Hakan Çelik HDP milletvekilleri İran kadar olamadı
HABERİ PAYLAŞ

HDP milletvekilleri İran kadar olamadı

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye’ye tarihinin en sert ambargolarından birini uygulama kararı aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti ortak bildiriye imza attı. Özetle “Bu kararı reddediyoruz” dediler. HDP’den yine ses yok. Avrupa’nın bazı ülkeleri ABD ambargosunu ağır bulduğunu ifade ediyor. Rusya eleştiriyor “uluslararası hukukun ihlali” diyor, İran karşı açıklamalar yapıyor, HDP seyrediyor. Samimiyetle sormak istiyorum: Arkadaşlar, siz Lüksemburg veya Vietnam parlamentosunun milletvekilleri misiniz? Türkiye ile hiç ilginiz, bağınız yok mu?

Haberin Devamı

HDP’liler Meclis’te Azerbaycan konusundaki karara da katılmamışlardı. Fransa Senatosu’nun işgal altındaki Azerbaycan topraklarında hukuksuz Ermeni işgalini tanıyan kararının protesto edildiği metne de imza atmamışlardı. Doğu Akdeniz açıklamasında da yoklardı. Alışveriş yaptığınız bakkal, manav, saç tıraşına gittiğiniz berber size “ABD’nin bu davranışını neden kınamıyorsunuz?” diye sorduğunda ne cevap vereceksiniz? Türkiye ile İran arasında bir düzine görüş ayrılığı var.

Daha geçen hafta İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan’da okuduğu şiir nedeniyle bir tweet atmıştı. Sonra diplomasi kanalları çalıştı ve mesele tatlıya bağlandı. Zarif “Ben kısa süre önce Türkiye konusunda sert çıkış yapmıştım” diye düşünmeden -24 saat önce- CAATSA yaptırımlarına dair güçlü bir destek mesajı yayınladı. Doğrunun, haklının yanında olmak da bunu gerektirmez mi?

Uluslararası konularda Türkiye’nin sıkıntıya düştüğü olayların hiçbirinde partiler arasındaki dayanışmada HDP’yi göremiyorum. Kendilerini sosyalist olarak tanımlayan milletvekilleri ve siyasi yelpazenin solunda tarif eden bir parti nasıl böyle bir tutum içinde olabiliyor? Emperyalist ülkelerin, ambargo ve tehditlerle bu coğrafyayı dize getirmek istemesine nasıl itiraz etmezsiniz?

Sonra şikayet ediyorsunuz “Bizi TBMM’de dışladılar, şöyle oldu, böyle oldu” diye konuşuyorsunuz. Ambargoların Türkiye’yi, Ortadoğu’yu ve bölge ülkelerini yoksullaştırdığını, halkları acılara mahkum ettiğini, kaynaklarını kuruttuğunu bilmiyor musunuz?

Haberin Devamı

Aman ABD gücenmesin!

Türkiye partisi iseniz bunların sizin için de bir anlamı olmalı. Amerika Birleşik Devletleri, Suriye’de Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden YPG’yi koruyan ve binlerce TIR silah sağlayan bir ülke. Türkiye içinde kanlı terör eylemlerine girişen PKK Amerika’yla irtibat halinde. Tıpkı 15 Temmuz darbe kalkışmasını gerçekleştiren FETÖ gibi.

HDP, Amerika’nın bu politikalarının karşısında durmamak, ters düşmemek için mi bu kadar sessiz? Ben öyle görüyorum, aklıma başka bir şey gelmiyor. Amerika’yı gücendirmemek için kılı kırk yaran HDP bu tercihiyle Türkiye partisi olmaktan hızla uzaklaşıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder