Hakan Çelik Ateşkesi sağlama aldık
HABERİ PAYLAŞ

Ateşkesi sağlama aldık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’de ateşkes kararı alınan Moskova zirvesi sonrası uçakta, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan ateşkesin korunması konusunda net konuştu.

Erdoğan “Biz işi o kadar sağlama aldık ki her an Sayın Putin ile irtibat halinde olacağım. Dışişleri, savunma bakanlarımız ve MİT Başkanımız da muhataplarıyla sık sık görüşerek ilişkiyi diri tutacağız. Çatlak patlak olduğu anda müdahale edeceğiz” dedi.

Ateşkesi sağlama aldık

4 ÖNEMLİ KAZANIM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İdlib’de ateşkes kararının çıktığı Moskova’daki zirveden dönüşte değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin Rusya ile ekonomi, ticaret, sanayi, turizm, enerji alanlarında kapsamlı ve çok boyutlu ilişkileri bulunduğunu belirten Erdoğan, “Suriye ve İdlib’deki gelişmeler ikili ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilememeli. Bu anlayışla önemli bir adım attık ve ateşkes anlaşmasını yaptık” dedi. Erdoğan, ateşkesin getirdiği kazanımları şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

❶Ülkemizin sınırlarını rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getiriyor.

❷İdlib bölgesinde istikrar ve normalleşmeye zemin hazırlıyor.

❸İdlib’deki askerlerimizin güvenliğini teminat altına alıyor.

❹Sivillerin korunması için önemli bir adım teşkil ediyor.

AMACIMIZA ULAŞTIK

Erdoğan, kendisinin Rusya Devlet Başkanı Putin ile Dışişleri, Milli Savunma Bakanları ve MİT Başkanı’nın da kendi muhatapları ile sürekli temas halinde olacaklarını, gerekirse gün aşırı konuşarak ateşkes sürecini takip edeceklerini belirtti. Erdoğan, “Buraya gelirken amacımız ateşkes sağlamaktı.

Hamdolsun bunu temin ettik. Biz işi o kadar sağlama aldık ki her an Sayın Başkan’la irtibat halinde olacağım. İlişkiyi diri tutacağız. Bir yerde çatlak patlak olduğu anda hemen müdahale edeceğiz. Amacımız Suriye’de siyasi süreci işletmek ve iç savaşı sona erdirmektir.

Tabii rejimin olası ihlal ve saldırılarına karşı da her an teyakkuz halinde olacağız. Bu konudaki kararlılığımızı son bir haftada rejime verdirdiğimiz zayiatlarda güçlü bir şekilde gösterdik” diye konuştu.

KARA KEDİ OLABİLİR

AVNİ ÖZGÜREL: Rusya ile ilişkilerimiz 5 yıldır iyiydi. Ne oldu da aralık ayından itibaren Putin tavır değiştirdi?

Haberin Devamı

Aslında çok da bir farklılaşma olmadı. Zaman zaman uluslararası ilişkilerde buna benzer gelişmeler, iniş çıkışlar olabiliyor. Rusya ile olan belki de bizim en son düşünebileceğimiz bir konu. Rusya ile ikili ilişkilerimiz hiçbir şeye benzemez.

Savunma sanayii, nükleer enerji, Türk Akımı, turizmde attığımız adımlar var. Bunların önemi çok büyük. Bir de üçüncü ülkelerde beraber atabileceğimiz adımların planlamasını yaptığımız dönemi yaşıyoruz. Yani onun için de herhalde bir yerden şöyle kara kediler girmiş olabilir.

AVNİ ÖZGÜREL: İsrail olabilir mi?

Yok. O kadar zayıf değil.

AVNİ ÖZGÜREL: İdlib’de kontrol noktalarımız var. Bunların durumu, akıbeti ne olacak?

Toplam 12 gözlem noktası var. Bu gözlem noktaları bizim için çok çok önemli. Hepsi korunacak. Herhangi bir değişiklik söz konusu değil.

ZÜLEYHA CEBECİ: Putin’e telefonda ‘Aradan çekil, rejimle bizi baş başa bırak’ dediğinizi söylemiştiniz. Bugünkü görüşmede bu söylem gündeme geldi mi?

Haberin Devamı

Bu tavrınızın kararda etkisi oldu mu? Bu konu tatlıya bağlanınca böyle bir şeyi söylemenin de artık anlamı kalmadı.

Ateşkesi sağlama aldık

S-400 ARTIK BİZİM MALIMIZ

HAKAN ÇELİK: Rusya geçmişte hassas konularda verdiği sözleri tutmamıştı. Buna benzer bir durum Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye düşürür mü? S-400 gibi hayati projeler bundan etkilenir mi?

S-400 şu anda artık bizim malımız. Tamamı elimizde. Nisandan itibaren de faal hale gelecek. Ama yine söyleyeyim, Amerikalılara ‘Eğer bize Patriot verirseniz alırız’ dedik.

REJİM RUSYA’NIN TALİMATINA DİRENMEZ

HANDE FIRAT: M5 karayolundaki sorun nasıl çözülecek? Esad rejimine güven olmadığı ortada. Rusya nasıl dizginleyecek?

Rejim Rusya’dan gelecek herhangi bir talimata karşı çok fazla direnmez.

MERYEM İLAYDA ATLAS: Mültecilerle ilgili briket evlerden bahsetmiştiniz. Uluslararası camiaya çağrı yapmıştınız. Güvenli bölgede inşa çalışması yapılabilecek mi?

Batı maalesef çok yüzlü. Yunanistan’a hemen anında 700 milyon euro söz verdiler. Bırakın 700 milyonu, Şansölye (Merkel) bize 25 milyon eurodan bahsetti ama ondan da henüz ses çıkmadı. AB’den bazı sözler verdiler. Onlardan da bir netice çıkar mı bilmiyorum. Gelse de gelmese de biz bu işi hallederiz. Basın mensuplarını o briket barakaların yapıldığı yere götürmek lazım.

MİÇOTAKİS’LE AYNI FOTOĞRAFA GİRMEM

OKAN MÜDERRİSOĞLU: Açık kapı politikasına geçildiği andan itibaren İdlib’i Avrupa’ya bağladığınız şeklinde bir tespitiniz oldu. AB’den hangi adımlar gelirse bu politikayı gözden geçirirsiniz?

Yoksa artık geri dönülemez bir noktada mıdır? Biz kapıları açtık. Mülteciler gidebildiği kadar gidecek. Onları zorla ülkemizden çıkarmıyoruz. Ama Yunanistan bunlara zulmediyor.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov bize ‘Sofya’da toplantı yapalım’ dedi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i de davet etmek istedi. O gün 2 ölüm vakası vardı. Ben de ‘Miçotakis’in olduğu yere gelmem ve onunla aynı fotoğraf karesinin içerisine girmem’ dedim. Toplantı iptal edildi.

LİBYA’DA OLUMLU ADIM BEKLİYORUZ

Putin ile Libya konusunu da ele aldıklarını kaydeden Erdoğan şunları söyledi: “Libya’da Hafter savaşı körüklüyor. Bunu ABD, Almanya, İtalya gibi devletler de artık görüyor. Özellikle bu Wagner (Rus paralı askerler) konusunda Sayın Putin’in olumlu bir adım atacağını düşünüyorum.

Bugün olumlu bazı beyanlar aldık. Temenni ederiz ki hayata geçer. O zaman Libya’da bizim işimiz de Serrac’ın işi de kolay olacak. Libya’daki sürecin de bu akşamki attığımız adıma benzer şekilde sonuçlanması ikimizin de beklentisi.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder