Hakan Çelik Kurumlarımıza duyulan güvenin göstergesi
HABERİ PAYLAŞ

Kurumlarımıza duyulan güvenin göstergesi

İklim kriziyle birlikte artan duyarlılıklar ve karbon emisyonlarını düşürme konusunda çok net hedeflerin belirlenmiş olması bütün kesimleri daha fazla çalışmaya teşvik ediyor. Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği “Green Deal” adı verilen süreç doğrultusunda mallar, hizmetler ve lojistik ağların yeşil dönüşüme uygunluğunu artık temel sürdürülebilirlik şartı olarak alıyor.

İşte tam da sözünü ettiğim bu hedefler doğrultusunda Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) çok dikkat çekici bir girişime daha imza attı. Otomotivden enerjiye bir dizi sektörde faaliyet gösteren OYAK Türkiye’nin dev kuruluşlarından biri durumunda. OYAK ve Uzak Doğu’nun en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation (TCC), sürdürülebilir büyüme ve karbon emisyonlarını azaltma vizyonu doğrultusunda ortaklıklarını bir üst noktaya taşıma kararı aldı. OYAK dünyaya açılma stratejisi çerçevesinde 2018’in en büyük yabancı yatırımını Türkiye’ye getirerek çimento sektöründe tarihi bir adım atmıştı. TCC ve OYAK, kurdukları ortaklıkla güçlerini birleştirerek çimento pazarında küresel rekabet avantajı sağlamıştı.

Haberin Devamı

Şimdi ise TCC, Türkiye’ye olan uluslararası güvenin göstergesi olarak OYAK Çimento’daki payını arttırmayı hedefliyor. Bu kapsamda taraflar; Cimpor Portugal Holdings hisselerinin yüzde 100 işletme değerinin 800 milyon euro bedelle OYAK’ın yüzde 60 oranındaki hisselerinin satışı ve Oyak Çimento Fabrikaları A.Ş.’nin hâkim ortağı konumundaki OYAK Denizli Çimento hisselerinin yüzde 100 işletme değerinin 1 milyar 300 milyon euro bedel ile OYAK’ın OYAK Denizli Çimento’da sahip olduğu yüzde 60 oranında hissenin yüzde 20’sinin satışı konularında ön mutabakata vardılar.

TCC’nin iştiraki olan ve dünyanın en büyük altıncı karbon siyahı üreticisi konumundaki Continental Carboun’un hâkim şirketi Tayvanlı International CSRC Investment Holdings iş birliğiyle İskenderun’da karbon siyahı üretim tesisi yatırımı kararı alındı. Karbon siyahı Türkiye’de araç lastiği başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. 300 milyon dolarlık pazar hacmiyle Orta Doğu ve Afrika bölgesinin en büyüğü konumunda olan Türkiye’nin, OYAK ve TCC’nin bu alanındaki yatırımıyla dışa bağımlılığa son vermesi amaçlanıyor. Bu proje, cari açığın azaltılması ve ihracat potansiyeliyle ekonomiye katma değer sağlamasına yardımcı olacak. Yenilenen iş birliği sürecine liderlik eden OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem“Uluslararası ortağımız TCC ile ön mutabakata vardığımız anlaşma sonucunda ülkemize yaklaşık 740 milyon dolar tutarında nakit kaynak sağlanacak. Gelecek nesillere duyduğumuz sorumlulukla, çevreye duyarlı yatırımlarla Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji oyuncusu olmayı planlıyoruz. TCC ile beraber dünyanın gündeminde olan elektrikli batarya ve enerji depolama konusunda Türkiye’de yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

OTOMOTİVDE ATAK

Otomotiv alanında da heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Renault Global CEO’su Fabrice Cambolive ve MAİS Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş 7 Aralık günü İstanbul’da düzenlenecek toplantıda bundan sonraki yol haritaları ve hedefleri konusunda önemli açıklamalar yapacaklar. Dünyanın en köklü otomobil üreticilerinden Renault ile OYAK’ın 50 yılı aşkın ortaklığı neticesinde Bursa’daki fabrikada üretilen milyonlarca araç 100’den fazla ülkeye satıldı. İhracat yoluyla Türkiye milyarlarca euroluk gelir sağladı, tesiste halen binlerce mühendis ve işçi istihdam ediliyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder