Hakan Çelik Küresel topluma Türkiye'den güçlü mesaj
HABERİ PAYLAŞ

Küresel topluma Türkiye'den güçlü mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özbekistan ve New York’u kapsayan sekiz günlük programında siyasi ve ekonomik etkinliklerin yanı sıra Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın faaliyetlerini de takip ettim. Emine Erdoğan gayretleriyle, sosyal konular, insani yardım çalışmaları ve diğer bir dizi alanda ciddi farkındalık oluşturuyor. Emine Hanım, sel, deprem gibi afetler ve şiddete uğrayan toplum kesimlerinin yoğun olduğu coğrafyalara bizzat ziyarette bulunarak destek vermişti. Emine Erdoğan, iklim değişikliği ve çevrenin korunması konusundaki projelerinin uluslararası iletişimini sürdürmesinin yanı sıra çok sayıda ülkenin lider eşini de Türk Evi’nde ağırladı. Emine Hanım’la iki farklı etkinlikte bir araya gelme ve sohbet etme fırsatı buldum. Çok emek verdikleri proje ve programların kamuoyunda doğru anlaşılmasını çok önemsediklerini anlattı. Emine Erdoğan, projeleri büyük bir şevkle sahiplenen Türk halkına sonsuz şükranlarını sunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Küresel topluma Türkiyeden güçlü mesaj

Emine Erdoğan’ın benim de izlediğim yoğun programında dikkatimi çeken çok husus var:

  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile sıfır atık projesini dünya çapında yaygınlaştırmak üzere iyi niyet belgesi imzaladı.
  • “Dünya Ortak Evimiz” temasıyla iklim değişikliğiyle mücadelede yapılanları anlattı. Etkinliklere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da katıldı.
  • 18 first lady, Emine Erdoğan’ın liderlik ettiği “Sıfır Atık” projesini imzalarıyla destekledi.
  • Emine Erdoğan “Gastronomi programında” mutfağın ulusal kültür mirasının önemli bir parçası olduğunun altını çizdi. Türk kültüründe “Tanrı misafiri” kavramına işaret etti.
  • Emine Erdoğan’a ABD Müslüman Örgütler Konseyi (USCMO) tarafından “Uluslararası Müslüman Kadınlar Başarı ve Topluma Katkı Ödülü” verildi.

Küresel topluma Türkiyeden güçlü mesaj

ABD İLE 40 MİLYAR DOLARA ULAŞILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York temasları sırasında uluslararası görüşmeleri yanında ekonomik ve ticari başlıklı etkinlikler de düzenlendi. Sabah ve akşam ayrı formatlardaki etkinlikleri Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından planlandı. Ana hatlarıyla hangi sonuçlar elde edildiğini DEİK Başkanı Nail Olpak ile konuştum. Olpak, ABD ile ticaret hacminin 28 milyar dolardan bu yıl sonu itibarıyla 40 milyar dolara çıkmış olacağını ifade etti.

Türkiye’nin ABD’ye ihracatının sürekli artıyor olması çok önemli. Olpak’ın verdiği bilgiye göre sabahki oturumlar dev teknoloji şirketi META’nın evsahipliğinde tarihi postane binasında yapıldı. Ağırlıklı olarak dijitalleşmenin konuşulduğu toplantının açılışında Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kapanışında ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuştu. Getir’den Nazım Salur ve Türkiye’nin en hızlı büyüyen e-ticaret şirketi Hepsiburada’dan Murat Emirdağ katılımcılar arasındaydı.

Haberin Devamı

META Türkiye’yi Derya Matraş temsil etti. ABD tarafından ise Amazon, Boeing, Ford Motor Corporation, Coca Cola, Citygroup, Nasdaq, General Electric, Pratt Whitney, SpaceX gibi kuruluşlardan başkan veya CEO düzeyinde katılım gerçekleşti. Akşam ünlü Cipriani Restaurant’ta düzenlenen etkinliğe ise Türkiye’den Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı.

Zaman kaybı olmaması için yemeksiz ve blok olarak düzenlenen iki saatlik oturumda Cumhurbaşkanı, uluslararası yatırımcıların görüş ve önerilerini tek tek dinledi ve not aldı. Olpak sohbetimizin sonunda, faaliyetlerin hayata geçirilmesine katkı veren Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’a da teşekkür etti.

Bu arada benim bizzat konuştuğum veya New York’a geldiğini bildiğim diğer bazı isimler ise AmChamb Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, TUSAŞ CEO’su Temel Kotil oldu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder