Güney Öztürk VAR'lığı da dert, yokluğu da!..
HABERİ PAYLAŞ

VAR'lığı da dert, yokluğu da!..

Sivas-Galatasaray maçında görüldü ki, her şey tabak gibi ortada. “Yatabere, Nelson’u engelliyor” diyor. Engellemiyor. “Robin, Nelson’u engelliyor” diyor. Engellemiyor. “Ofsaytımsı bişi var, Yatabere ofsayt” diyor. Değil. “Robin ofsayt” diyor. O da değil. Orta hakem “gösterin” diye yırtınıyor. VAR odası ofsayt çizgisini bir türlü çekemiyor. İngiliz Premier Lig’de en son futbolseverlere 3 yıldır devam eden VAR teknolojisinin maç keyfine olan etkisi sorulmuş. “Maçlar çok daha keyifli oldu” diyenlerin oranı kaç biliyor musunuz? Yüzde 3. “Maç izlemesi daha kötüleşti” diyenlerin oranı yüzde 40, “Maç keyfi çok daha kötüleşti” diyenlerin oranı ise yüzde 31 çıkmış.

Haberin Devamı

HER DAİM AÇIKLANMALI

Aslında sorun VAR’da değil. Sorun VAR’ın başında oturup karar verenlerde... VAR’a da çok iyi hakem koymak gerekiyor. Sürekli hata üstüne hata yapan bir hakem camiamız var. Bu yüzden TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin konuşmaları açıklama kararını son derece cesur buluyorum. Bunun ileride kaos yaratacağına inanmıyorum.

Tartışmalı pozisyonların VAR konuşmaları, hafta içi TFF’nin internet sitesine konulmalı. Bu, hakemleri karar verirken daha dikkatli olmaya yöneltirken, onların kamuoyunda itibarını da geri kazanmalarına yardım eder. ABD’de futbol maçlarının VAR konuşmaları yayınlanıyor. İngiltere, İrlanda, İtalya da yayınlamayı düşünüyor.

132 MİLİSANİYENİN ÖNEMİ

Ancak VAR’ın da geliştirilmeye ihtiyacı var. İnsan gözü top ayaktan çıktıktan sonraki 132 milisaniyeyi görebiliyor. Yani tam “vurulma anı” sandığımız şey aslında 132 milisaniye geç. Az gibi gelse de ofsayta düşen futbolcunun elinin kolunun öne geçmesi için yeterli süre. Mevcut VAR sisteminde, çözünürlük o kadar kötü ki, futbolcu topa vururken durdurtulduğunda top hala ayağında bulanık görülüyor. Hakemlerimiz bu bulanık kareye bakıp karar veriyor.

Üstelik sahadaki VAR ekranları da son derece küçük. Çok daha büyük bir ekran olmalı. Ve hatta hakemler üzerlerine de bir de ortam mikrofonu koymalılar ki, futbolcularla aralarında geçen konuşmaları da dinleyebilelim. İşte futbolun ileride bu kadar şeffaf olmasını diliyorum. Teşekkürler Türkiye Futbol Federasyonu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder