Hakan Çelik Pazarımızın çehresi değişiyor
HABERİ PAYLAŞ

Pazarımızın çehresi değişiyor

Türkiye’de otomobil kullanıcılarının gözü çevre dostu elektrikli ve hibrit SUV modellerde. Benzinli ve sedan araçlar halen popülerliğini korurken dizellerin oranı ciddi şekilde düşüyor.

Pazarımızın çehresi değişiyor

'MOBİLİTE’ ÇAĞINA UYUM

Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) değişmekte olan çağın koşullarını daha yakından takip edebilmek ve katkı sunabilmek için tüzüğünü değiştirdi ve yeni adını Otomobil Distribütörleri ve Mobilite Derneği olarak belirledi. ODMD ilk toplantısını Genel Koordinatörür Dr. Hayri Erce ve Başkan Ali Haydar Bozkurt’un katılımıyla gerçekleştirdi. Erce ve Bozkurt, sunumlarında Türkiye’de otomotiv sektörünün güncel profilini de paylaştı.

Haberin Devamı

Pazarımızın çehresi değişiyor

Toyota Corolla Cross Hibrit SUV kategorisinde Türkiye’ye sunulan en son araç modeli olmuştu. Benzinli hatchback (HB) kategorisindeki Renault Clio, Türkiye’de üretilen ve pazarın en fazla satan modelleri arasında.

TERCİH VERGİSİ DÜŞÜKTEN YANA

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 Kasım ayında yüzde 36.7, otomobil pazarı yüzde 37.8, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 34 oranında arttı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık kasım ayı ortalama satışlara göre yüzde 3.4 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık kasım ayı ortalama satışlara göre yüzde 3.2 azalış gösterdi. Türkiye’de otomobil pazarının yüzde 87.7’si vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. C segmenti otomobiller 258 bin 655 adetle yüzde 51.1 pay, B segmenti otomobiller 182 bin 248 adetle yüzde 36 pay aldı.

Pazarımızın çehresi değişiyor

SUV’UN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ

Gövde tiplerine göre değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen gövde tipi SUV otomobiller (yüzde 41.3 pay, 208 bin 693 adet) oldu. SUV otomobilleri; yüzde 37.2 pay ve 188 bin 244 adet satış ile sedan, yüzde 19.7 pay ve 99 bin 816 adet satış ile HB otomobiller takip etti. Benzinli otomobil satışları 353 bin 529 adetle yüzde 69.9 pay, dizel otomobil satışları 87 bin 45 adetle yüzde 17.2 pay, hibrit otomobil satışları 51 bin 504 adetle yüzde 10.2 pay, 6 bin 214 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.

Pazarımızın çehresi değişiyor

KAMPÇI DA ELEKTRİKLENDİ

Haberin Devamı

2023’TE PİYASADA

Mercedes Benz Hafif Ticari Araçlar, tüm model serilerini sistematik olarak elektriklendiriyor. Firma, EQT Marco Polo konsepti ile segment için birçok yenilikle donatılmış EQT’ye dayanan yeni, tamamen elektrikli ve tam teşekküllü mikro kampçı hafif ticarinin ilk örneğini kamp severlerle buluşturuyor. Seri üretim versiyonunun 2023’ün ikinci yarısında satışa sunulması beklenen Mercedes EQT (kombine güç tüketimi (WLTP): 18.99 kWh/100 km değeriyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Pazarımızın çehresi değişiyor

YETERLİ YAŞAM ALANI

Firmadan yapılan açıklamaya göre; Marco Polo, yakın gelecekte tamamen elektrikli kısa yolculuklar için pratik bir kampçı çözümünün ilk örneği olacak. Concept EQT Marco Polo’in dış donanımında tavan yatağına sahip açılır bir tavan bulunuyor. Araç arkada ayakta durmak için yeterli alan sunuyor. Araç 1.97 metreye 97 santimetre ölçülerinde bir uyku alanı da bulunduruyor. Bir indüksiyon ocağı ve esnek bir çıkarılabilir gaz kartuşu ocağı ile araç içinden çıkarılabilen bir çekmece de araçta kamp severleri bekliyor. Aracın (arka kokpite doğru bakan) sağ tarafında ise, elektrikli olarak da yüksekliği ayarlanabilen katlanabilir bir masa bulunuyor.

Haberin Devamı

Pazarımızın çehresi değişiyor

327 KM MENZİLLE GELDİ

Yüksek Alman teknolojisini en çağdaş tasarımlarla buluşturan Opel, geçtiğimiz yıl satışa sunduğu ve sınıfında yeni standartlar belirleyen Mokka’nın elektrikli versiyonunu ülkemizde sınırlı sayıda adetle ön satışa sundu. Araç 327 km’lik menzile sahip. Avrupa’da yollara çıktığı günden bu yana yaklaşık 13 bin adetlik satışa ulaşan Mokka-e, Opel Türkiye’nin 17 farklı bayisinde, 1 yıllık kasko, 120 bin TL için 12 ay yüzde 0 faiz finansman kampanyası ve 1 yıllık Eşarj bakiye hediyeleriyle ön satışa sunuldu.

Pazarımızın çehresi değişiyor

Aracın başlangıç fiyatı 909 bin 900 TL Mokka-e, Alman markanın 2028 yılına kadar yalnızca elektrikli modeller üretme taahhütü için çok önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Mokka-e, 8 yıl/160.000 km batarya garantisine sahip. Mokka-e’de kullanıma sunulan güçlü ve son derece sessiz elektromotor, 100 kW (136 beygir) güç ve ilk hareket anından itibaren 260 Nm maksimum tork üretiyor. 0’dan 100 km/s hıza ise 9.2 saniyede ulaşıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder