Hakan Çelik Ateşkes
HABERİ PAYLAŞ

Moskova’da 5 saat 40 dakika görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin, İdlib’de dün gece yarısından itibaren silahların susması konusunda anlaştı. Kritik M4 karayolu boyunca da güvenli koridor oluşturulacak.

Putin'den taziye

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye İdlib’deki krizi görüşmek üzere dün Moskova’daki Kremlin Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşme öncesi Putin, 27 Şubat’ta 34 Mehmetçiğin şehit olduğu saldırı için “Türk askerleri için taziyelerimi iletiyorum. Maalesef, Türk askerlerinin bulunduğu yeri hiç kimse bilmiyordu. Suriye ordusunun da ciddi kayıpları var. Bu olayın bir daha tekrarlanmaması, Türkiye-Rusya ilişkilerine zarar vermemesi için görüşmelere devam etmemizde fayda var” dedi.

Haberin Devamı

Ateşkes

‘Bizi rahatlatacak'

Erdoğan ise “Türkiye- Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönem yaşanıyor. Bugün burada atacağımız adım, alacağımız isabetli kararlar bölgeyi de ülkelerimizi de rahatlatacaktır” ifadelerini kullandı. Ardından iki lider 2 saat 40 dakika baş başa görüştü. Daha sonra 3 saatlik heyetler arası görüşme yapıldı.

‘Bugün de uzlaştık'

Ateşkes konusunda anlaşmaya varılan 5 saat 40 dakika süren zirvenin ardından Erdoğan ve Putin basın toplantısı düzenledi. Putin, “Görüş ayrılıkları oluyor ama bugün de uzlaşabildik” dedi.

Ateşkes

‘Yeni statü’

Erdoğan ise “İdlib mutabakatının bozulmasının birinci derecede sorumlusu, saldırganlığı ile bölge istikrarını hedef alan rejimdir. Rejimin askerlerimizi hedef alan saldırganlığıyla yaşanan üzücü hadiseler sonrası İdlib’de yeni bir statünün oluşturulması kaçınılmazdır. Türkiye, bu süreçte rejimin yapabileceği her türlü saldırıya tüm gücüyle ve tüm sahada cevap verme hakkını saklı tutacaktır” ifadelerini kullandı. Erdoğan, önceliğin ateşkes olduğunu, ardından diğer adımların atılacağını kaydetti.

M4 karayolunda Türk-Rus devriyesi

İki ülkenin dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov, dünkü zirvede anlaşmaya varılan metni okudu. Buna göre;

Ateşkes

  • İdlib’de tüm askeri faaliyetler dün gece yarısından itibaren durdurulacak.
  • Lazkiye-Serakib arasındaki M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor oluşturulacak.
  • Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılar Türk ve Rus savunma bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacak.
  • Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart’tan itibaren M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 kilometre batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacak.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder