Gözde Hatunoğlu Amerikan rüyasına atılmış en zarif tokat
HABERİ PAYLAŞ

Amerikan rüyasına atılmış en zarif tokat

HAFTANIN FİLMİ

NOMADLAND

Genç yaşına rağmen imza attığı başarılı işlerle yeteneğini çoktan kanıtlayan Chloé Zhao’nun üçüncü uzun metrajlı filmi ‘Nomadland’, düşler diyarı Amerika’nın modern zaman göçebelerini anlatan, göçebelikle kol kola yürüyen yollarda olma hissini başarılı görselliği ve Frances McDormand’ın muazzam oyunculuğuyla perçinleyen etkileyici bir sinema şaheseri. COVID-19 salgını yüzünden kan kaybeden dünya sinemasına adeta bir armağan olan ‘Nomadland’, 60’lı yaşlarındaki Fern’nün, ekonomik krizin de etkisiyle evini ve eşyalarını kaybederek modern bir göçebeye dönüşmesini anlatıyor.

Haberin Devamı

Amerikan rüyasına atılmış en zarif tokat

GERÇEK GÖÇEBELERİN OSCAR YOLCULUĞU

‘En İyi Film’, En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Uyarlama Senaryo’, ‘En İyi Sinematografi’ ve ‘En İyi Film Kurgusu’ dallarında Oscar adaylıklarını kapan ‘Nomadland’ katıldığı tüm festivallerden ödülle dönmeyi başarmıştı. Frances McDormand’la birlikte David Strathairn’in profesyonel oyuncu olarak yer aldığı filmde geri kalan oyuncuların gerçekten Nevada çöllerinde yaşayan göçebeler olması filmi etkileyici kılan en büyük etkenlerin başında geliyor. Filmde Frances McDormand’ın doğal oyunculuğu öyle bir boyuta ulaşmış ki onu gerçek hayattaki göçebelerden ayırmak neredeyse imkansız. “Oscar’ı şimdiden hayırlı olsun” desek yanlış olmaz.

BİR UCUNDAN DİĞER UCUNA AMERİKA

Sağdan soldan buldukları mevsimlik ya da kısa süreli işlerle hayatta kalmakta ve para kazanmakta zorlanan, üstelik de yaşını başını almış olan bu insanlar, edindikleri karavanlarla Amerika’yı uçtan uca dolaşıyorlar ‘Nomadland’de. ‘Amerikan Rüyası’nın ardındaki sert gerçekliği pastoral anlatımıyla daha da etkileyici hale getiren Chloé Zhao, bir yandan da bu hüzünbaz hikayenin içine dostluk, dayanışma, direnç ve ille de umut ekleyerek filmin anlatımını daha da güçlendirmeyi başarıyor. Yılın en iyi birkaç filminden biri olması bir yana, uzun yıllar akıllardan çıkmayacak görsel-işitsel ve şiirsel bir sinemasal romana imza atan Chloé Zhao ve Fern rolüyle unutulmaz bir performans sergileyen Frances McDormand, daha uzun süre konuşulacağa benziyor.

Haberin Devamı

Puanı: 5/5

Okan Bayülgen’le kahvenin peşine düşmek

Siz de kahve tutkunuysanız ve bu tutkunun kökeninde yatan ilginç hikayeleri merak ediyorsanız, Arçelik’in YouTube kanalında yayında olan ‘Göz Açıp Kapayıncaya Kadar’ tam size göre! Selin Atasoy ve Okan Bayülgen’in senaryosunu yazıp, Bayülgen’in başrolünde oynadığı docu-drama türündeki filmde Ahmet Ümit, Emrah Sefa Gürkan, Vedat Ozan, Tuncer Tunceli, Sahrap Soysal ve Osman Serim gibi isimler Bayülgen’in sorularına, sadece merak gideren değil çok da eğlenceli cevaplar veriyor. Böylelikle belgesel ‘göz açıp kapayıncaya kadar’ su gibi ya da kahve akıp gidiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder