Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Kürtaj bir korunma yöntemi değildir
HABERİ PAYLAŞ

Kürtaj bir korunma yöntemi değildir

Kürtaj, pek çok tartışmaya konu olmuş bir işlemdir ve bundan sonra da olacağa benzer. Dini inanışlar temelli itirazlar da, siyasi düşünceler temelli beklentiler de, kişisel tercihler de anlaşılabilir ve herkesin haklı nedenleri olduğu var sayılabilir. Benim değinmek istediğimse tıbbi olarak kürtajın ne anlama geldiği ve sağlık açısından kürtaja karşı nerede durulması gerektiğidir.

Genel olarak ‘vücudun boşlukları içinde bulunan istenmeyen dokuları kazıyıp alma’ olarak tanımlanan kürtaj, yaygın anlamıyla istenmeyen ya da sorunlu gebeliği sonlandırmak için yapılan tıbbi işleme verilen addır. Ve her tıbbi müdahalede olduğu gibi kürtajın da bazı riskleri vardır; kanama, rahim delinmesi, rahim içinde parça kalması ve enfeksiyon gibi... Yani kürtajın keyfi bir işlem gibi tercih edilmesi doğru değildir.

Haberin Devamı

Evlilik içerisinde henüz çocuk sahibi olmaya her iki taraf da hazır değilse, tecavüz sonucu hamile kalınmışsa, tek gecelik ilişki sonucu istenmeyen bir gebelikse ve sayabileceğimiz pek çok nedenle bebeğe de olumsuz duygular geçirebilecek bir olumsuzluk söz konusuysa kürtaj elbette bir seçenektir. Yasal süre aşılmadığı sürece kürtaj olmayı tercih etmek bir haktır. Yasal süre ise 10 hafta olarak belirlenmiştir. Yani 10 haftadan az gebeliklerde kürtaj mümkün, üstü gebeliklerde ise tıbbi zorunluluk dışında yasaktır. Bu tıbbi zorunluluklar, annenin ya da bebeğin sağlığına ilişkin riskler oluşması halinde devreye girer. Bunun dışında kürtaj olmak, elbette çiftlerin özgür iradelerinin birer sonucu olarak mümkündür. Ve bir kadın, istemediği bir bebeği dünyaya getirmeye elbette zorlanmamalıdır. Çünkü bunun gebelik ve lohusalık süreçlerinde hiç arzu edilmeyen ağır sonuçları olabilir. Ama bu demek değildir ki gebe kalmamak adına korunma yöntemleri tercih edilmesin ve kürtaj bir korunma yöntemine dönüştürülsün. Biz kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, kürtajın bir korunma yöntemi olmadığını ve olmaması gerektiğini her fırsatta dile getiririz.

Maalesef kürtaj talebiyle başvuran kadınların bir kısmının korunma yöntemlerini ihmal ettiği ya da partnerlerine kabul ettiremedikleri için sık sık istenmeyen gebelikler yaşadıklarını, bunları da kürtajla bertaraf etmeyi alışkanlık haline getirdiklerini görüyoruz. Bu her şeyden önce kadın sağlığını ve gelecek dönem gebeliklerini riske eden bir durumdur ve en aza indirilmesi gerekir. Dolayısıyla şahsi özgürlük kapsamında değerlendirilir ve savunulurken kürtaj bilincinin doğru biçimde oluşması için de çaba sarf edilmesi gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder