Hakan Çelik Kışa hazır mısınız?
HABERİ PAYLAŞ

Kışa hazır mısınız?

Ağırlaşan yol ve iklim koşulları dolayısıyla kış ayları daha fazla kaza riskini beraberinde getiriyor. Havaların soğuması ve yoğun yağışların başlamasıyla maalesef ülkemizin farklı bölgelerinden özellikle otobüs ve TIR kazası haberleri gelmeye başladı. Doğru araç kullanılması, kurallara uyulması, uygun lastik ve ekipmanla yolu çıkılması hayati önemde. Özellikle kış koşullarına karşı hazırlık yapılmaması ya da yapılan hazırlıkların yetersizliği kaza olasılığını da artırmakta. İşte bu günlerde dikkat edilmesi gereken detaylar...

Haberin Devamı

RİSK ALMAYIN

Tehlikeli yollardan uzak durulmalı. Karlı ve buzlu hava koşullarında mutlaka dışarı çıkılması gerekiyorsa, sadece iyice tuzlanmış ve temizlenmiş yollar kullanılmalı ve araç daha düşük hızda ve dikkatlice sürülmeli. Önde ilerleyen araç ya da araçlar ile uygun bırakılmalı.

Kışa hazır mısınız

Tıpkı kış aylarında giyilen uygun ayakkabılar gibi otomobillerin doğru tutunması ve frenleme mesafesi için kış lastikleri hayati önemde.

TAKİP MESAFESİ HAYATİ

Seyahat esnasında herhangi bir durumda öndeki aracın ani şekilde fren yapması veya durması durumunda, arkadaki aracın kontrollü şekilde durabilmesi için takip mesafesine uyum sağlamak çok kritik bir konu. Elverişsiz hava koşullarında görüş mesafesinin düşük olduğu durumlarda, görülür olmak çok önemli. Bu nedenle aracın ışık tertibatı seyahat başlamadan önce kontrol edilmeli. Kaygan yollarda fren yaparak durmak yaklaşık on kat kadar daha uzun sürebileceğinden, diğer araçlarla uygun bir takip mesafesi bırakılmalı.

ARACINIZIN KONTROLLERİ

Aracın yola çıkmaya uygun olduğundan ve bütün güvenlik kontrollerini geçtiğinden emin olun. Yola çıkmadan önce, silecek suyunun soğuk havaya uygun olup olmadığını kontrol edin, eksikse tamamlayın ve camlardaki kar, buz veya buğuyu tüm camlardan tamamen temizleyin.

ACİL DURUM ÇANTANIZ

Aracın yakıt deposunun dolu olduğundan ve yedek lastik bulunduğundan emin olun. Her ihtimale karşı, araçta bir acil durum / ilk yardım çantası bulunduğundan emin olun. Çantanın içinde yolda mahsur kalınması durumunda kullanılabilecek; sıcak tutacak giysiler, reflektörlü bir ceket, el feneri, kürek ve tamamen şarj edilmiş telefon gibi malzemeleri bulunsun. Ayrıca aracın yolda veya kaza yapması durumlarına karşı ehliyet, ruhsat fotokopilerinizi, sigorta belgelerinizi hazır tutun.

Haberin Devamı

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi otoyol koşullarını da değiştirir. Soğuk hava koşullarında yaz lastikleri daha çabuk sertleştiği için tutunma kabiliyetleri kış lastiğine göre çok düşüktür. Zorlu iklim koşullarında kış lastiği kullanan araç sürücülerinin, kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunma ve dolayısıyla daha güvenli sürüş imkânına sahip olduğunu unutmayın. Kış lastiği lüks bir alternatif değil kış aylarında ve soğuk şartlarda mutlaka kullanılması gereken hayat kurtaran bir donanımdır.

Kışa hazır mısınız

BU BAŞARI TESADÜF DEĞİL

Toyota’nın ilk kez 1966 yılında üretilmeye başlanan Corolla modeli, otomotiv endüstrisinin çok önemli modellerinden biri olmaya devam ediyor. 2022 yılı satışlarına göre Corolla, 1.12 milyon adet ile bir kez daha dünyanın en çok satılan modeli oldu. Ancak bu başarı sadece bir fiyat, ürün konumlanma stratejisi ile açıklanamaz. Dayanıklılığı, yüksek konforu, verimli motorları ve geniş iç hacmiyle birçok farklı kullanıcı profiline hitap eden Corolla ürün gamı, yüksek satış adetleriyle de bu global başarısını tekrarlayarak müşterilerin bir numaralı tercihi oldu. Birçok farklı ürün ve motor seçeneği alternatifini bir arada sunan Corolla, geniş ürün yelpazesiyle dünyadaki diğer tüm otomobil modellerini geride bıraktı. Toyota Corolla, 162 ülkenin pazarlarından elde edilen focus2move verilerine göre, 250 bin adetlik fark ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırayı ise 870 bin adet ile bir başka Toyota modeli olan RAV4 elde etti. Toyota, Corolla ve RAV4 ile global başarılarını artırarak devam ettirirken dünyanın en çok satan iki modeli Toyota markasına ait oldu. Toyota’nın efsanevi bir başka modeli olan Hilux pick-up, 564 bin adetle tüm dünya satışlarında en çok tercih edilen 9. model olmayı başardı. Bu model Türkiye’de de satış şampiyonu durumunda.

Haberin Devamı

Kışa hazır mısınız

EN ÇOK SATAN 5 ELEKTRİKLİ

Menzil ile ilgili tereddütlere karşın elektrikli araçlara ilgi hızla artıyor. Bunda Togg’un yakında satışa sunulacak olmasının da etkisi büyük. 2022 yılındaki satış adetlerine bakıldığında 1502 adet ile BMW iX en çok satan elektrikli otomobil oldu, onu 1.155 otomobilsevere ulaşan Renault ZOE izledi. Mercedes EQE ve EQS, sırasıyla 704 ve 528 araçla en çok satan üçüncü ve dördüncü modeller olarak sıralandı. Volvo XC40 ise 417 adet ile beşinci sırada yer aldı.

Kışa hazır mısınız

Sıradaki haber yükleniyor...
holder