Hakan Çelik Hollande gerçekten böyle mi düşünüyor?
HABERİ PAYLAŞ

Hollande gerçekten böyle mi düşünüyor?

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 22 yıl aradan sonra Türkiye’yi ziyaret eden ilk Fransız lider olacak. Önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Ankara’ya gelmişti; ancak bu gezisini ülkesi adına yapmamıştı. Yaklaşık 24 saat Türkiye’de kalan Sarkozy oldukça düşük profilde kalmayı tercih etmiş, Ankara’da büyük hayal kırıklığı yaratmıştı.

[[HAFTAYA]]

Fransız Dışişleri Bakanlığı, Sarkozy döneminde çok kötüleşen iki ülke ilişkilerini düzeltmek açısından bir fırsat olacağı için bu ayki ziyarete çok önem veriyor. Hollande’a bu nedenle kalabalık bir gazeteci, işadamı ordusu eşlik edecek ve çok sayıda bakan kendisiyle gelecek. Paris’te yaşayan ünlü yazar Nedim Gürsel CNN Türk’te Enver Aysever’e Hollande’ın “Türkiye’ye gidişim acaba Recep Tayyip Erdoğan’a destek gibi mi algılanır?” diye düşündüğünü ve ziyaret hakkında tereddüt ettiğini aktardı.

Gürsel bu konuda Fransız tarafına nasıl bir öneride bulundu, bilemiyorum; ama Hollande’ın böyle bir düşünceyi aklından bile geçirmemesi lazım. Ankara’da demokratik yollarla seçilmiş meşru bir hükümet işbaşında. Türkiye AB, NATO ve Avrupa Konseyi’ne üye ve yükümlülüklerini yerine getiren bir ülke. Türkiye’ye, kukla yönetimlerin işbaşında olduğu bir çadır devleti algısıyla yaklaşmak Fransa gibi büyük bir devlete yakışmaz. Evet, yakın tarihimizin en önemli krizlerinden birini yaşıyoruz ancak benzer durumlar, hatta daha da beteri Yunanistan, Macaristan ve Kıbrıs gibi Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde de yaşandı. Hollande’ın 22 Ocak’taki Türkiye ziyaretinin çok başarılı geçeceğini ve iki ülkeye de yarar sağlayacağını düşünüyorum.

*

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, görevini deneyimli diplomat Peter Richard Moore’a devrediyor. Moore, daha önce de 1990-1992 yılları arasında Ankara ve İstanbul’daki İngiliz misyonlarında görevler üstlenmişti. Yeni büyükelçi iyi derecede Türkçe biliyor. Moore, geçen yıla kadar Avrupa, Latin Amerika ve Küreselleşme Dairesi’nin direktörlüğünü yapıyordu. Ortadoğu ve güvenlik politikaları konusunda uzman bir isim. Daha önce Vietnam, Pakistan, Malezya ve İran gibi ülkelerde de çalıştı. Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin de çok iyi Türkçe konuştuğu düşünülünce Başkent’te “iletişim yönü kuvvetli” tatlı bir rekabet başlayacak demektir.

*

Haber televizyonculuğunun büyük ustası Mehmet Ali Birand’ı vefatının 1. yılında anıyoruz. Birand, Kanal D’de çok uzun süre ana haberi başarıyla sunmuş ve gazetemizin başyazarlığını yapmıştı. Birand’ın temel gazetecilik felsefesini ve hayata bakışını konuşmak üzere Cemre Birand ve Umur Birand, CNN Türk’teki programımda yarın sabah 10.00’dan itibaren konuğum olacak. Bugünkü yayında ise Türkiye’nin modada trend yaratan isimlerinden Ivana Sert, ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ve “Yunus Emre Aşkın Sesi” filmi oyuncularıyla birlikte olacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder