Hakan Çelik Kitap zenginliğinde İstanbul’la yarışıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kitap zenginliğinde İstanbul’la yarışıyor

Vatandaşlara “Kocaeli nasıl bir yerdir?” diye sorsak Türkiye’de sanayinin lokomotifi diye tarif eder ve dev fabrikaları hatırladıklarını söylerler. Endüstrinin yoğunluğuna rağmen Kocaeli'nin yarısını orman ve yeşil alanlar oluşturuyor. Şehrin Marmara ve Karadeniz sahillerinde önemli dinlenme alanları bulunuyor. Bu yönü az bilinse de mavi bayraklı tatil bölgeleri var.

Kış turizminde Ankara ve İstanbulluların gözde mekânı Kartepe de Kocaeli sınırları içinde. 12. Kocaeli Kitap Fuarı için davetli olduğum şehirde Kocaeli Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile sohbet ederken yakınımızda deniz uçağı uçuyordu. Başkan “Düzenli olarak havada, bu yolla etkin şekilde bölgeyi denetliyoruz. Çevre kirliliği yaratan deniz araçları başta olmak üzere kamunun sağlığını ilgilendiren bir olumsuzluk varsa ekiplerimiz hemen ulaşıyor ve cezai işlem uyguluyor.

Haberin Devamı

Şu ana kadar denizi çeşitli yollarla kirletenlere 40 milyon TL ceza kestik” dedi. Doğa, sağlık ve deniz turizminde Kocaeli’nin adını daha çok duyacağımızı anlattı. Acıbadem, Anadolu Sağlık Merkezi, Medikal Park gibi Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarına ev sahipliği yapıyor olması ve inşaatı devam eden Şehir Hastanesi tamamlandığında sadece Türkiye’nin değil bölgenin önemli tedavi ziyaret merkezlerinden biri haline gelecek.

Bölgenin arkeolojik zenginliklerini öne çıkararak yakında kapsamlı bir proje başlatmak istediklerini, tarihi ve kültür varlıklarını öne çıkarıp inanç turizminde de önde gelen bir destinasyon olmayı arzu ettiklerini ifade etti.

Kitap zenginliğinde İstanbul’la yarışıyor

Başkan Büyükakın ile kitap fuarının yanı sıra Sekapark’taki Kongre Merkezi’ni inceleme fırsatı buldum.

5.5 MİLYON ZİYARETÇİ

12. Kocaeli Kitap Fuarı, iki yıllık özlemin ardından 14-22 Mayıs tarihlerinde kapılarını tekrar açtı. Kocaeli Kongre Merkezi’ndeki fuar yarın akşama kadar gezilebilecek. Türkiye’nin ziyaretçi sayısı, etkinlik ve katılımcı açısından en büyük kitap fuarı. 315 yayınevi, 40 sahaf ve 70 STK’nın yanı sıra toplam 673 etkinlikle tam bir kültür buluşması niteliğinde.

Şehrin yakın geçmişindeki endüstriyel kültür mirası korunarak modern ve büyük bir mekâna dönüştürülmüş. İçinde çok sayıda faaliyet alanı bulunuyor. Fuarı geçen 11 yılda toplam 5.5 milyon kişi ziyaret etmiş; bu yönüyle dünyanın da en büyük kültür buluşmalarından biri niteliğinde. Bu yılki ziyaretçi sayısının da 1 milyona yaklaşması bekleniyor. Pandemi şartlarına uygun bir planlama yapılmış.

Haberin Devamı

Eski kitap ve obje satan sahaflara da ayrı bölüm tahsis edilmiş. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen fuarda yayıncılardan herhangi bir stand kirası istenmiyor. Fuara giriş ve otopark ücretsiz, ayrıca İzmit merkezden tramvayla fuar alanına gelinebiliyor. 9 gün boyunca açık kalan fuarın teması edebiyatın temel taşlarından biri olan “şiir’’ olarak belirlendi.

Sanat-edebiyat ve fotoğraf alanlarında tanınan Prof. Dr. Nurullah Genç, fuarın onur konuğu oldu. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ahmet Ümit, Erhan Afyoncu, Mario Levi, Okan Bayülgen ve Milli Eğitim eski Bakanı Ziya Selçuk gibi isimler konuşmacılar arasındaydı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder