Hakan Çelik Kadınlar hayatın dışında kalmasın
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlar hayatın dışında kalmasın

Ülkemizde, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlar ciddi sorunlarla karşı karşıya. Aslında küresel boyutta var olan konular, yerel düzeyde ayrımcılık, yoğun şiddet, çocuk yaşta evliliğe zorlanma gibi başlıklarda daha ciddi olarak karşımıza çıkıyor. Yasal düzenlemeler bir yere kadar sonuç veriyor, beklenen yardımı sağlamıyor.

Töre, anlayış ve uygulama çarpıklıkları nedeniyle kadınla ilişkili konular dev bir sorun yumağı olarak karşımızda duruyor. Kılık kıyafet konusu çoğu zaman insan hakları ve özgürlükler bağlamının dışına taşıyor, ideolojik kamplaşmanın kutupları içinde sıkışıyor.

Haberin Devamı

Her alanda olduğu gibi erkekler, kadınları ilgilendiren konularda onlardan daha fazla söz sahibi oluyor.

Çoğu zaman kullanılan dil de müdahaleci ve incitici oluyor. Kadınların eğitimi, fırsat eşitliği meselesi, eşit işe eşit ücret alamaması, çocuk yaşta evlenmeye zorlanması, bilgisayar okur yazarlığında çok gerilerde kalması gibi çok temel başlıklar varken tartışmalar çoğunlukla kısır ve sığ zeminde devam ediyor.

Kadınlar hayatın dışında kalmasın

Örneğin, bütün dünyada farkındalığın artırılması amacıyla takvimlere giren 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bu meselelerin ancak satır başlarıyla konuşulabildiği sembolik bir tarih olarak kalıyor. Sorunların ısrarlı takibi de aynı şekilde. Sivil toplumun, kurum ve derneklerin çalışmalarını çok önemsiyorum ve yakından takip etmeye çalışıyorum.

Türkiye’de farklı görüş, yönelim ve eğilimden dernek ve vakıflar, kadın sorununa çözümler öneriyor. Sivil toplumdaki bu çeşitliliği çok değerli buluyorum. Bu kurumlardan biri de Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM). Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirecekleri “5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi” 4-5 Kasım tarihlerinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.

DESTEK PROGRAMLARI

Bu büyük zirveden önce güncel konularda fikir alışverişinde bulunmak ve gündemi değerlendirmek üzere KADEM’in davetine katıldım. Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Başkan Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu ile zorlu konuları ele aldık.

Haberin Devamı

KADEM yöneticileri sadece muhafazakâr/dindar toplum kesimlerini değil, geniş bir çerçevede aileyi ve kadını kucaklayan bir yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler. “Varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet” ilkesini benimseyen KADEM “Sosyal Destekler ve Kamuya Erişim Eğitimleri” kapsamında yaklaşık 75 bin kişiye, “Kadın Yasal Hakları Eğitim Programı” ile de 70 bin kadına ulaşmış.

Son dönemde “Sığınmacı Kadınlar Merkezi” ile 3 bin kadına dokunulmuş. Bir taraftan dezavantajlı genç kızlara da eğitim ve destek sağlıyorlar, diğer taraftan girişimci kadınlara yol gösterici programlar yürütüyor ve “KADEM Sanat” bünyesinde etkinlikler düzenliyorlar.

Bu yılki teması “Kültürel Kodlar ve Kadın’’ olarak belirlenen zirvenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Dünyaca ünlü isimlerin yer alacağı zirvenin ilk günü, liderler oturumu ile devam edecek.

Oturuma, Libya, Filistin, Azerbaycan, Cezayir, Almanya Macaristan ve Singapur’dan bakanlar seviyesinde katılım olacak. Bu sene iki gün sürecek zirveyi takip etmek için www.kadinveadaletzirvesi. org’dan kayıt oluşturmak gerekiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder