Hakan Çelik Pazar büyürse daha çok yatırım gelir
HABERİ PAYLAŞ

Pazar büyürse daha çok yatırım gelir

Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, saatler ve diğer teknolojik ürünler bugünün dünyasında çok ciddi bir ihtiyaç. Birçoğumuz bu cihazları ofis olarak kullanıyoruz. Pandemi döneminde yüksek teknoloji ürünleri hayatta kalmamızı kolaylaştırdı. Elektronik ticaret, bu ürünler sayesinde büyüdü. Turizmden yeme içme sektörüne, lojistikten ev kadınlarının kurduğu küçük işletmelere kadar neredeyse herkes küçük elektronik ürünlerle işlerini yürütüyor. Otomobil ve elektronik ürünleri her seferinde en kolay vergi alınan kalemler olarak görmek yanlış.

Haberin Devamı

Türkiye her iki kalemde de zaten çok yüksek vergi alınan bir ülke. KDV oranlarındaki artış, döviz kurlarındaki yükseliş ve son olarak yurt dışından getirilen telefonlardan alınan harcın 20 bin TL’ye çıkarılmış olması birçok gencin yüksek teknoloji ürünlerini kullanmasının önüne geçecek. Türkiye pazarındaki fiyatların ulaştığı seviye, elektronik ürünlerin satın alınmasını giderek güçleştiriyor. Bugün Apple’ın en popüler ürünü iPhone 14 Pro Max’in 1 TB depolama kapasiteli modelinin satış fiyatı 86 bin TL. Rakamın bu seviyeye ulaşması, kur ve vergilerin toplamından kaynaklanıyor.

Farklı markaların diğer yüksek teknoloji ürünleri de aşağı yukarı buna yakın seviyelerde. Devletin elde edeceği vergiler kısa dönemde önemli bir gelir artışı sağlayabilir ancak orta ve uzun vadede teknolojiden uzaklaşacak insanların ekonomik ve sosyal maliyetlerini iyi hesaba katmak gerekir. Türkiye teknolojiye açık bir ülke hâline gelir ve ürünlerin pazarı büyürse daha fazla yatırım da çekebilir.

Bugün, örneğin Türk gençleri, oyun pazarında dünyada en iyiler arasında. Türkiye’de yaş ortalaması 31 ve hâlâ genç nüfus ağırlıkta. Bu yaş grubunun enerjisinden ve dinamizminden daha fazla yararlanabilmek, onların özgürlük alanlarını, mutluluk seviyelerini artırmakla mümkün olur. Avrupa ve Amerika’daki yaşıtlarına göre sportif faaliyet, sosyal aktivite gibi alanları daha sınırlı olan bu insanların ellerinde bir tek cep telefonu ve kişisel elektronik eşyaları kalıyor. Lütfen onları da ellerinden almayalım, bunlara sahip olmalarını bu kadar zorlaştırmayalım.

Haberin Devamı

GENÇLERE TATİL İMKÂNI

Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB); gençler Türkiye’yi gezsin, yeni güzellikler keşfetsin düşüncesiyle 2022 yılında “Seyahatsever” adında bir proje başlatmıştı. Şimdiye kadar bu girişimden 325 bin genç faydalandı. 18-30 yaş arasındaki gençler yurtlarda ücretsiz konakladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, yurtlarının kapılarını seyahat etmek isteyen milyonlarca genç için tekrar açtı. Yaz döneminde de ikinci yuva olmak amacıyla geliştirilen proje kapsamında GSB yurtları, deprem bölgesi hariç tüm illerde bir kız ve bir erkek yurdu olmak üzere tahsis edildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “Seyahatsever” projesinin 10 Temmuz Pazartesi günü başlayacağını duyurdu. Programdan faydalanmak isteyenlerin www.seyahatsever.gsb.gov.tr internet adresinden veya 444 0 472 ALO GSB hattından başvurmaları gerekiyor. Bakanlığın projesini, milyonlarca insan için güzel bir soluk alma ve sosyalleşme fırsatı olarak görüyorum. Bakan Osman Aşkın Bak’ı bu projeyi yeniden hayata geçirdiği için kutluyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder