Hakan Çelik Hedef İstanbul'u küresel finans ligine yükseltmek
HABERİ PAYLAŞ

Hedef İstanbul'u küresel finans ligine yükseltmek

İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesini uzun süredir yakından izliyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da özel önem verdiği ve bizzat takip ettiği bir yer burası.

Gelinen aşamayı yerinde görmek ve yöneticilerden son bilgileri almak üzere Ümraniye’de, yoğun çalışmaların yürütüldüğü alanı ziyaret ettim. Genel Müdür Ahmet İhsan Erdem ile hazırlıkların ne durumda olduğunu konuştuk. Detaylı turumuzun sonunda şunu gördüm; İFM için şimdiye kadar gerçekten büyük bir çaba ve emek harcanmış. Altyapı çalışmaları önemli oranda tamamlanmış.

Haberin Devamı

Hedef İstanbulu küresel finans ligine yükseltmek

Ahmet İhsan Erdem, birçok yönüyle zaten çekim ve cazibe noktası olan İstanbul’u ekonomi ve finans ekosisteminde iddialı konumlandırmayı hedeflediklerini ifade etti. İFM’nin potansiyeli açığa çıkararak Türkiye’nin son yıllardaki değişim ve dönüşüm hamlelerine dikkat çekici bir katkı sağlayacağının altını çizdi. İFM, 3.5 milyon metrekare bir alan üzerine yükseliyor.

Ofis alanları 1.3 milyon metrekareye, ticari alanlar ise 100 bin metrekareye yayılacak. Yaklaşık 2 bin kişilik kongre ve konferans salonu İstanbul’un en büyük etkinlik alanlarından olacak. İFM, Türkiye’nin önde gelen bankalarının ve düzenleyici kurumlarının ana üssü durumunda. Katılım bankacılığından yatırım alanına kadar birçok branşta Avrupa’nın en önemli ihtisas merkezlerinden biri hâline gelecek. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank temel faaliyetlerini buradaki merkezlerinden yönetecek.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Borsa İstanbul da burada yer alacak. Ahmet İhsan Erdem, bankalarımızın ortak bir ekosistem içinde toplanmasının iletişim, yönetim ve dünyaya açılma parametrelerinde yeni bir sıçrama sağlayacağını anlattı. Bunların ötesinde yeni merkezin sinerjisiyle sigortacılık, fintech ve finansal hizmet ihracatı alanında ciddi atılımlar beklediklerini ifade etti.

Hedef İstanbulu küresel finans ligine yükseltmek

“TEK DURAK BÜRO”

Kamu bankaları daha şimdiden önemli oranda İFM’ye gelmiş. İFM’deki 350 metrelik Avrupa’nın en yüksek yapılarından biri olan 70 katlı gökdelen de yeni ev sahibini, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı bekliyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nden Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan İçişleri’ne kadar çok sayıda kamu kurumunun faaliyetlerinde bürokrasinin azaltılması ve koordinasyonun sağlanması için “Tek Durak Büro” kurulmuş. Hâlen ofis alanlarının 500 bin metrekarelik kısmı, üçüncü tarafların kiralama taleplerine açık durumda. 70 bin kişinin çalışacağı ve günlük 30 bin ziyaretçinin geleceği İFM’nin depreme hazırlık, çevresel etkiler ve bölgenin trafiğine olan etkilerini de sordum.

Ahmet İhsan Erdem, 2 bin yıllık depremlerin büyüklükleri ışığında bütün simülasyonların yapıldığını ve yapıların en şiddetli sarsıntılara bile hazır olduğunu vurguladı. İFM’nin altında 26 bin 500 araçlık dev bir otopark alanı bulunuyor. Çevre yolları bağlantıları da tamamlanmak üzereymiş. Yapımı sürdürülen metro hattının ise 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. Metro bittiğinde İFM, İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen’e raylı sistemle bağlanmış olacak.

Haberin Devamı

İstiklal Caddesi’ne yakın uzunluktaki iki kattan oluşan alışveriş caddesini de görme şansım oldu. Tamamlandığında İstanbul’un yeni çekim noktalarından biri olmasına kesin gözüyle bakıyorum. 350 ünitenin yer alacağı ticari alanlara şimdiden 700’den fazla istek gelmiş. Talep toplama sürecinin devam ettiğini, başvuruların İFM internet sitesi üzerinden yapılabildiğini anlattılar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder