Hakan Çelik Hızlı tren Afyon'un kaderini değiştirecek
HABERİ PAYLAŞ

Hızlı tren Afyon'un kaderini değiştirecek

Ekonomi ve insani gelişimin ülkemizin çok farklı köşelerine taşınabilmesi Türkiye için stratejik bir konu. Gazetemizin yılın belli dönemlerinde ülkemizin farklı bölge ve şehirlerini mercek altına almasını bu nedenle çok önemsiyorum. Gazete yöneticilerimiz ve yazarlarımızla birlikte gittiğimiz şehirlerde ekonomi, yerel yönetim çalışmaları, turizm, yatırımlar ve iş dünyasının attığı adımları yakından inceliyoruz. Yerel yöneticilerden ve şehirlerin önde gelen insanlarından görüş ve yorumlarını dinliyoruz, fikir havuzumuzda biriken başlıkları gazetemiz kanalıyla geniş kitlelere aktarıyoruz. Afyonkarahisar şehri ile birkaç yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz iş birliği çalışmalarını bu doğrultuda çok önemli buluyorum. Gazete yazarlarımızla yaptığımız her ziyaretten çok şey öğrenerek, geleceğe dair çok umutlanarak dönüyoruz. Afyonluların ilgisi ve konukseverliği ise her şeyin önünde. Ben en başından beri dile getiriyorum, “Afyon geçerken uğranılacak bir şehir” olarak değil bizzat gidilecek, görülecek, zaman geçirilecek bir yer olarak düşünülmeli. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük merkezlere neredeyse eşit uzaklıkta olması Afyon için bir dezavantaj değil fırsata dönüşmeli.

Haberin Devamı

ULAŞIM RAHATLADI

Nitelikli turizm tesisleri, şifalı suları, sıcak hava balon uçuşu imkanı Frig Vadisi, antik dönemden bugüne uzanan tarihi dokusu ve daha başka onlarca sebep Afyon’u başlı başına bir destinasyon yapmaya yeter. Üstelik ulaşım konusunda da son yıllarda önemli rahatlamalar yaşandı. Yeni yatırımlarla Afyon’a karayoluyla ulaşım artık daha güvenli. Ayrıca bölgedeki şehirlere ortak hizmet etmesi için büyük emeklerle yapılan Zafer Havalimanı kapasitesinin kullanılması için orada hazır bekliyor. Afyon ve çevresinde ekonomik ve turizm etkinlikleri arttığında eminim ki havacılık potansiyeli de daha fazla açığa çıkacak. Zira ilde kimle konuşsak herkes uçuş sayılarının artırılması talebini iletiyor. Yüksek katma değerli mermerden yumurta üretimine gıda alanında birer marka olan sucuk ve kaymaklı lokumlarına kadar bir üretim şehri olan Afyon, yılda yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat başarısı elde ediyor. Yazarlarımız Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser ile ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten ile yapılan görüşmelerden çok önemli notlar alarak döndü. Vali Yiğitbaşı, güler yüzlü, çalışkan ve donanımlı bir insan. Kısa süre içinde Afyonluların takdirini kazandı. Şehrin dinamizmini ortaya çıkarmak için şehrin önde gelen isimleri ve kurumlarıyla çok yoğun gayret gösteriyor.

Haberin Devamı

İHRACAT POTANSİYELİ

Afyon’un geleceği söz konusu olduğunda en farklı görüşlerde olanlar bile bir araya geliyor, kenetleniyor, daha iyisi nasıl yapılabilir diye yapıcı eleştirilerini ve önerilerini getiriyorlar. Hüsnü Serteser öteden beri önemli bir konuya dikkat çekmeye çalışıyor. Serteser’in de uzun süredir dile getirdiği ve gayret gösterdiği değişiklik uyarınca Ticaret Bakanlığı’nın aldığı karar ile artık ihracat, üretim yapılan il hanesine yazılacak. Daha önce dış ticaret firmasının bulunduğu il üzerinden kayıtlar tutuluyor bu da o ilin ihracatını daha yüksek gösteriyordu. Yeni sisteme 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçiş yapılacak. Yeni sistemle birlikte Afyon ihracatta süper ligdeki iller arasına girme yolunda büyük bir aşama kaydetmiş olacak ve kısa süre içinde 1 milyar dolarlık ihracat eşiğini aşacak diye düşünüyorum. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve bakanlık çalışanları bu dönemde hızlı tren projelerinin gecikmeden tamamlanabilmesi için yoğun gayret gösteriyor. Bu doğrultuda Afyon’un da 2027’den itibaren hızlı trenin geçtiği bir güzergah olması öngörülüyor. Ankara-İzmir hızlı treninin tamamlanmasıyla Afyon iki büyük şehre her bakımdan yaklaşacak.

Haberin Devamı

SAĞLIK ENDÜSTRİ BÖLGESİ BİR İLK OLACAK

Kısa süre önce Abu Dhabi Havalimanı’nda uçak saatimi beklerken salondaki rafları arasında Londra’daki sağlık hizmetlerinin anlatıldığı bir dergi dikkatimi çekti. Arap ülkelerinin vatandaşlarını sağlık turizmi için İngiltere’ye çekmeye çalışıyorlar. Türkiye hem tesisler hem hizmet açısından oldukça iyi durumda. Zira Afyon’un da en önemli projelerinden biri ‘Sağlık Endüstri Bölgesi’. Bu proje aynı zamanda Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. 835 bin metrekarelik alana sahip ve termal otellere yakın kurulan bölge; sağlığın, termal ile buluşacağı nokta olacak. Bu bölgenin içerisinde fizik tedavi, geriatri, wellness, SPA gibi hizmetlerin konaklamalı merkezleri de bulunacak. Medikal cihaz ve ilaç endüstrisi yanında Ar-Ge merkezleri de kurulacak.

MARKALAŞMA ÇABASI

Afyon ile ilgili benim önerilerimden biri yumurta konusunda markalaşmaya gitmeleri yönünde. Bu kadar önemli bir üretim merkezi mutlaka bu alanda marka oluşturmayı da başaracaktır. Bu arada öğrendiğim kadarıyla patatesten haşhaşa kadar bir dizi alanda üretimin artırılması için yeni projeler hayata geçirilmiş. Afyon’un işletilebilir mermer rezervinin yüzde 40’ına sahip olması da başlı başına çok kritik. Meslektaşlarımız Demirci Hacı Ömer Oğulları Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Emin Demirel Maden AŞ’nin mermer fabrikasından çok etkilenerek döndüler. Tesis, İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda OSB’nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Demirel’in verdiği bilgiye göre ürünler 40’tan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Çin’in alımı ise çok azalmış. Türkiye’den ithal ettikleri mermeri neden bu kadar azalttığını da yakından incelemek gerekir.

SUCUK VE UÇAK

Türkiye’de iyi bir kahvaltı dendiğinde akla gelen ilk ürünlerden biri sucuktur. Bir dahaki ziyaretimde mutlaka Cumhuriyet Sucuk Fabrikası’na gitmek istiyorum. Zira hem kalite hem de markalaşma yolunda Afyon’un çok önemli bir girişimi. İşveren Vekili ve Genel Müdür Serdar Bodur yazar arkadaşlarımıza sucukların lezzet yolculuğunu ve ekonomisini çok güzel anlattı. Bodur’un verdiği bilgiye göre sucuk Afyon’un en önemli hediyelik ürünleri arasında iyice öne çıkmış. Bir sonraki yolculuğumda detaylı bilgi almak istediğim bir kuruluş da Artuk Aviation. Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Avrupa merkezli Airbus’a parça üretiyorlar. Genel Müdür Önder Artuk yüzde 100 yerli sermayeli şirketin, zorlu havacılık ve medikal parçaları titanyum gibi en sert metalden üretme kabiliyetine sahip olduğunu anlattı. 30-25 trilyon dolarlık pazar büyüklüğü onların bu alandaki çalışmalara daha fazla konsantre olmalarının yolunu açmış. Önümüzdeki süreçte, havacılıkta standartları belirleyen ‘Part 21’ sertifikası almayı hedefliyorlar. Bu doğrultuda üniversitelerle de işbirliği yapıyorlar. Geleneksel sucuk üretiminden mermer ve uçak parçalarına kadar geniş bir spektrumda zengin üretim kültürü Afyonkarahisar’ın potansiyelini ortaya koyan örnekler. Bugün gazetemiz sayfalarında Afyon hakkında paylaşacağımız diğer bilgi ve notları da ilgiyle okuyacağınızı tahmin ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder