Hakan Çelik Mülteci şehri kuralım
HABERİ PAYLAŞ

Mülteci şehri kuralım

İngiltere’nin başkenti Londra’da NATO Liderler Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

‘KİMSE GÜVENDE OLMAZ’

■ Bu küreselleşme çağında hepimiz güvende olmadan hiçbirimiz güvende olamayız. PKK/YPG, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere pek çok terör örgütüne karşı mücadele eden tek NATO üyesiyiz. Bazı dostların bir taraftan terörle mücadeleyi öne çıkartırken diğer taraftan bu terör grupları ile el ele olduklarını da üzülerek görüyoruz. Biz nasıl ittifakın güvenlik tehditlerini ciddiye alıyorsak, bütün müttefiklerin de bizim güvenlik kaygılarımızı ciddiye alması gerekir.

Haberin Devamı

‘İSTANBUL’DA DÖRTLÜ ZİRVE’

■ Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa olarak gerçekleştirdiğimiz Dörtlü Zirve’de özellikle Suriye’deki Barış Pınarı Harekatı’nı etraflıca ele aldık. Üzerinde durdukları bir konu var; ‘Buradan ne zaman çıkacaksınız?’ Biz de ‘Peki sizin burada ne işiniz var?’ diye soruyoruz. ‘Bize bu soruyu sorma hakkını nereden elde ediyorsunuz?’ Bu Dörtlü Zirve’yi en az yılda bir kez yapmayı karara bağladık. İkinci zirveyi de şubat ayında İstanbul’da yapacağız.

Mülteci şehri kuralım

NİYE ‘EVET’ DEDİK?

■ Türkiye, YPG’nin terör örgütü olarak tanınmaması halinde NATO’nun Baltık ülkeleri ve Polonya’yla ilgili savunma planını veto edeceğini açıklamış, daha sonra zirvede plana onay verilmişti. “Niye ‘Evet’ dedik?” sorusu üzerine) Gerek NATO Genel Sekreteri Stoltenberg gerek Macron gerek Merkel gerek Polonya Cumhurbaşkanı daha önce hepsi aradılar, bizden bu konuda destek istediler. Arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerden sonra bu işe ‘evet’ dedik ‘Ama terörle mücadelede siz de bizi yalnız bırakmayacaksınız’ dedik.”

GÜVENLİ BÖLGE İNŞASI

■ (“Dörtlü Zirve’de Suriye’de Güvenli Bölge’nin inşa ve imarına yönelik olumlu bir söz var mıydı?” sorusu üzerine) Maalesef ülkelerin duyarsızlığı devam ediyor. İsim vermeyeceğim, sadece bir ülke ’Bu konuda biz size gerekli desteği vereceğiz’ dedi. Biz de diyoruz ki en azından biz imkanlarımız çerçevesinde Tel Abyad ve Rasulayn arasındaki bölgede bir çalışma başlatalım. Bu çalışmayla ortaya bir mülteciler şehri çıkartalım.

Haberin Devamı

‘LİBYA DİK DURMALI’

■ (Libya ile imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması ile ilgili) Başta Yunanistan olmak üzere Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail rahatsız olduğu gibi Avrupa Birliği’ni de tahrik ediyorlar. Bizim herhangi bir taviz vermemiz mümkün değil. Bu yapılanlar uluslararası deniz hukukuna da kesinlikle uygundur. Dolayısıyla bundan da taviz vermek söz konusu değil. Şu anda da Libya’daki meşru hükümet yeter ki ayakları üzerinde dik durduktan, sağlam durduktan sonra bu atılan adım yerini bulacaktır.”

‘7 bin DEAŞ’lıyı biz derdest ettik’

Erdoğan, NATO üyesi ülkelerin terör örgütü YPG/PYD ile ilişkisini sert sözlerle eleştirdi ve şöyle konuştu: “Zirvede ayrıca şunu da söyledik; ’Maalesef terör örgütü YPG/PYD ile berabersiniz ve ’Bunlarla DEAŞ’ı yok ettik’ diyorsunuz. Kusura bakmayın DEAŞ’ı yok ettiğiniz falan yok. El- Bab’da 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı biz ilk harekatta, Fırat Kalkanı Operasyonu ile etkisiz hale getirdik. Toplamda 7 bini aşkın DEAŞ’lıyı derdest ettik.”

Haberin Devamı

Mülteci şehri kuralım

'OPERASYONLA GETİRİLEBİLİR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ firarisi Adil Öksüz ile ilgili yeni gelişmelerin olup olmadığına yönelik bir soruya şu karşılığı verdi: “Malum, şu anda tabii bunlar değişik ülkelerde seyrüseferdeler, dolaşıyorlar. Bakıyorsun sesi Belçika’dan geliyor, bir bakıyorsun Yunanistan’dan geliyor, bakıyorsunuz Almanya’dan geliyor, değişik yerlerde dolaşıyorlar.

Aslında işte bölücü terör örgütünün başı nasıl getirildiyse bunları da böyle bir operasyonla getirme durumu söz konusu olursa şüphesiz ki iş çok daha rahat olacak. Bu konuda görüşme yaptığımız devletler var. Bazen adreslerine varıncaya kadar istihbarat örgütümüz kendilerine veriyor.” “Böyle bir ihtimal olabilir mi?” sorusuna “Olabilir” karşılığını veren Erdoğan, “İsim verebilir misiniz, mesela Almanya?” ifadesi üzerine ise “İsim istemeyin. Şu anda zaten bunların en çoğunluk olduğu yer Almanya” yanıtını verdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder