Hakan Çelik Girişimci kadınlara çok önemli bir destek
HABERİ PAYLAŞ

Girişimci kadınlara çok önemli bir destek

Kadınların statüsünü farklı alanlarda yükseltmeden, toplumsal gelişimi sağlamak, kalkınmak mümkün değil. Türkiye, cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonuyla çok önemli adımlar attı. Fakat sonraki dönemlerde bu konu inişli çıkışlı bir grafik izledi. Bu nedenle kadınların eğitim, sosyal ve ekonomik gelişimlerini sağlamak için atılan adımları çok değerli buluyorum.

Girişimci kadınları cesaretlendirmek ve projelerine destek olmak amacıyla geleneksel hale gelen “Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Jüri Tanıtım Toplantısı”na katıldım. Genel Müdür Osman Arslan ile konuştum. Osman Arslan, sürdürülebilir kalkınma için girişimcilik ekosistemine güçlü katkı yapmak gerektiğini söyledi. Bunun için finansal kaynaklarının yanı sıra fikri sermayeyi de seferber eden bir kurum olduklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da bu girişimlere destek verdiğini hatırlattı. Güçlü kadınlar için “Kadın Girişimci Kredi Destek Paketi”ni de devreye aldıklarına işaret etti. Proje üçüncü yılına girerken, farklı meslek gruplarından 212 bin kadın girişimciye ulaşılmış ve 53 milyar TL finansal destek sağlanmış. 2024 yılı sonuna kadar 250 bin kadın girişimcinin kredi paketlerinden yararlandırılması hedefleniyor. Osman Arslan’ın verdiği önemli bir bilgi daha oldu. Türkiye’de Kadın Girişimci Kredi pazarının yüzde 50’si tek başına Halkbank tarafından finanse ediliyor.

Girişimci kadınlara çok önemli bir destek

Yapılan analizlerde, kadın girişimcilerin yüzde 45’inde kredi kullanımından kaynaklı ciro artışı olduğu görülmüş. Bu müşterilerin yıllık ortalama ciro artışları yüzde 66’ya, ihracat hacimlerindeki artış da yüzde 56’ya ulaşmış. Kadın girişimcilere kullandırılan kredilerin dağılımının yüzde 42’sinin ticaret, yüzde 22’sinin hizmet, yüzde 14’ünün ulaştırma-haberleşme, yüzde 9’unun üretim ve yüzde 7’sinin ise turizm sektörü olduğu görülmüş.

Üretim sektörünün yüzde 9’luk payı çok düşük kaldığı için önümüzdeki dönem inovasyon bazlı faaliyette bulunan firmalara daha fazla destek sağlanması kararlaştırılmış. Kadınların iş dünyasındaki rollerini güçlendirmek ve onlara eşit fırsatlar sunmak için “Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Marka Eğitimleri”ne başlanacak. Yarışmaya başvuranlar arasından seçilecek 100 kişi, ocak ayının sonunda iki gün İstanbul’da eğitim programı çerçevesinde misafir edilecek. Halkbank, yarışmaya bu yıl “Yükselen Yıldız” başlığını ekleyerek, yarışılacak alan sayısını 5’e çıkardı. Kategoriler şöyle:

Haberin Devamı

Yılın Üreten Kadın Girişimcisi: Yıllık net satış hasılatı 10 milyon TL’nin üzerinde olan işletmeler başvurabiliyor.

Teknoloji Tabanlı Kadın Girişimci: Bilişim ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren kadın girişimciler ile teknoloji tabanlı üretim yapan kadın girişimciler başvurabiliyor.

Kadın Kooperatifi: Ortaklarının en az yüzde 50’si kadın olan kooperatifler başvurabiliyor.

Sıfır Atık: Sıfır atık ve sürdürülebilirlik alanında ürün veya girişimleri olan kadın girişimciler başvurabiliyor.

Yükselen Yıldız: Yıllık net satış hasılatı 10 milyon TL’yi aşmayan kadın girişimciler başvurabiliyor. Halkbank’ın yarışmasının jürisinde Dr. Gönül Paksoy, TiKAD Başkanı Nilüfer Bulut, Esin Güral Argat, Simay Bülbül, Fırat Neziroğlu, Milka Karaağaçlı, Aslı Gümüşel, Yasemin Gür Solmaz, Hilal Şendur, Yasemin Öğün yer alıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder