Hakan Çelik Netanyahu’nun siyasi intiharı
HABERİ PAYLAŞ

Netanyahu’nun siyasi intiharı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı dünyada eleştirebilecek en son liderdir. İsrail’in insan haklarını ne kadar ağır şekilde ihlal ettiği herkesin malumu. Netanyahu iktidarı boyunca İsrail iyice aşırı sağa kaydı, herkesin fişlendiği bir polis istihbarat devletine dönüşmeye başladı.

Netahyahu ve İsrail yönetimi uzun yıllardır her türlü hukuksuzluğu yapıp kendilerini eleştirenleri de “Yahudi karşıtı” olmakla suçluyor. İçeride ailesiyle ilgili yolsuzluk suçlamaları ve ekonomik sorunlarla boğuşan Netanyahu’nun Erdoğan’a saldırmasını kendisini kurtarma çabası olarak görüyorum. Ancak Netanyahu’nun bu çıkışına rağmen İsrail Borsası’nda yüzde 5’lik çakılma önlenemedi. Ülke, nisan ayında erken seçime gidecek.

Haberin Devamı

İsrail lideri Türkiye için “işgalci”, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için de “kadınları ve çocukları öldüren” gibi bir ifade kullandı. “Türkiye ile İsrail arasında siyasi ilişkilerde acaba bir normalleşme olabilir mi?” diye beklenen bir zaman diliminde Netanyahu’nun ağır ve ölçüsüz sözleri bu konudaki umutlara ciddi darbe indirdi.

İsrail liderinin bu ifadelerinden sonra TSK’nın orta vadede İsrail ile savunma işbirliğine girme ihtimali de çok azaldı.

Kuzey Irak’ta Mesut Barzani’yi bağımsızlık referandumu konusunda cesaretlendiren Netanyahu’nun Suriye’de YPG’ye desteği de sır değil.

Netanyahu’nun Türkiye’yi Kıbrıs’ta işgalci olmakla itham etmesi de bir suçluluk duygusunun yansıması. İsrail hükûmetleri geleneksel olarak bazen “Ermeni soykırımı iddiaları” bazen de bu Kıbrıs hadisesiyle Türkiye’yi hedef tahtasına oturtuyor. Ancak Netanyahu döneminde bir fark ortaya çıktı. İsrail hükûmeti Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan ile ortak hareket etmeye başladı. Askerî ve teknik işbirliğinin yanı sıra doğalgaz çıkarılması gibi stratejik bir alanda bile bu üçlü birlikte hareket ediyor.

Cumartesi günü CNN Türk’te canlı yayın konuğum olan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol doğalgazın aşırı bol ve ucuzlayacağı bir döneme girilmekte olduğunu söyledi. ABD, Avustralya ve Katar gibi oyuncuların doğalgaz arzını fazlalaştırmaları nedeniyle 3 yıl içinde fiyatlarda ciddi düşüş beklendiğini anlattı.

Haberin Devamı

Böyle bir ortamda İsrail ve müttefiklerinin 15 milyar dolar gibi ciddi maliyeti olan boru hattını tamamlayabilmeleri neredeyse imkânsız.

Uzun vadede İsrail’in ekonomik çıkarı Atina ve Rumlarla değil, Türkiye ile ilişkileri geliştirmekten geçer; fakat Netanyahu bu gerçeği halkına söyleyemeyecek kadar gerçeklikten uzaklaşmış ve sert söylemlerinin esiri olmuş durumda.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder