Hakan Çelik 80 bin kişilik teknoloji ordusunun başarısı: Savunmada ihracat rekoru
HABERİ PAYLAŞ

80 bin kişilik teknoloji ordusunun başarısı: Savunmada ihracat rekoru

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de arasında bulunduğu medya mensuplarıyla bir araya geldi. Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından Havelsan’da gerçekleştirilen görüşmede İsmail Demir, 2021 yılında yapılanları özetledi ve 2022’de yapılacakları şu sözlerle açıkladı:

Türkiye’nin her alanda kalkınma hamlesi yaşadığı son 20 yılda en büyük sıçramalardan birini gururla söylüyoruz ki, savunma sanayii yaptı. Sektörümüz bugün, 1500’e yakın firma ve 80 bin kişilik çalışanıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldi. 750’yi aşkın proje ve diğer faaliyetlerin sonucunda yıllık 10 milyar dolar sektör cirosu ve yıllık 3 milyar 224 milyon dolarlık rekor ihracat tutarına ulaşıldı.

Haberin Devamı

80 bin kişilik teknoloji ordusunun başarısı: Savunmada ihracat rekoru

Dost ve müttefik ülkelerimizin envanterlerinde yerlerini alan ürünler dünyanın dört bir yanına ihraç edilirken, özellikle Türk SİHA’larının oyun değiştiren konsepti dünyanın da gündemine girdi. Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 170’e, İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi 228’e çıktı. Geçtiğimiz yıl çok önemli olarak gördüğümüz 40 hedefimizin yüzde 80’ini gerçekleştirdik.

İnsansız hava araçlarında artık dünyanın en iyi ürünlerini üretir ve kullanır hale geldik. Akıncı TİHA ve AKSUNGUR SİHA’nın ilk teslimatlarını güvenlik güçlerimize yaptık. ANADOLU gemimizde kullanacağımız Bayraktar TB3 SİHA projesi başlatıldı. Milli Muharip Uçak projemizde parça üretimlerine başladık. Hem Hisar A+ hem de Hisar O+ sistemlerimizi tüm unsurlarıyla TSK’ya teslim ettik.

Uzun menzilli hava savunma sistemimiz SİPER’in test atışlarını başarıyla gerçekleştirdik. ATMACA deniz füzemizi ve AKYA eğitim torpidomuzu ilk kez teslim ettik. Makineli Tüfek PMT 7.62’nin ilk teslimatlarını gerçekleştirdik. Test ve eğitim gemimiz UFUK hizmete girdi. İlk İ Sınıfı fırkateynimiz TCG İstanbul gemisini denize indirdik.

80 bin kişilik teknoloji ordusunun başarısı: Savunmada ihracat rekoru

2022’de neler yapılacak?

Özgün helikopterimiz GÖKBEY’in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığı’na gerçekleştireceğiz. Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET hangardan çıkacak ve yer testleri başlayacak. Mini İHA-D sistemleri ve Mühimmat Bırakan Mini İHA BOYGA’lar ilk kez kullanıma girecek.

Haberin Devamı

Kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak. Son A400M uçağının teslimatı yapılarak 10 uçaklık A400M filomuz tamamlanacak. BOZDOĞAN Görüş İçi Füzeler ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzeler’in ilk teslimatlarını yapacağız. GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi ilk kez İSTANBUL Fırkateyni’ne entegre edilecek. SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzeleri’nin ilk teslimatlarını gerçekleştireceğiz.

KARAOK füzemiz ilk kez envantere girecek. PARS 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araçların ve Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın ilk teslimatını yapacağız. Zırhlı Muharebe Aracı ZMA’yı teslim edeceğiz. M60T tanklarındaki atış kontrol sistemlerinin yerli ve milli Volkan-M sistemiyle yenilenmesine başlayacağız. Çok Amaçlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU’ya Bayraktar TB3 SİHA entegrasyonu çalışmalarına başlayacağız.

Haberin Devamı

Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde 2. denizaltıyı havuza çekeceğiz. Yeni insansız deniz araçları projeleri başlatacağız. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak KTJ3200 Turbojet Motoru’nu teslim edeceğiz. Erken İhbar Radar Sistemi, Alçak İrtifa Radar Sistemi, Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemleri gibi sistemler güvenlik güçlerimizin kullanımına sunulacak.

80 bin kişilik teknoloji ordusunun başarısı: Savunmada ihracat rekoru

RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ KAPISI AÇIK

Savunma Sanayii Başkanı Prof. İsmail Demir, Milli Muharip Uçak’ta Rusya ile olası işbirliği konusundaki bir soruya risklere karşı her türlü alternatifin masada olduğu, Rusya ile işbirliği kapısının açık olduğu yanıtını verdi.

Yunanistan ile güç dengesi konusuna da değinen İsmail Demir, Atina’nın Rafael uçaklarını almasının Ege’de dengeyi değiştirmeyeceğini, sonuçta dengenin her zaman Türkiye tarafında olduğunu söyledi. Avrupa ülkeleriyle başlatılan füze savunma sistemi SAMP-Tkonusunda da olumlu bir yaklaşım içinde beklemekte olduklarının altını çizdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder