Hakan Çelik Bu haftaya dair notlarım
HABERİ PAYLAŞ

Bu haftaya dair notlarım

Ben hayatımda böyle kuraklık hatırlamıyorum. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin büyük kısmı aylardır doğru dürüst yağış yüzü görmedi. Mevsim normallerine göre şu anda birçok bölgemizde lapa lapa kar yağması gerekiyordu. Kar/buz bir yana, yağmur bile yok.

Barajlardaki su seviyesi kriterlerden sadece bir tanesi, toprak kuru, yeraltı su kaynakları dibe vurmuş durumda. Takvime bakıyorum, 10 Ocak’a geldik. Şurada kışın bitmesine ne kadar kaldı. Sadece orta ve uzun vadede içme ve kullanma suyu açısından değil, kısa dönemde tarımın geleceği açısından da vahim bir dönemdeyiz.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, büyükşehirler, valilikler ve sivil toplum kuruluşlarını, içinde bulunduğumuz vahim durumun gerektirdiği adımları atmaya ve toplumsal duyarlılık için daha fazla çalışmaya davet ediyorum.

SAVUNMA İLETİŞİMİ

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) düzenli aralıklarla medya mensuplarını bilgilendirme faaliyetleri düzenliyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, cuma günü İstanbul’da gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya gelerek güncel konulara dair çok önemli bilgiler paylaştı.

2023 yol haritasına dair vizyonunu aktardı. Türkiye’ye yönelik ambargoların bazı çevrelerde sanıldığı gibi Türkiye’de ağır bir travma yaratmadığını, tam aksine bir dizi alanda yetenek geliştirilmesinin yolunu açtığını ifade etti. SSB ve İsmail Demir’in iletişim konusunda yapıcı yaklaşımı, son yıllarda çok sayıda kişinin uzmanlık seviyesini geliştirmesine yardımcı oldu.

Savunma gibi milli ve stratejik bir konuda eski usulde ilerleyip bir gazeteciyi davet edip bütün bilgileri aktarmak yerine yenilikçi bir yaklaşımla yaygın bir iletişim stratejisi belirlediler. İsmail Demir ve SSB Basın Müşaviri Kerem Eskigün’ü kutluyorum. İsmail Demir, medya buluşmasında Türkiye’nin savunma alanında en güçlü 10 ülke arasına girmekte olduğunun altını çizerken, bu yıl 6 milyar dolar ihracatın geçilebileceğini anlattı.

Kuşkusuz bu başarıda TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN, BAYKAR gibi kuruluşlarımızın ciddi katkısı bulunuyor.

Haberin Devamı

KÂBUS SENARYOSU

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma başladığında yorumlar çoğunlukla “Bu olay çok uzun sürmez” yönündeydi. Tahminlerin hepsi yanlış çıktı.

Savaş birinci yılına girdi ve şiddetlenerek devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın 60 Rus askerini öldürdüğüne dair haber çıkmıştı. Sonra bu sayı 89 olarak güncellendi. Bir iki gün önce ise Rusya’nın tam 600 Ukrayna askerinin içinde bulunduğu bir kışlayı vurduğu açıklandı.

Avrupa’nın ortasında korkunç bir tablo var. ABD ve Avrupa, Ukrayna’yı hızla silahlandırmaya devam ediyor; Rusya ise gelen silahlara tepki olarak Ukrayna’ya daha sert saldırıyor. Bu sürecin iki büyük kaybedeni var.

Birincisi, altyapısı yıkılan ve binlerce insanı ölen Ukrayna, ikincisi ise eli kolu bağlanan ve ekonomisi ağır yara alan Avrupa. Kuşkusuz Rusya da ağır bedel ödüyor. En fazla kazançlı çıkan ülke ise Amerika Birleşik Devletleri oldu. Ukrayna’ya silah yığıyor, Rusya’nın zayıflamasını izliyor.

Avrupa’daki nüfuzunu artırıyor ve kendi ürünlerini âdeta zorla pazarlıyor.

Haberin Devamı

Korkarım, bu savaş bu kış koşullarında bile ağır şekilde devam edecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder