Hakan Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya'ya 'İdlib' tepkisi: Sabrımız tükeniyor
HABERİ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya'ya 'İdlib' tepkisi: Sabrımız tükeniyor

İdlib’de artan gerginlikle ilgili Erdoğan “Eğer birbirimize sadık ortaklar isek Rusya tavrını belli edecek. Bombalamaları durdurdunuz durdurdunuz, aksi takdirde sabrımız tükeniyor. Bundan sonra ne gerekiyorsa onu yapacağız. Kendi göbeğimizi keseriz” dedi.

Fransız katliamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir, Gambiya ve Senegal’i kapsayan Afrika turundan yurda dönüşünde uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 2’si Fransız, 1’i İngiliz, 3 eski sömürge ülkesini ziyaret etmesiyle ilgili Erdoğan, “Özellikle Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun Fransa’ya çok farklı bakıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Rusyaya İdlib tepkisi: Sabrımız tükeniyor

130 yılda 5 milyondan fazla Cezayirlinin Fransızlar tarafından öldürüldüğünü söylüyor. Bu rakamı öyle zannediyorum ki dünyada siyasi liderler de pek bilmiyor. Dedim ki ’Bana bunun belgelerini gönderirseniz çok memnun olacağız’. Biz milyonlarca biliyorduk da böyle bir rakamı tahmin etmiyordum” dedi.

Astana süreci kalmadı

Suriye İdlib’de rejimin son dönemde saldırılarını artırması konusunda ise Erdoğan şunları söyledi: “Rusya ile gerek Soçi gerek Astana’da bazı anlaşmalar oldu. Şu an itibarıyla Rusya maalesef Astana’ya da Soçi’ye de sadık değil. Şu anda Astana süreci diye bir şey de kalmadı.

Astana süreci sessizliğe büründü. Arkadaşlarımız muhataplarıyla görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerde de kendilerine ’İdlib’de bu bombalamaları durdurdunuz durdurdunuz, durdurmadığınız takdirde bizim artık sabrımız tükeniyor. Bundan sonra ne gerekiyorsa biz de bunu yapacağız’ diye ifade ediliyor.”

Terörist değil direnişçi

“En son Halep’ten bizim tarafa atışları var. Bunlara biz bir yere kadar sabrederiz, ondan sonra da göbeğimizi keseriz. Eğer birbirimize sadık ortaklar isek Rusya da tavrını belli edecek. Ya Suriye ile olan süreci farklı yürütecek ya da Türkiye ile olan süreci farklı yürütecek, bunun başka yolu yok.

Arzumuz bir an önce Rusya’nın dost olarak gördüğü rejime gereken uyarıyı yapmasıdır. Ruslar ‘Teröristlere karşı mücadele ediyoruz’ diyor. Kendi toprağını savunanlar mı terörist? Bunlar direnişçi. Bunlara sorsan Türkiye’deki yaklaşık 4 milyon Suriyeli de terörist. Bunlar Esad’ın zulmünden kaçtı geldi.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Rusyaya İdlib tepkisi: Sabrımız tükeniyor

Bu plan asla kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın önceki gün Washington’da İsrail Başbakanı Netanyahu ile birlikte ‘yüzyılın anlaşması’ adı altında açıkladığı sözde ‘İsrail-Filistin barış planı’ konusunda şunları söyledi: “Bizim bu konudaki tavrımız belli. Kudüs Müslümanların kutsalıdır. Kudüs’ün İsrail’e verilme planı asla kabul edilemez.

Açıklanan plan, barışa ve çözüme hizmet etmeyecektir. Bu plan Filistin ve Kudüs için yeni oldubittiler oluşturma gayretidir. Bu, Filistinlilerin haklarını yok sayma ve İsrail’in işgalini meşrulaştırma planıdır. Bazı Arap ülkeleri sırtını dönse de biz Filistin’in ve Kudüs’ün hukukunu korumak için uluslararası kurumları harekete geçirmeye ve dünyaya bu meseleyi anlatmaya devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Rusyaya İdlib tepkisi: Sabrımız tükeniyor

Ya parasını ya uçağı verecekler

Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili ABD’nin yaptırımları nisanda yeniden gündeme getirme olasılığıyla ilgili Erdoğan şöyle dedi: “S-400 konusu bitmiş bir iş. Geri adım atmak söz konusu değil. F-35 ise ABD’nin bizi ortak yaptığı ve birçok parçasını bizden aldığı uçak.

Haberin Devamı

Bunlardan 5’ini bize vermişlerdi. Bu sıkıntılar yaşanınca göndermeme yönünde karar alındı. Şimdi olay nereye geldi? Ya bu işin parasını bize verecekler ya da uçağı verecekler. Parasını vermiyorsa da dünyada bu işin dibi kurumadı ki... Başka yerden bulur alır, kendimiz de yaparız.

Zaten çalışmalarımız, bazı ortak girişimlerimiz var.” Erdoğan önceki gün telefon görüşmesi yaptığı ABD Başkanı Trump’ın kendisine “Ekonominizin çok iyi bir noktada olduğunu duyuyorum. İkili ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları hızlandırmalıyız” dediğini de aktardı.

Harcanması gereken yere harcandı

Elazığ depremi sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Deprem vergileri nereye harcandı?” sözleriyle ilgili Erdoğan şöyle konuştu: “Bu adamın doğru söylediği bir şey yok. Acaba kendisi oraya gitti mi? Gitmedi. Şimdi bundan sonra herhalde gider; ben söylüyorum ya!

Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım döneminde bir para hangi amaç için toplanmışsa bugüne kadar o gaye için harcanmıştır. Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da Bay Kemal’e bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok.”

Olçok ailesine taziye ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde şehit olan AK Parti’nin reklamcısı Erol Olçok’un, 90 yaşında vefat eden annesi Asiye Olçok için ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Erdoğan, yurtdışında olması nedeniyle önceki gün yapılan cenaze törenine katılamamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Rusyaya İdlib tepkisi: Sabrımız tükeniyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder