Hakan Çelik Pakistan'da Türk, Arap, İngiliz savaşı!
HABERİ PAYLAŞ

Pakistan'da Türk, Arap, İngiliz savaşı!

Dünyada kârlılık ve yolcu sayısı bakımından en hızlı büyüyen havayollarından biri olan Türk Hava Yolları, küresel rekabetin göbeğine yerleşti. Birkaç örnek vereyim: THY halen Bosna Hersek Havayolları’nın yüzde 49’unu elinde tutuyor, diğer taraftan Sırp şirketi JAT ile Balkanlar’ı kapsayacak bölgesel bir havayolu kurulması için çalışılıyor. Polonya Havayolları LOT geçenlerde THY’ye “Bizi satın alın” teklifi götürmüştü.

[[HAFTAYA]]

THY’nin Avusturya Milli Havayolu şirketi Austrian’ı almak için başlattığı hamle ise bu ülkedeki sağcı politikacı ve işadamlarının müdahalesiyle engellenmişti. Geçen ay Türk Hava Yolları’nın Pakistan’ın en büyük havayolu kuruluşu PIA ile “code share” (yolcu ve hat paylaşımı) anlaşmasına imza attığını yazmıştım. PIA’nın Amerika seferlerinin THY uçakları tarafından yapılmasını öngören ‘mutabakat metni’ haftalardır Pakistan hükümetinin onayını bekliyor. Hükümet kararsız, zira ülke karışmış durumda. Pakistan basını ve muhalefet “Milli havayolumuzu Türklere sattınız” diye yaygara koparıyor. İşlerini kaybetme korkusu yaşayan PIA çalışanları da önceki gün greve gitti ve pek çok uçuş iptal edildi.

Haberin Devamı

İşin ilginç yanı, bu muhaliflerin arkasında İngilizler ve Araplar var. Çünkü Pakistan’dan Amerika’ya yapılan seferlerde aslan payını, yönetiminde İngilizlerin olduğu Körfez ülkelerinin havayolları alıyor. Emirates, Etihad, Gulf Air gibi şirketler iştah kabartan Pakistan hatlarını THY’ye kaptırmak istemiyor. Pakistan yaklaşık 170 milyonluk dev bir pazar. Her yıl milyonlarca yolcu, Amerika ve Avrupa’dan Pakistan’a seyahat ediyor.

Halen Atlantik ötesi uçuş yapan PIA uçakları güvenlik nedeniyle önce İngiltere’nin Manchester şehrine indiriliyor, kapsamlı bir arama yapıldıktan sonra Amerika’ya uçmalarına izin veriliyor. Bu da hem para hem büyük zaman kaybı. Pakistan ile imzalanan anlaşma hayata geçirilebilirse THY kısa süre içinde Asya pazarının da en büyük oyuncularından biri haline gelecek ve Pakistanlı yolcularının yüzde 4’ü otomatik olarak THY’ye kayacak. Pakistanlılar İstanbul’da aktarma yaptıktan sonra New York, Washington, Chicago, Atlanta, Houston ve Los Angeles’a uçabilecek. THY’nin bu büyük fırsatı kaçırmaması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesi çok yararlı olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder