Hakan Çelik 530 yıldır birlikteyiz
HABERİ PAYLAŞ

530 yıldır birlikteyiz

Hanuka, Yahudilerin en önemli dönemlerinden biri. Bir başka adıyla Işık Bayramı. Bu sene 28 Kasım ve 6 Aralık tarihleri arasında kutlandı. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Yahudiler, bu tarihler arasında özel yiyecekler hazırlıyor, aileleri ve sevdikleriyle bir araya geliyor.

Hanuka’ya ait özgün ritüeller kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Bayramların anlamlı yanlarından biri de komşuların, dostların fiziksel buluşmalarına daha çok imkân vermesidir. Türkiye’nin önemli bir farkı, çeşitli inanç gruplarından insanların bir arada yüzyıllardır barış içinde yaşaması.

Haberin Devamı

Anadolu bu yönüyle çok zengin. Rumlar, Ermeniler, Türkler, Kürtler, onlarca etnik ve dini topluluk birlikte. İyi günde mutluluklarımızı, kötü günde acılarımızı paylaşıyoruz. Yahudiler Anadolu’nun en kadim halkları arasında. 530 yıldır burada beraber yaşıyoruz.

1492 yılında yüzbinlerce Yahudi, yaşamakta oldukları İspanya’dan zorla çıkarılmıştı. Bu insanların önemli bölümü Osmanlı İmparatorluğu tarafından kabul edildi ve Anadolu’ya getirildi.

Yahudiler yeni vatanları olarak benimsedikleri bu ülkenin güçlenmesi, zenginleşmesi için emek ve fikir güçlerini ortaya koydu. Tarihimiz başarılı, üretken ve yaratıcı Yahudi sanatçılar, bilim insanlarıyla dolu. Ticaret alanındaki olağanüstü başarılarıyla Osmanlı’nın ekonomik hayatında ciddi rol oynadılar. Bu değerli katkılar Cumhuriyet döneminde de devam etti. Hatta İkinci Dünya Savaşı ortamında Almanya ve Orta Avrupa ülkelerinden ayrılarak buraya göç eden Yahudiler, ülkemizdeki önemli bilim merkezlerinin kuruluşunda aktif rol aldılar.

Günümüzde de çalışmalarıyla değer katmaya devam ediyorlar.

530 yıldır birlikteyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan siyasete ilk adım attığı günden bu yana farklı inanç gruplarının ibadetlerini rahatlıkla yerine getirebilmesine ve geleneklerini korumasına destek olan bir lider.

Büyük Edirne ve Kilis’teki sinagogların yeniden açılmasında bu olumlu yaklaşımın da rolü var. Yahudi dostlarım, Hanuka kutlamalarına beni de davet ettiler. Bu seneki Hanuka buluşması, İstanbul’un Balat semtindeki Or-Ahayim Hastanesi’nin yanındaki parkta yapıldı.

Haberin Devamı

Etkinlikte kürsüye davet edilen herkes, Hanuka’nın, birlikteliğin ve dostluğun önemine vurgu yaptı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın konuşmasını çok beğendim. Beyoğlulu olma kimliğini, İstanbul’un bu tarihi semtinin farklı inanç topluluklarıyla nasıl kaynaştığını güzel vurguladı. Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh de çok dikkat çekici bir konuşma yaptı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin, çok kültürlülüğün önemine vurgu yaptılar. Yahudi toplumunun genç ve başarılı ismi İlker Franko harika bir sunum gerçekleştirdi.

Yaşar Bildirici de organizasyonun başından beri çok çalıştı, gelen herkesle tek tek ilgilendi. Gecede, müzikleriyle köklü bir geleneği sürdüren Los Paşaros Sefaradis topluluğunu dinleme şansımız oldu. Adio Kerida, Rika Rikuel’in de aralarında bulunduğu sevilen şarkıları seslendirdiler.

Grubun solisti Karen Şarhon, Türkiye’deki Yahudi toplumuyla ilgili çeşitli kültürel çalışmalar yapan ayrıca Ladino dilini yaşatmak için uğraşan bir isim. Hanuka vesilesiyle bu kadar büyük bir kalabalık toplanacağını tahmin etmemiştim. Bu tip buluşmalar, bir anlamda Pandemi’nin zor günlerinde evlerine kapanan insanlar için moral oluyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder