Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Kaotik dönemler cinsel hayatımızı da etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Kaotik dönemler cinsel hayatımızı da etkiliyor

Hepinizin hayatına değecek, bir dönem mutlaka hepinizi etkilemiş olan bir durumdan söz etmek istiyorum. Kaotik dönemler, hassas yaşam döngüleri, stresli süreçler cinsel hayatımızı da kesinlikle etkiliyor. Bu konuda bilimsel çalışmalar elbette var ama toplum özelinde baktığımda da gelen sorulardan ve sorunlardan, bunun doğrulamasını çok net yapabiliyorum. Hayatınızın ya da toplum hayatının sancılı dönemlerinde cinsel yaşamınız olağan seyrinden çıkabilir, bu çok sık yaşanan bir durumdur. Önemli olan; sorunlar oluşmuşsa bunların kalıcılaşmasını engellemektir.

Haberin Devamı

Bizim toplumumuzda ekonomik nedenler başta olmak üzere, bir de geniş aile ve sosyal çevre etkisiyle oluşan stres ve çatışma hali, yatak odamızın kapısında kalamıyor kolay kolay. Birbiriyle sözlü tartışma yaşamayan ve sorunları birlikte çözerek üstesinden gelen çiftlerde dahi dönemsel ereksiyon ya da cinsel isteksizlik sorununa sıklıkla rastlıyorum. Yani yalnızca bir konuda uzlaşamayan, kavga eden, mesafe koyan çiftlerin cinsel hayatı etkilenmiyor olumsuzluklardan. Son derece iyi anlaşan ama dönemsel kaygılarla boğuşan tüm kadın ve erkeklerin cinsel sorunları olabiliyor.

Ekonomik kaygı, işsizlik, aile içi çatışmalar, sosyal çevreyle uyumsuzluk/geçimsizlik, çalışma ortamında mutsuzluk, toplumsal olayların tansiyonu, sosyalleşememe, çocuk yapmayı deneme, kilo almaya/vermeye çalışma, kendimizde ya da yakınlarımızdaki sağlık sorunları gibi pek çok olay ve süreç, cinsel ilişkideki rolümüzden istemeden de olsa affımızı istememize neden olur. Ve bu, insanın dürüstçe söyleyebildiği, hislerini anlatabildiği bir konu olmaktan ne kadar uzaksa çiftler arasında o derece çatışmaya sahne olur. Hele bazen, çatışma dahi olmadan direkt uzaklaşma yaşanır ki onu hiç istemeyiz. Bunların çoğu geçicidir. Süreçle baş etme yetisi kazanıldıkça, gelişme kaydedildikçe ya da alışıldıkça cinsel yaşamınız da normalleşir. Ancak alışma sürecinde zorlanıyorsanız ve hep daha da uzuyorsa uzman desteği almaktan asla çekinmeyin. Birkaç kez olacağını düşündüğünüz bir duraklama, tereddüt ya da başarısızlık sık tekrarlanıyorsa yatak odanız için da doktorlar, uzmanlar var, bilin.

Haberin Devamı

Size bir şey söyleyeyim mi; bu ülkede hiçbir şey kolay olmuyor ve hiçbir şeyi duru sularda yıkanır gibi atlatamıyoruz. İşte bu yüzden sevmeye, sevişmeye, birbirimizde dinlenmeye önem verelim. Bunu kaybedersek motivasyonumuzun da kayda değer kısmı gitti demektir. Ne olur biraz çaba ve bolca öpüşme, sarılma.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder