Güney Öztürk Tenisten önce kayak öğrendi
HABERİ PAYLAŞ

Tenisten önce kayak öğrendi

Bugün size tenisten bahsedeceğim. 2018’den beri Avustralya Açık’ta maç kaybetmeyen 37 yaşındaki Novak Djokovic’i 33 maç sonra yarı finalde dört sette saf dışı bırakan, daha sonra finalde Rus raket Medvedev’i 2-0 geriden gelip yenen genç Jannik Sinner’ı yazmak istiyorum.

22 yaşındaki Sinner tenisten önce kayak yapmayı, İtalyan olmasına rağmen İtalyanca’dan önce Almanca’yı öğrenmiş bir kişi. Dünya tenis basamaklarını tırmanmaya başlamadan önce İtalyan Alpleri’nden bayraklar arasında slalom yaparak hızla iniyor, kayakta sayısız madalya kazanıyordu. Tenisi ancak kayak merkezinin kayak odasında çalışan ve orada restoran işleten anne babasının ricasıyla 13 yaşında ciddiye almaya başladı. Ve Fransa sınırındaki bir akademide eğitim almak için, Alpler’in yamacında Avusturya sınırında yaşadığı Dolomit bölgesinden kuzeybatıya taşındı.

Haberin Devamı

Onun tenis oyununda, kayak yapmasının etkisi görülebiliyor. Tıpkı bir kayak yarışçısının bir dakikadan az sürebilecek bir yarışa yoğun şekilde odaklanması gibi, Sinner da teniste her sayının kısa rallisine yoğun bir şekilde odaklanıyor. Sonrasında rahatlıyor. Sinner’ın başka bir özelliği daha var. Fiziki egzersizlerin ötesinde, ergenlik çağında müziğe büyük ilgi duymuş. Tuşlar üzerindeki becerilerini geliştirmek için saatler harcadığı piyanosu, tenis raketine eşlik eden bir arkadaş olmuş. Atletizm ve sanatsal ifadenin bir dengesi de genç yaşta başarı getirmiş. Avustralya Açık’tan kazandığı 2.07 milyon doların dışında zaten yılda 27 milyon dolar geliri var. Nike, Head, Gucci, Lavazza, Rolex, Alfa Romeo ve Parmigiano Reggiano sponsorlarından birkaçı...

ALCARAZ DA SATRANÇÇI

Gelişim sadece spor yapmaktan geçmiyor. Mental gelişim (kitap okuma, enstrüman çalma vs.) fiziksel gelişimle birleştiğinde başarı katlanıyor. Geçen yıl yine Sırp raket Djokoviç’i Wimbledon finalinde deviren 21 yaşındaki İspanyol genç raket Carlos Alcaraz’ın hikayesi de buna benziyordu. Dünya onun tenis raketindeki ustalığını alkışlarken, Alcaraz da satranç oyunu ile stratejik düşüncesini ve zihinsel hünerini besliyordu. Bunu maç sırasında Djokovic’e attığı akıl dolu toplarda görmüştük.

Haberin Devamı

Alcaraz da “5 yaşında başladığı satrançta ustalaştıkça, saha içi performansının olağanüstü seviyeye çıktığını ve maçlar sırasındaki taktiksel kararlarına katkıda bulunduğunu” itiraf etmişti. Teniste bir dönem kapanıyor. Jannik Sinner ve Carlos Alcaraz gibi raketler gençlik devrimine liderlik etmeye hazırlanıyor. Djokoviç ise tahtına sımsıkı sarılmış halde... Bu iki genç; son 6 Grand Slam’in üçünü kazanırken, geri kalanını Novak Djokovic kazandı. Yine de genç oyuncuların başarılı olduğunu ve başarıya ulaşmanın diğerlerine ilham verdiğini, harekete geçirdiğini görmemek için hiçbir neden yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder