Hakan Çelik Dünya ordularını durduran telgraf
HABERİ PAYLAŞ

Dünya ordularını durduran telgraf

Tarih filmi çekmek çok zordur, detaylar arasında kaybolup gitme riskiniz yüksektir. Genelde kalırsanız, mesaj dağılır. Bir unsuru cımbızla çekip çıkardığınızda ise yeterince doyurucu olmayabilir. Kostüm ve mekân seçiminin gerçekle örtüşmesi, basit durmaması gerekir. Müzik kararında kullanıldığında dramatik etkiyi yükseltir. Oyuncuların, tarihî karakterleri iyi betimlemesi gerekir.

Anlattığım bu özellikleri çok iyi karşılayan, sonunda güçlü bir tat bırakan önemli bir film izledim. Yönetmenliğini ve senaristliğini Selman Kayabaşı’nın yaptığı “Kurtuluş Hattı” filminin galası İstanbul Beyoğlu’ndaki tarihî Atlas Sineması’nda gerçekleştirildi. Kurtuluş Hattı, savaş yıllarının gizli kahramanlarını beyaz perdeye taşıyor.

Haberin Devamı

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu ilçesinin millî mücadelede özel bir yeri bulunması nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili projelere ayrı bir önem veriyor. Daha önce hatıraların izini sürerek Makedonya’da Atatürk’ün eğitim gördüğü Manastır Askerî İdadisi’ne bir seyahat gerçekleştirmiştik. Beyoğlu Belediyesi bu filmin yapımına da katkı sağlamış. Destekçi kuruluşlar arasında PTT de var.

Dünya ordularını durduran telgraf

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olan ve bugüne kadar yazdığı kitaplarla çok ses getiren Selman Kayabaşı’nın imzasını taşıyan Kurtuluş Hattı, Millî Mücadele’nin en kritik döneminde savaşın seyrini değiştiren gizli haberleşme ağının hikâyesini anlatıyor. Kayabaşı, daha önce pek işlenmeyen fakat sonuçları itibarıyla çok hayati olan bir unsuru ele almış: Haberleşme.

Dünya ordularını durduran telgraf

Bugün radar, drone, uydu ve onlarca başka yolla iletişim imkânı varken bundan 100 yıl kadar önce neredeyse tek yol telgraftı. Filmin konusu özetle şöyle: İstanbul’la Anadolu arasındaki bağı koparmak isteyen işgal kuvvetlerine karşı bir grup vatan sevdalısı, gizli bir operasyon yürütür. Cepheden yeni dönen ve yıllardır hasretini çektiği kıza, Hilal’e kavuşmak isteyen Hamdi, hiç beklemediği bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalır…

Atatürk’ün Nutuk’ta “Kendisine teşekkür etmeyi millî ve vatani görev olarak görüyorum” dediği telgraf memuru Hamdi Bey’in hayatından esinlenen film, posta ve telgraf memurlarının Kurtuluş Savaşı’ndaki özel rollerini perdeye taşıyor. Haberleşme ve lojistiğin önemine vurgu yapıyor. İşgalin açtığı yaraları ve travmaları ele alıyor.

Haberin Devamı

Filmde Yusuf Aytekin ve Gülsim Ali başrolleri paylaşırken oyuncu kadrosunda Emin Gürsoy, Nizam Namidar, Benian Dönmez, Hamdi Erdoğan, Kaan Turgut, Aybike Turan gibi önemli isimler yer alıyor. Çekimleri 2021 yılında tamamlanan Kurtuluş Hattı’nın müzikleri Zeynep Alasya’ya ait. İşgal kuvvetlerini canlandıran Kenneth Dakan ve Alexander Dawe'in performanslarını da çok başarılı buldum.

Yönetmen Kayabaşı çok iyi bir “casting” başarısına imza atmış. Filmin çok önemli bir yönü de sadece 18 günde tamamlanmış olması. 13 Mayıs’ta vizyona giren Kurtuluş Hattı, CGV Mars Cinema Group ile çalışan salonlarda gösterimde. İzlemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder