Hakan Çelik DEİK’ten stratejik lobicilik atağı
HABERİ PAYLAŞ

DEİK’ten stratejik lobicilik atağı

Türkiye bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle dış politikada ciddi normalleşme adımları atarken uluslararası düzeyde ülke markasını güçlendirmek için çalışmanın tam zamanı. Kuruluş amacı “ticaret diplomasisi” olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) da bu hedef doğrultusunda kolları sıvadı. Geçen hafta görüşme fırsatı bulduğumuz DEİK Başkanı Nail Olpak atmakta oldukları adımları ve yakın dönem planlarını özetledi.

Nail Olpak Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Japonya, Rusya ve Hindistan başta olmak üzere belirlenen bir dizi ülke nezdinde özel bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Bu ülkelerde tanınan, saygın bazı isimlerle anlaşmaya vardıklarını, ciddi lobi kuruluşlarıyla da sözleşme imzalama aşamasında olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Özellikle ABD, Almanya ve Fransa kamuoylarında iyi tanınan bazı isimler, Türkiye’nin iletişimine aktif katkı sağlayacak. ABD’deki isim ise Türk iş dünyasının âdeta bu ülkedeki daimi yüzü olacak. Nail Olpak’ın açıklamalarından şu notları aldım:

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği ile yakın gelecekte iş yapmanın temel kriterini “Yeşil Mutabakat” oluşturacak. Bu alanda yeterli hazırlığı bulunmayanlar ticarette çok zorlanacak; zemin, itibar ve para kaybedecek. Kritik takvim yaklaşırken işlerin daha da karmaşık hâle gelmemesi için DEİK şu anda yoğun çalışma yürütüyor. Belgeleri içeren bir “külliyat”, yol haritası niteliğindeki “takvim” belirleniyor, her şeyi kapsayacak “Sanayide Yeşil Dönüşüm” raporu üzerinde çalışılıyor.

DİJİTAL TEKNOLOJİLER

Start up projeleri, yapay zekâ uygulamaları, metaverse, yazılım, oyun ve bilgi sistemlerinde yüksek katma değerli ürün ve hizmet üretmek için çalışacak bir iş konseyi kurulması hedefleniyor. Bu konsey, Türk şirketlerinin küresel rekabette öne çıkmasına katkı verecek ve rehberlik görevi üstlenecek.

HEDEF 30 MİLYAR USD

Pandemi sonrasında bütün dünyada ekonominin toparlanmasıyla inşaat, konut ve altyapı alanında belli bir talep artışı bekleniyor. Türk şirketleri bu kategorilerde çok iddialı. Salgın öncesinde Türk şirketlerinin dünya çapında yakaladıkları 30 milyar dolarlık proje ve taahhüt hedefinin yeniden yakalanması için Ticaret Bakanlığı ve Türk Eximbank başta olmak üzere kurumlarla yoğun çalışma yürütülecek.

Haberin Devamı

TRANSİT TİCARET

Bir ürünün Türkiye’ye hiç uğramadan A ülkesinden B ülkesine gönderilmesi anlamına gelen “Transit Ticaret” son yıllarda güç kazandı ve küresel ölçekteki büyüklüğü trilyon dolar seviyesine ulaştı. Ülkemizde bu faaliyet alanında yeni şirketlerin kurulması için vergi avantajları ve destekler sağlanmalı. Singapur ve İsviçre bu alandaki en başarılılar arasında.

BANKACILIK

Türk bankalarının yeterince etkin olmadığı Afrika kıtasında finans işlemlerini gerçekleştirmek zaman alıyor ve ilave maliyetler getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılacak temaslar çerçevesinde önümüzdeki süreçte belli merkezlerde Türk banka şubelerinin açılmasına çalışılacak.

YENİ OFİS

Devletten yardım almadan, gönüllülük esasıyla çalışan DEİK bundan sonra faaliyetlerini, 75 milyon TL’ye yeni satın alınan İstanbul Skyland’daki ofis alanlarında devam ettirecek. Çalışmaların modern bir yapıda ve tek merkezde toplanmasının ciddi maliyet tasarrufu sağlaması öngörülüyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder