Hakan Çelik New York’un kalbinde “Türk Evi” açılıyor
HABERİ PAYLAŞ

New York’un kalbinde “Türk Evi” açılıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde her yıl eylül ayının son haftasında düzenlenen Birleşmiş Milletler zirvesi bu yıl sıra dışı bir ortamda gerçekleştirilecek. Koronavirüs nedeniyle geçen sene liderler buluşması yapılamamıştı.

Bu yıl ise aşılamanın hız kazanması ve test tedbirlerinin sıkılaştırılmasıyla -son anda durum değişmezsezirve fiziki olarak yapılacak. New York’a gideceği açıklanan liderler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da var.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programında Türkiye’yi ilgilendiren çok önemli bir detay daha var. Temeli 2017 yılında atılan Türk Evi’nin açılışı da Erdoğan tarafından yapılacak. New York’un kalbi durumundaki Manhattan’da Birleşmiş Milletler Plaza’nın hemen karşısında yer alan yapı, konumu, nitelikleri ve sunduğu özelliklerle Türkiye’nin temsili açısından ciddi fırsat sunacak.

Burada daha önce bulunan yapı Amerikan bilişim devi IBM’den 1977 yılında dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in katkılarıyla satın alınmıştı.

New York’un kalbinde “Türk Evi” açılıyor

171 metre yükseklikteki yeni binanın projesi Amerikan mimarlık firması Perkins Eastman tarafından tasarlandı. Baş mimarı Jonathan Stark, Türkiye’yi ziyaret edip inceleme yaptıktan sonra projeye son halini verdi.

Projeyi hayata geçiren ise kendi alanında önemli işlere imza atmış Türk şirketi IC İçtaş oldu. En son New York ziyaretimde İçtaş Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çeçen ve şirketin bu projeye katkı veren yöneticileri Burak Vardan, Turgay Tanhan, Onur Zeybek ve Esin Pektaş’la buluştuk.

Murat Çeçen, BM gibi her dönem çok yoğun bir merkezin tam karşısında böyle bir yapıyı inşa etmenin zorluğuna dikkat çekti. Ayrıca nehrin hemen kenarında bulunması nedeniyle özel bir yapım tekniği kullandıklarını anlattı. Çeçen, çok çarpıcı bir bilgi daha paylaştı.

Türk Evi’nde olası terör saldırılarına tedbir alınmış. Dış cephede 100 kilogram bombaya dayanıklı malzeme kullanılmış. Bu özelliğin getirdiği ilave cephe maliyetinin 50 milyon dolara yaklaştığı bilgisini aldım. Esin Pektaş da 400 tonluk dev damperin 180 kilometreye kadar rüzgarda binanın dengesini sağladığını söyledi. Damperin, binanın üst katlarının 50 santime kadar esnemesine imkan verdiğini öğrendim.

Haberin Devamı

Manhattan’ın en değerli bölgelerinden birinde yükselen binanın değerinin 1.5-2 milyar dolara yakın olduğu tahmin ediliyor. Türk Evi, ülkemize hayırlı olsun. Yapımında ve ülkeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkürler. Umarım dış politikada kendimizi dünyaya anlatmamıza değerli bir katkısı olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder