Gözde Hatunoğlu Haftanın filmi: Oyunbozan
HABERİ PAYLAŞ

Haftanın filmi: Oyunbozan

Bu haftanın filmi Almanya yapımı System Crasher / Oyunbozan

Puanı: 4/5

Haftanın filmi: Oyunbozan

BENNI’NiN TEK İHTİYACI SEVİLMEK

Bu hafta gösterime giren filmler arasında en dikkat çekici olanı kuşkusuz 69. Berlin Film Festivali’nde de yarışmış bir Alman filmi olan Oyunbozan. 36 yaşındaki Alman yönetmen Nora Fingscheidt ilk uzun metrajı olan Oyunbozan çok başarılı ancak bir o kadar da sert ve izlenmesi zor bir film.

Oyunbozan, en basit tabiriyle sorunlu bir çocuk olan 9 yaşındaki Benni’nin sistem içinde var olma savaşını anlatıyor. Annesinin evinden ayrılıp bir bakımevine verilen Benni tüm sevimli görüntüsüne rağmen sürekli etrafındaki insanlara ve eşyalara saldıran, zarar veren ve herkesin hayatını kabusa çeviren bir çocuk.

Haberin Devamı

Çok güçlü bir sosyal devlet olan Almanya’nın dışarıdan bakılınca övgüler alan sağlık ve sosyal hizmet servislerinin de sıkı bir eleştirisini yapan Oyunbozan, mesaj verme kaygısı taşımasına rağmen anlattığı hikâyeyi didaktik olma kaygısıyla öldürmemeyi başarıyor.

Haftanın filmi: Oyunbozan

9 yaşında bir kız olan Benni ilgisiz annesi, onun erkek arkadaş(lar)ı, yaşamak zorunda kaldığı bakım evlerindeki öğretmen ve bakıcıları arasında sıkışıp kalmış, psikiyatrik sorunları yüzünden sürekli saldırganlık yapan bir çocuk.

Filmin içine girdikçe aslında Benni’nin (ve onun nezdinde hepimizin elbette) tek ihtiyacının sevilmek ve anlaşılmak olduğunu öğreniyoruz. Ancak bu öğrenme süreci Benni için ne kadar sancılıysa seyirci için de aynı derecede sancılı.

Benni’yi canlandıran 11 yaşındaki Helena Zengel’in muazzam performansının da yardımıyla etkileyicilik dozunu yükselten Oyunbozan mutlaka izlenmesi gereken kalburüstü bir yapım. Filmin Almanya’nın 2020 En İyi Yabancı Dilde Film Oscar adayı olduğunu da hatırlatalım.

Haftanın filmi: Oyunbozan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder