Hakan Çelik Bu hamle Batı'nın elindeki kozu olacak
HABERİ PAYLAŞ

Bu hamle Batı'nın elindeki kozu olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gerçekleştirdiği ziyaret tarihi sonuçlar verdi. Erdoğan'ın 2017’de Cumhurbaşkanı olarak gidişinden yıllar sonra gelen ikinci zirveyi de takip etme imkânı buldum. Bu defa hava gerçekten çok olumluydu. Yunan tarafı Erdoğan’ı karşılamak için görülmemiş titizlikte bir çalışma yapmıştı. Güvenlik önlemleri üst düzeydeydi. Konuştuğum Yunanlar iki ülke arasında kalıcı bir barış ortamına ulaşılması için bu görüşmelerden çok umutlu olduklarını ifade ettiler. Gazeteciler de aynı görüşteydi.

Haberin Devamı

Bu hamle Batının elindeki kozu olacak

Yunan Mega Televizyonu yayıncısı Andreas Rombopulos ve Open News kanalı programcısı Georgia Garantzioti ile yaptığımız röportajlarda da ortak düşüncemiz bu yöndeydi. Yunan tarafının, Ege’deki Yunan adalarına gitmek isteyen Türk vatandaşlarını kapsayacak sınırlı günü vize muafiyeti güzel bir jest oldu. Aslında Yunan tarafı Türklere yönelik vizelerin tamamen kaldırılmasını istiyor. Ancak göç korkusu yaşayan Almanya ve Fransa gibi ülkelerin baskısı nedeniyle bu istek ete kemiğe bürünemiyor.

Hiç kuşku yok ki Atina’da Erdoğan’ın masaya getirdiği Sinop Nükleer Santrali’nden Yunanistan’ın da faydalanmasını öngören sürpriz öneri çok dikkat çekiciydi. Yunan tarafının da olumlu bakması halinde bu girişim geliştirilebilirse aslında enerji kaynaklı krizlerin de önüne geçilebilir. Orta ve uzun vadede Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarından kaynaklanan krizler önlenmiş olur. Atina ve Ankara arasındaki bu yakınlaşma adımlarının çok önemli bir etkisi daha olacak. Batı, daima iki ülke arasındaki ilişkilerdeki gerginliğin arkasına saklanarak Türkiye üzerinde baskı kuruyordu. Erdoğan Atina’da ortaya koyduğu güçlü ve kararlı siyasi irade ile Batı’nın elindeki bu kozu almak yönünde önemli bir girişim başlatmış oldu.

Bu hamle Batının elindeki kozu olacak

KAFKASLAR’DA UMUT VAR

Bu arada Türkiye ile Yunanistan arasında son derece olumlu bir hava yakalanmışken diğer cephemizde de çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Ermenistan ve Azerbaycan ilişkileri normalleştirme konusunda anlaşmaya vardı. Esirler takas edilecek, diplomatik kanallar açık tutulacak. Bu gelişmeyi son derece önemli görüyorum. Yunanistan ve eş zamanlı olarak Ermenistan ile ilişkilerde beklediğimiz gelişmeler kesintiye uğramadan devam ettirilebilirse bölgemizin gerginliklerle dolu kısır döngüsü de aşılmış olur. Bu ortamın oluşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkısı ve cesaretlendirici tutumu belirleyici oldu. Türkiye, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklerken Ermenistan ile de ilişkileri geliştirmek için iradesini ortaya koydu. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçimi sonrasındaki imza törenine katılmıştı. Bu da Ermeni tarafının güzel bir jesti olarak dikkat çekmişti.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder