Hakan Çelik 'Devlet şerik kabul etmez'
HABERİ PAYLAŞ

'Devlet şerik kabul etmez'

Haberin Devamı

Kamuoyunu meşgul eden “paralel devlet” tartışmalarıyla ilgili olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dinindeki temel inanışından yola çıkarak “Allah şirk kabul etmez, devlet şerik (ortak) kabul etmez” ifadesini kullandı. Bozdağ “Farklı yapılanmalara izin verilirse devletin herkese ait olma özelliği ortadan kalkar. Bu mensubiyet, görevin icrasına yansırsa devlet ona müdahale eder. Herkesin hukukun gereğini yapması lazım” görüşünde.

* [[HAFTAYA]]

Bekir Bozdağ, AK Parti ve kabinenin, bu dönem adını en çok duyacağımız isimlerinden biri olacak. Sadullah Ergin’in Hatay Belediye Başkanı adayı olmasıyla boşalan Adalet Bakanlığı koltuğuna Bekir Bozdağ oturdu ve gazetelerin Ankara temsilcileriyle dün ilk kez bir araya geldi. Bozdağ, siyasi duruşu ve parti değerlerine bağlılığıyla Başbakan Tayyip Erdoğan’a en yakın siyasetçilerden biri.

Türkiye’nin üç seçime hazırlandığı 2014 yılında Adalet Bakanlığı için Bozdağ’ın seçilmiş olması tesadüf değil. Devlet mekanizmasını oluşturan erklerin birbirleriyle savaşta oldukları, hele yargıya güvenin dip noktasına geldiği bir ortamda Bekir Bozdağ’ın neler yapacağı, kendisine bağlı birimlerle bağımsız yargı erki arasında nasıl bir denge oluşturacağı dikkatle izlenecek.

Uzun süren toplantıdan Bozdağ’ın verdiği mesajları özetleyerek aktarıyorum:

- Ceza soruşturmalarının ve davalarının geçmişe dönük incelenmesi talimatı verdim. Kaç soruşturma açıldı, kaçı takipsizlikle sonuçlandı, kaç iddianame hazırlandı, ne kadarı beraat ile sonuçlandı, hepsine bakıyoruz.
- Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) teklifi Anayasa’ya aykırı değil, 159. Madde’ye uygundur.
- HSYK konusunda Anayasa’yı değiştirmek de dahil daha iyisini yapmak için muhalefetle birlikte çalışabilir, işbirliği yapabiliriz. - İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Vekili Oktay Erdoğan ve İstanbul Emniyet Müdürü ile ilgili soruşturma izni vermeyeceğim.
- 17 Aralık gününün hükümeti vurma operasyonu olduğu konusunu vatandaşın çok yakından gördüğünü düşünüyorum. Yolsuzluk konusu olsa biz zaten çok netiz. - Eksikliğimiz de var. Ama açıklamalar ortada. Belki daha fazla dile getirebilirdik. Başbakan “HSYK ile ilgili yanlış yaptık” dedi. Bu ayıplanacak bir iş de değil.
- Masumiyet ilkesine sadece gazeteci ve siyasetçilerin değil, hukuku uygulayanların da herkesten fazla dikkat etmesi lazım.
- “Davalar devam ederken herhangi bir yasal düzenleme yapılamaz” derseniz hem yasamanın hem de yürütmenin elini bağlarsınız.
- Yeniden yargılamaya sıcak bakıyoruz. Özel düzenleme sıkıntıya yol açar. Genel bir düzenleme üzerinde duruyoruz. Çalışma bitince hükümete arz edeceğim.
- Orduya kumpas açıklaması mevcut hükümler bakımından yeniden yargılamaya yetmez.
- Yeri değişen 2000 dolayında insan, yasaya uygun atandığı gibi yasaya uygun görevden alınabilir. Yasanın verdiği bir yetkidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder