Hakan Çelik 18 milyarlık dev yatırım
HABERİ PAYLAŞ

18 milyarlık dev yatırım

Ford Otosan, aralık ayında ilan ettiği 2 milyar Euro’luk (18 milyar TL) yeni yatırımın en önemli fazını duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yatırımla ilgili “Türkiye’yi küresel rekabette ileriye taşımada önemli bir adım daha atmış olacağız” dedi.

Erdoğan, Ford Otosan’ın yatırımı ile doğrudan 3 bin, dolaylı 15 bin istihdam sağlanacağını kaydetti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ‘Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı’nda 2 milyar Euro’luk (18 milyar liralık) yeni yatırımın ayrıntıları paylaşıldı. Dev yatırımla Gölcük’te 2022’de elektrikli Transit, 2023 ortasında yeni nesil Transit Custom (Tourneo Custom) ve aynı platformda VW Transporter üretecek Ford Otosan, ihracatını yıllık 5.9 milyar dolardan 13 milyar dolara çıkartacak. Yatırımla ticari araç üretim kapasitesi 650 bin adede yükselirken, 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine ulaşılacak.

Haberin Devamı

CARİ DENGEYE CİDDİ KATKI

Dev yatırımın ayrıntılarının paylaşıldığı toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Sahip olduğu ihracat kapasitesiyle bu yatırım, cari dengemize de çok ciddi katkı sağlayacak. Yatırımın aynı zamanda Türk mühendislerine elektrikli araçlar ve batarya konusunda tasarım geliştirme ve yazılım gibi alanlarda ciddi kabiliyetler de kazandıracağına inanıyorum. Otomotiv sektörünün geleceğine Türkiye’de yatırım yapan Ford Otosan’ı şahsım, milletim adına yürekten tebrik ediyorum” dedi.

18 milyarlık dev yatırım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç (sağda) ve Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley de (solda) yer aldı.

SALGINA RAĞMEN DEVAM

Salgın döneminde otomotiv sektörünün performansına değinen Erdoğan, şunları söyledi: “Bu süreçte, otomotiv 25 milyar doların üzerinde ihracat yaparak, dış ticaretimizdeki lider konumunu sürdürdü. Geçen yıl 5 kıtada 180 ülkeye 900 binin üzerinde taşıtın ihracını yaptık. Salgının sebep olduğu sıkıntılara rağmen 2020’de yakaladığımız bu ivme 2021 senesine güçlü bir başlangıç yapmamızı sağladı.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’Yİ ÜRETİM MERKEZİ YAPACAĞIZ

Yerli oto hakkında da bilgi veren Erdoğan, Türkiye’nin önüne serilen tarihi fırsat penceresini kaçırmamak amacıyla başlattıkları ‘Türkiye’nin otomobili’ projesinin tüm hızıyla devam ettiğini dile getirdi. Erdoğan, “İnşallah ilk seri üretim araçları 2022 sonunda banttan indirmeyi arzu ediyoruz. Elektrikli, bağlantılı ve otonom ticari araç üretiminde önümüzdeki 10 yılda Avrupa’da lider, dünyada ise ilk 5’te olmayı hedefliyoruz. Bunun yanında, ağırlık verdiğimiz bir diğer alan da batarya, modül, paket ve hücre yatırımlarıdır. Türkiye’yi dünyanın önemli batarya üretim merkezlerinden biri yapmakta kararlıyız.”

18 milyarlık dev yatırım

İLK VE TEK ELEKTRİKLİ ARAÇ ENTEGRE TESİSİ

Toplantıda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç da şunları söyledi: “2 milyar Euro’luk Türk otomotiv sektörünün bugüne kadarki en büyük yatırımını gerçekleştireceğiz. Yeni yatırımımızla Kocaeli fabrikamız, Türkiye’nin batarya dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek. Bu yatırım neticesinde üreteceğimiz ilk aracı inşallah bir aksilik olmazsa Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında banttan indireceğiz. 10 yıl sürecek bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak görüyoruz.”

Haberin Devamı

FIRSATI KAÇIRMAYIN ÇAĞRISI

Uluslararası iş dünyasına da bir çağrıda bulunan Koç, “Türkiye, tarihsel birikimi, yetişmiş insan kaynağı, Ar-Ge kabiliyetleri, ekonomik potansiyel, eşsiz jeostratejik konumu ve teşvik sistemiyle dünyanın önemli fırsatlar sunan ülkelerinden biridir. Türkiye’yi kısa dönemli analizlerle anlamaya çalışmak büyük bir yanılgıdır. Uzun vadede bu ülkeye yatırım yapan herkes kazanır” ifadelerini kullandı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder