Hakan Çelik Ambargolardan çok şey öğrendik
HABERİ PAYLAŞ

Ambargolardan çok şey öğrendik

Türkiye, Rus yapımı S-400 füzeleri almak konusunda geri adım atmazsa askerî ve ekonomik tedbirlerin teker teker uygulanacağı söyleniyor. ABD’nin bu ilk yaptırımı olmayacak. Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında ABD, kapsamlı bir yaptırım listesini devreye sokmuştu. 1975 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere Türkiye askerî ve ekonomik açıdan çok ağır sonuçlarla karşılaşmıştı.

Türkiye’nin Batı ittifakından uzaklaşma ihtimali ve hatta NATO’dan çıkışın değerlendirilmesi üzerine Washington 1978’de yaptırımları kaldırmıştı. Türkiye o dönemde kendi ayakları üzerinde durmak adına çok ciddi kararlar aldı. Bugün savunma endüstrimizin prestijli kuruluşları olan Aselsan, Roketsan ve Havelsan’ın temelleri o süreçte atıldı, şimdi her biri kendi alanlarında dünyanın en iyileri arasında yer alıyorlar. Türkiye’nin PKK-YPG terörüyle mücadele sürecinde özellikle İHA ve SİHA ihtiyacı yine ABD tarafından karşılanmayınca kendi kaynaklarımızı devreye soktuk. Baykar Makine, millî ve yerli imkânlarla Bayraktar serisi insansız araçları geliştirdi.

Haberin Devamı

Türkiye savunma endüstrisinde çok önemli bir kuruluş daha var. Kısa adı STM olan Savunma Teknolojileri Mühendislik şirketi uluslararası ölçekte ilk 100 arasında yer alıyor. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Cumhurbaşkanlığı ile çok yakın işbirliği hâlinde çalışan STM, bir taraftan danışmanlık hizmeti diğer yandan da mühendislik ve teknoloji alanlarında yatırımlar gerçekleştiriyor.

Kısa süre önce STM Genel Müdürü Murat İkinci ile Ankara’da sohbet ettik ve askerî alandaki çalışmalarını konuştuk. STM’nin üzerinde en fazla yoğunlaştığı alanlardan biri MİLGEM projesi. Bu çerçevede geliştirilen gemilerden TCG Heybeliada, TCG Büyükada ve TCG Burgazada Deniz Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde görevine başlamış durumda. 2017’de denize indirilen dördüncü gemi TCG Kınalıada’nın seyir tecrübeleri şu anda devam ediyor. STM, yerlilik oranı yüzde 70’e kadar ulaşan bütün bu gemilerin tasarım, inşa süreçlerinde aktif rol alıyor.

STM, AY sınıfı ve Preveze Sınıfı denizaltı modernizasyonunu da yürütüyor. Gelecek 10 yıl içinde Türkiye kendi imkânlarıyla millî denizaltısına sahip olacak. STM’nin çok önemli bir başarısı da yurt dışında aldığı ihaleler. Pakistan’ın Denizde İkmal Gemisi ve Pakistan Denizaltıları Modernizasyonu Türk tasarımcı ve mühendisleri tarafından gerçekleştiriliyor. Ben, STM’nin bu bilgi birikimiyle Malezya ve Endonezya gibi Asya’nın yükselen pazarlarına gireceğini tahmin ediyorum.

Haberin Devamı

Umarım ABD ve Türkiye arasında S-400’den ötürü geri dönüşü olmayan bir restleşme yaşanmaz. Ancak özetle söylemek gerekirse her ambargo ve tehdit Türkiye’nin savunma alanında biraz daha güçlenmesinin yolunu açıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder