Hakan Çelik Avrupa'nın kapısı Bosna'dan açılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Avrupa'nın kapısı Bosna'dan açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’ya gidiyor. Cumhurbaşkanı, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 6. Genel Kurulu’na onur konuğu olarak katılacak. Ünlü Zetra Olimpik Spor Salonu’ndaki etkinlikte bir de konuşma yapacak.

Erdoğan’ın Bosna ziyareti Avrupa’daki Türklerle buluşma niteliği de taşıyor.

Bu nedenle Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi ülkelerden on binlerce Türk, hafta sonu için Bosna-Hersek’e akın etmiş durumda. Başkent Saraybosna’daki bütün oteller dolmuş, esnaf da cumartesi ve pazar günlerinin bereketli geçecek olması nedeniyle mutlu.

Haberin Devamı

Bosna-Hersek’e gelecek Türkler, ekonomisi hayli kırılgan olan ülkeye milyonlarca euro katkı sağlayacak. Türk parti liderlerinin ülkelerinde siyasi faaliyet göstermesine açık yasak getiren Batı Avrupa hükümetleri, Erdoğan’ın Bosna ziyaretini yakından izliyor. Türkiye’yi Balkanlar’dan uzaklaştırmak isteyen kesimler Erdoğan’ın ziyaretini yaklaşan seçimle ilişkilendirip Bosna’da bu tez üzerinden Türkiye karşıtı bir huzursuzluk yaratmak isteyecekler.

Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron kısa süre önce Balkan ülkelerini Türkiye ve Rusya’nın etkisinden çıkarmak için bir an önce AB’ye üye yapmalıyız demişti. Bu çıkışın hemen ardından Erdoğan’ın Bosna’ya yapacağı ziyaret ve orada vereceği mesajlar anlamlı olacak.

Kısa süre önce Başbakan Binali Yıldırım’la Bosna-Hersek’e gitmiştik. Hırvat, Boşnak ve Sırp etnik yapılarının bir araya gelerek oluşturdukları Bosna-Hersek devletinde Müslüman Boşnakların demografik ağırlığı var.

Türkiye son dönemde ekonomik olarak da özellikle Makedonya, Bosna-Hersek ve Sırbistan’da çok etkili oluyor. Bosna-Hersek’in kaderini değiştirecek proje olan Saraybosna-Belgrad karayolu Türkiye’nin aktif desteğiyle inşa edilecek. Türk Hava Yolları bütün Balkan şehirlerini güçlü ağıyla dünyaya bağlıyor.

Ziraat Bankası’ndan Simit Sarayı’na, Hayat Holding ve Şişecam’dan Cengiz İnşaat, Beko ve Vestel’e kadar Türk markaları ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor ve istihdam yaratıyor. Türkiye ile Balkanlar arasındaki 500 yıllık bir arada yaşama kültürü, Batı Avrupalılar istiyor diye bozulmayacak kadar güçlü.

Haberin Devamı

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’mız kutlu olsun. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum

Sıradaki haber yükleniyor...
holder