Hakan Çelik Otomotivde yatırım müjdesi gelebilir
HABERİ PAYLAŞ

Otomotivde yatırım müjdesi gelebilir

Cumartesi sabahı CNN Türk’te Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile çok güzel bir yayın gerçekleştirdik. Kacır, uzun süredir Bakan Yardımcılığı görevinde bulunuyordu. Bu pozisyonda da çok önemli çalışmalara ciddi katkı sağlamış, devam etmekte olan veya sonuçlanan bir dizi projeye imza atmıştı.

Fatih Kacır, zaten ajandasında olan konularda öncelik sıralaması yapmış ve her biri için bir takvim belirlemiş. Öncelikli başlıklar arasında Yüksek Hızlı Tren, 5G internet de var. Hiç kuşku yok ki Togg ilk adımların atıldığı günden bu yana en fazla ilgi uyandıran projeler arasında geliyor.

Haberin Devamı

Bu otomobile sahip olmak isteyenler uzun bir kuyruk oluşturmuş durumda. O kadar ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyarette bulunduğu bazı ülkelerin liderlerine Togg armağan ediyor. Bu araçlar bir anlamda diplomaside Türkiye’nin yumuşak gücü gibi konumlanıyor.

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşabilmesi, şarj istasyonu sayısının hızla artması ve altyapımızın buna uygun hale getirilmesi gerek. Bakan Kacır, şimdiye dek 780’den fazla şarj noktası kurulduğunu açıkladı. Hedef, 2030’a gelindiğinde 250 bin şarj istasyonuna ulaşmak. Bakanlık bu doğrultudaki girişimleri doğrudan destekliyor.

Fatih Kacır, yollarda binden fazla Togg’un hareket halinde olduğunu, gelecek yılın sonuna doğru sedan gövde tipindeki aracın da seri üretime geçmesinin beklendiğini ifade etti.

Otomotivde yatırım müjdesi gelebilir

Sanayi Bakanı Kacır, Volkswagen yatırımının son anda iptal olmasıyla ciddi hayal kırıklığına uğradıklarının bir kez daha altını çizdi. Ekonomik ve ticari olmayan, politik gerekçelerle bu kararın geri alınmasının çok şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Bununla birlikte dünyanın farklı ülkelerinden otomotiv devleriyle görüşmelerin devam ettiğini, yakında bir müjde açıklayabileceklerini kaydetti. Kacır; güneş panellerini fırsat penceresi olarak gördüklerini, şu an Avrupa’da birinci, dünyada da Çin’den sonra ikinci olduğumuzu ifade etti.

Savunma sanayii kuruluşlarımız gerçekten büyük başarılara imza atıyor. İHA ve SİHA’lar konusunda uzmanlaşan Baykar’ın başarı hikâyesi ise küresel boyutta gündem oluyor. Bugün ulaşılan seviyede Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar’ın çok büyük katkısı var. Bakan Kacır ile yaptığımız yayında Baykar’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Körfez ziyaretinde imza attığı anlaşmalar da gündeme geldi.

Haberin Devamı

Baykar, Cumhuriyet tarihimizin en büyük montanlı anlaşmalarından birini gerçekleştirmiş oldu. Şirketin geçen yılki ihracatı da yaklaşık 1.1 milyar dolar seviyesindeydi. Mehmet Fatih Kacır, çip üretimini çok önemsiyor ve bu doğrultuda yeni atılımlara tam destek veriyor.

Yerli çiplerin ve sensörlerin üretiminin gelişimiyle Türkiye’nin yüksek katma değerli ihracatında ciddi bir yükseliş beklenebilir. Katar ile çok yakında yeni bir çip üssü kuruluyor.

Bakan Kacır’ın en başından bu yana öne çıkarmaya çalıştığı iki konu var: Milli Teknoloji Hamlesi ve Teknofest. Her iki alanda da gençlerin ilgisi çok büyük. Dünyada eşi benzeri görülmemiş ölçekte işler yapılıyor, yarışmalar düzenleniyor.

Bu platformlar tek başına bir tür yetenek avcısına dönüşmüş durumda. Program sonundaki izlenimim, Fatih Kacır’ın bakanlık döneminin, hayli yoğun, enerjik ve verimli geçeceği yönünde.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder