Gözde Hatunoğlu Fransız edebiyatının gizli cevheri Colette’le tanışın
HABERİ PAYLAŞ

Fransız edebiyatının gizli cevheri Colette’le tanışın

13 Temmuz haftası, haftanın filmi: Colette

“FRANSIZ EDEBİYATININ GİZLİ CEVHERİ COLETTE’LE TANIŞIN”

Bu hafta gösterime giren, Fransız edebiyatının en ilginç hayat hikâyelerinden birine sahip olan Sidonie-Gabrielle Colette’i anlatan Colette filmi Keira Knightley’nin başrolde gösterdiği üstün performans sayesinde de seyir zevkini artırıyor.

Fransa’da, köyde yaşayan, akıllı ve güzel bir genç kızken ünlü bir yazarla evlenen Colette, yeni tanıştığı entelektüel camiaya uyum göstermekte zorlanıyor. Ancak yazar kocasının ondan istediği bir şey hayatını geri dönülemez bir şekilde değiştiriyor: Willy adıyla romanlar yazan kocası Henri Gauthier-Villars, Colette’den romanlarını onun yazmasını istiyor. Başta zorlansa da bu duruma iyice alışan Colette, başarılı bir roman serisinin ardındaki gizli isim oluyor birdenbire. Ancak bu durum hem evliliklerini sarsıyor hem de maddi açıdan büyük krizler doğuruyor.

Haberin Devamı

Fransız edebiyatının gizli cevheri Colette’le tanışın

Bir yanıyla Colette’in büyüme, olgunlaşma ve bağımsız bir kadına dönüşmesini izliyoruz filmde. Bir yandan da edebiyatın, yani yazarlığın gerçek bir meslek olarak görülmesi, yayıncılık ve tüm bu işlerin etik boyutu gibi konuların Avrupa’da nasıl yaşandığını görüyoruz.

Edebiyat soslu kostümlü dramalarda pek rastlamadığımız bu temalar Colette filmini diğer örneklerden ayırıyor, hatta birkaç adım öne geçmesini sağlıyor.

Colette ve kocası Willy arasındaki ilişki bir yandan da kadın-erkek arasındaki bitmeyen iktidar mücadelesine, aşkın zaman içinde nasıl yön değiştirdiğine güzel bir örnek oluyor. Colette, evlilik ve yazarlık süreci boyunca kendi cinsel yönelimini sorguluyor ve dönemine göre oldukça cesur maceralara atılıyor.

Film, 2 saate yakın süresi boyunca ‘tartışmalı’ sayılabilecek konuları ele alsa da (telif hakkı, mal paylaşımı, ihanet, aldatma, farklı cinsel yönelimler gibi) bunların hepsine mesafesini koruyor. Böylelikle ne taraf tutmak için yersiz hamleler yapıyor ne de didaktik bir hale gelip sıkıcılaşıyor.

Fransız edebiyatının gizli cevheri Colette’le tanışın

Edebiyat severler başta olmak üzere kostümlü tarih filmi sevenlerin beğeneceği, iyi bir film olmuş Colette, ilgiyi hak ediyor…

Haberin Devamı

Puanı: 4/5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder