Hakan Çelik Milli Mücadele'nin ilk adımı burada atıldı
HABERİ PAYLAŞ

Milli Mücadele'nin ilk adımı burada atıldı

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce mirasının daha iyi anlaşılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için şimdiye kadar pek çok etkinlik düzenledi. Bunların önemli kısmını yerinde takip ettim. Beyoğlu Belediyesi’nin davetiyle gittiğim Makedonya’da Atatürk’ün hayatında çok önemli olan Manastır Askerî İdadisi’nden çok etkilenerek dönmüştüm.

Büyük önderin vefatının 83’üncü yılında İstiklal Caddesi’ndeki Beyoğlu Tarihî Postanesi’nde düzenlenen “Atatürk ve Cumhuriyet Pulları” isimli özel sergi de çok ses getirmişti. Haydar Ali Yıldız, demokrat ve kucaklayıcı bir insan. Beyoğlu gibi çok kültürlü ve tarihi derinliğiyle eşsiz bir yeri yönetirken de bu ilkeyi hep ön planda tuttu.

Haberin Devamı

Malazgirt’ten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kadar farklı coğrafyalarda Türk kültürünün zenginliğinin ortaya konulması için bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı ya da destekleyicisi oldu. Başkan Yıldız, bu faaliyetlerde köklü Türk devlet geleneğinde her dönemin farklı değeri olduğuna dikkat çekiyor. Bunların yarıştırılmasına, insanların tarihi kesitler üzerinden ötekileştirilmesine itiraz ediyor. Dün düzenlenen ve sözünü ettiğim yaklaşımın devamı niteliğindeki başka bir etkinliğe davetliydim. Beyoğlu Belediyesi tarafından Cumhuriyetin 100. Yılında, Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık destanı yazan millî mücadeleye liderlik eden Atatürk’ün hatırasını yaşatmak için Karaköy Rıhtımına “İlk Adım Anıtı” yerleştirildi.

Milli Mücadelenin ilk adımı burada atıldı

Açılışa İstanbul Valisi Davut Gül, Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ile başlayan tören, iki öğrencinin İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını okuması ile devam etti. Vatandaşlarla sık sık bir araya gelen ve kritik konulara hızlı çözümler üretmesiyle dikkat çeken İstanbul Valisi Davut Gül’ü Gaziantep’te görev yaptığı dönemden de iyi tanıyorum.

Vali Gül, “Bu vatanın tesadüfen elimize geçmediğini ve elimizde tesadüfen kalmayacağını bilmemiz gerekiyor. Bu memleketin bize vatan olmasında katkısı olan bütün şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle anıyoruz. Onların yaptığı mücadeleyi tarihe not düşerek hatırlıyoruz. İnşallah ikinci yüzyılda, Türkiye Yüzyılında kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek, farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul edip, ikinci yüzyılın sonunda, Türkiye Yüzyılının sonunda Türkiye’nin hedeflediği ‘dünyanın 10 güçlü ülkesinden biri’ olduğunu torunlarımız, yavrularımız görmüş olacak” dedi.

Haberin Devamı

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ise “Atatürk’ün buradan karşı yakaya, Sarayburnu’na, oradan Bandırma Vapuru ile Anadolu’ya Millî Mücadele’yi başlatmak üzere yola çıktığı, ilk adımın atıldığı yer. Beyoğlu, Atatürk’ü iki defa uğurladı. Birincisinde, Millî Mücadeleyi başlatmak üzere buradan Anadolu’ya uğurladı. İkincisi, 1938’de vefatıyla birlikte ay yıldızlı bayrağımıza sararak ebedi istirahatgâhına, milletimizin gönlüne bir bayrak olarak uğurladık. Bu toprakların çocukları olarak Cumhuriyet hepimizin. Cumhuriyeti muasır medeniyet seviyesinin üzerine de hep birlikte taşıyacağız. Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyet, bugün Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak hepimize yüklediği bir sorumluluk var. Selçuklu, Sultan Alparslan, Osmanlı, Fatih Sultan Mehmet Han bizimdir. 1919, 1923 bizimdir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizimdir. Bayrağımız, Cumhuriyet bizimdir. Türkiye bizimdir ve hep öyle kalacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder