta alerji oluşumu
  • Cilt lekeleri
  • Kanama

Bu yan etkiler ortalama 3 gün- 3 hafta boyunca görülebilir. Ancak uzaması durumunda bir doktora danışılmasını tavsiye ederim.

Ertesi gün hapı kullanımı sonrasında damla damla veya lekelenme tarzında kanamalarınız olabilir. Pek çok kadın, bu kanamaların, adet kanaması ile bir ilgisi olduğunu düşünebilir. Bu durumun ertesi gün haplarının adet söktürme ve adet geciktirme gibi herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Bazen bazı kadınlarda adetin on güne kadar gecikmesine neden olsa da, bir adet geciktirici formül değildir. Yani, doğum kontrolü için doğum kontrol yöntemlerini, adet geciktirme için adet geciktirici ilaçları, adet söktürme için ise adet söktürücü hapları kullanmaya devam etmenizde fayda vardır ki hekim kontrolünde tabii.

Seksi seven ve ciddiye alan herkesin düzenli korunmasını ve gebelik planladıklarında ise muayene olup süreci başlatmalarını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder