Hakan Çelik Görünmez polisler aramızda dolaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Görünmez polisler aramızda dolaşıyor

Avrupa’nın birçok ülkesinde yüzbinlerce kişi ekonomik gidişatı protesto etmek ve seslerini hükümete duyurmak için sokaklara döküldü. Fransa, Belçika ve Hollanda’da devam eden “Sarı Yelekliler” gösterilerinde çok sayıda şiddet eylemi meydana geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Burası Paris değil, gereğini yaparız” sözleriyle Türkiye’de benzer bir denemenin yapılması halinde eylemcilere hoşgörü gösterilmeyeceğini ifade etmişti. Polisin sert müdahalesine de değinen Erdoğan orantısız şiddet nedeniyle Avrupa demokrasisinin sınıfta kaldığını söylemişti.

Haberin Devamı

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarıyla konu iyice Türkiye’nin gündemine yerleşti.

Avrupa’da akaryakıt vergilerini protesto için başlayan eylemler aşırı sağ ve sol grupların sızmasıyla bambaşka bir yere gitti ve istenmeyen şiddet görüntüleri oluştu. Farklı kaynaklarla konuştuğumda benzer eylemlerin Türkiye’de beklenmediğini söylediler. Ancak her türlü gelişmeye karşın güvenlik güçleri gerekli tedbirleri alıyor.

Geçmişte yaşanan üzücü olaylardan da ders alındığı için demokratik hakkını kullanan insanlarla kötü niyetli grupları birbirinden ayırmak için çok titiz çalışma yapılıyor.

Özellikle İstanbul’da geçmişte sokak eylemleriyle akla gelen Armutlu ve Gazi Mahallesi gibi semtlerin adı uzunca bir süredir olumsuz olaylarla anılmıyor. İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan’la bu semtlerdeki durumu da konuştum.

İstanbul’da toplam 7 adet kalekol kurulduğunu söyledi. Polisin görevi gerekli hallerde hızlıca asayişi sağlamak. Tam teçhizatla donatılan kalekolların kuruluş amacı bu.

Diğer taraftan hem belediyeler hem de İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekonomik açıdan güçlüklerin yaşandığı bu semtlerde vatandaşı kucaklamak adına çok ciddi çalışmalar yapıyor, gerçek anlamda halka dokunuluyor.

Emniyet mensuplarının toplumsal olaylara müdahale sürecinde eğitimi de çok önemli. Mustafa Çalışkan 16 bin polise acil müdahale eğitimi verildiğini söyledi.

Çalışkan, “Güven Timi” olarak anılan üniformasız polislerin halen 22 ilçede görev yaptığını sayılarının yaygınlaşacağını ifade etti.

Haberin Devamı

ABD ve İngiltere gibi ülkelerde olay yaşandığında kalabalığın arasından çıkan bir kişinin cebinden “polis” kimliğini çıkararak olaylara anında müdahale ettiğini görürüz.

Dikkat çekmeden, daha yumuşak bir üslupla asayişi sağlamak için “görünmez polislerin” yakında özellikle İstanbul’da daha sık şekilde aramızda dolaşmaya başlayacaklarını söyleyebilirim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder